Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2024 19:26

Τουριστικό προϊόν με κανόνες στις παραλίες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το νομοσχέδιο που προωθεί για ψήφιση το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για την παραχώρηση παραλιών, όπως αναμενόταν, προκαλεί αντιδράσεις γιατί αλλάζει τα δεδομένα σε έναν χώρο, όπου επικρατούσε το ελληνικό… περίπου νόμιμα. Στο υπάρχον καθεστώς υπερίσχυε το δίκιο αυτού που είχε σωστές διασυνδέσεις και… άκρες. Το τι γινόταν, όλοι το αντιλαμβανόμασταν βλέποντας κάθε χρόνο την αλλοίωση των παραλιών από κάθε είδους αυθαιρεσίες και κακοποιήσεις. Όπως είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή που δημοσιεύθηκαν οι διατάξεις του νομοσχεδίου, αν αυτό ψηφιστεί θα μπει τάξη στις παραλίες και θα περιοριστούν -αν δεν μηδενιστούν- τα περιστατικά ανομίας, μάρτυρες των οποίων γινόμαστε όλοι κάθε καλοκαίρι.

Οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, είναι ιδιαίτερα ισχυρές και μένει να δούμε ποιες θα είναι οι τελικές ρυθμίσεις που θα ψηφιστούν και αν θα μείνει τελικά τίποτα από τους φιλόδοξους αρχικούς στόχους του αρμόδιου υπουργού για κανόνες στις παραλίες. Δεν είμαστε αισιόδοξοι, γιατί γνωρίζουμε ότι ο συνασπισμός συμφερόντων είναι ισχυρότερος από κάθε νομοθέτηση κοινής λογικής. Πραγματικά δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί δεν πρέπει να υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ελεύθερης παραλίας και να γίνεται αυτή η ασχήμια, η οποία υποβαθμίζει βάναυσα το τουριστικό προϊόν της χώρας. Γιατί, για παράδειγμα, στην Καλόγρια στη Στούπα, όπως και σε όλες τις επώνυμες παραλίες της χώρας, να υπάρχει αυτή η κατάσταση, που ουσιαστικά απαγορεύει την ελεύθερη πρόσβαση;

Η ύπαρξη ενός φορέα που θα διαχειρίζεται με ηλεκτρονικό, αντικειμενικό, διάφανο  και απρόσωπο τρόπο τις παραλίες και ο έλεγχος της νομιμότητας ουσιαστικά από τους πολίτες είναι ένα τεράστιο βήμα, που μόνο όφελος θα έχει για όλους και κυρίως για τους σοβαρούς επαγγελματίες του τουρισμού. Η χώρα χρειάζεται να αλλάξει ταχύτητα και αυτό δεν μπορεί να συμβεί με διαιώνιση καταστάσεων φανερά παρακμιακών. Στις παραλίες δεν μπορούν να κάνουν κουμάντο φουσκωτοί και μαφίες, αν η χώρα θέλει να επενδύσει μακροπρόθεσμα στον τουρισμό εξασφαλίζοντας εισόδημα για τους πολίτες της. Ο νόμος της νύχτας και του γνωστού που κάνει νταραβέρια με πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες πρέπει να τελειώσει. Η χώρα χρειάζεται διαδικασίες και κανόνες. Το νομοσχέδιο για τις παραλίες πρέπει να ψηφιστεί με οριακές βελτιώσεις στην κατεύθυνση της διαφάνειας και της διευκόλυνσης του ελέγχου και της εφαρμογής. Όλα τα υπόλοιπα είναι προσπάθειες διαιώνισης του υπάρχοντος καθεστώτος, για το οποίο δεν θα έπρεπε να είναι κανένας ευχαριστημένος.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2024 19:59