Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2024 21:27

Η ακρίβεια θα κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Ο γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια θα κρίνει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και θα επηρεάσει τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις; Εξαρτάται, είναι η απάντηση στο ερώτημα που κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες, και αυτό γιατί το συγκεκριμένο ζήτημα από μόνο του δεν καθορίζει την ψήφο των πολιτών, λειτουργεί όμως σωρευτικά. Για κάποιους αποτελεί τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι και καθορίζει τελικά την εκλογική τους συμπεριφορά. Για τον πολίτη με συντηρητικές απόψεις που πιέζεται οικονομικά από την ακρίβεια, ο συγκεκριμένος νόμος τού δίνει ένα ακόμα κίνητρο για να «τιμωρήσει» την κυβέρνηση Μητσοτάκη στις ευρωεκλογές. Το αν θα το πράξει, θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραγόντων, που θα διαμορφώσουν το κλίμα το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι τις ευρωεκλογές.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα «μαζέψουν» την κατάσταση μέσα από στοχευμένες δράσεις. Το συντηρητικό κοινό μπορεί να δυσφορεί με τις επιλογές της κυβέρνησης, αλλά δεν έχει βρει σχήμα που να εκφράζει τις απόψεις του. Ο συντηρητικός ψηφοφόρος επιπρόσθετα δύσκολα βγαίνει από το μαντρί, γιατί προσδοκά οφέλη από το παραδοσιακό πελατειακό δίκτυο. Η εξουσία διαθέτει αντίδωρα δελεαστικότερα από αυτά του παπά της ενορίας, ο οποίος προσδοκά και την ένταξη του καμπαναριού στο ΕΣΠΑ και αναμένεται να προσαρμόσει καταλλήλως τον λόγο του. Υπάρχει δηλαδή ένα πλέγμα σχέσεων που δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αισιοδοξεί ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν περιοριστεί σημαντικά οι ζημιές που τώρα καταγράφονται.
Το κρίσιμο όπως προαναφέρθηκε είναι ότι δεν υπάρχει υποδοχέας στα δεξιά της Ν.Δ., η ηγεσία της οποίας έχει τη δυνατότητα έτσι να ψαρεύει στο χώρο του Κέντρου. Το άνοιγμα Μητσοτάκη στο Κέντρο δημιουργεί πρόβλημα στα κόμματα της Κεντροαριστεράς γιατί τους «κλέβει» την ατζέντα. Την ώρα που πήγαινε να δημιουργηθεί ένα πειστικό αφήγημα για την πρακτική της κυβέρνησης σε ζητήματα    κράτους δικαίου (παρακολουθήσεις, μέσα ενημέρωσης, διαχείριση σοβαρών υποθέσεων), όπως αυτά περιγράφονται στο καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, έρχεται η υπόθεση με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών για να αλλάξει την κουβέντα και να αναδείξει κυβερνητική ευαισθησία. Είναι φανερό ότι ο Μητσοτάκης συνεχίζει να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να κερδίζει ακόμα σε επίπεδο εντυπώσεων και πολιτικής επικοινωνίας. Η ακρίβεια όμως είναι το κρίσιμο στοιχείο, που θα καθορίσει την ψήφο μεγάλης μερίδας πολιτών στις ευρωεκλογές. Το πόσο τιμωρητική θα είναι κατά της κυβέρνησης και πώς θα γίνει η κατανομή στα υπόλοιπα κόμματα θα καθορίσει το μελλοντικό πολιτικό σκηνικό τόσο τοπικά όσο και κεντρικά.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2024 21:18