Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2024 18:59

Χαμένες ευκαιρίες με υψηλό κόστος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η ιστορία με την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας θα πρέπει να διδάσκεται για το πώς μια περιοχή χάνει ένα συγκριτικό της πλεονέκτημα. Τα γεγονότα είναι γνωστά. Η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε όλη τη Μεσόγειο, γιατί ταυτίστηκε με την ονομασία της ποικιλίας. Το αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι οι ελιές Καλαμάτας στην περιοχή να είναι τα τελευταία χρόνια στα αζήτητα με εξευτελιστικές τιμές. Ειδικά φέτος οι περισσότερες, λόγω της υψηλής τιμής του ελαιολάδου, κατέληξαν σε ελαιοποίηση.

Τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και η πορεία του προϊόντος στην περιοχή δείχνει ότι η καταστρατήγηση της ΠΟΠ για διευκόλυνση δήθεν της εμπορικότητας έχει αρνητικά αποτελέσματα για το προϊόν και τους παραγωγούς. Η ελιά Καλαμάτας στην περιοχή καλλιεργείται με συγκεκριμένο τρόπο και σε περιοχές με ιδιαίτερα κλιματολογικά χαρακτηριστικά. Το προϊόν που παράγεται δεν είναι σε καμία περίπτωση ίδιο με αυτό που παράγεται σε άλλη περιοχή παρότι είναι ίδια η ποικιλία. Η ΠΟΠ προστατεύει το προϊόν με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και δεν έχει σχέση με την παραγόμενη ποσότητα και την εμπορική πρακτική.

Όπως και στο ελαιόλαδο έτσι και στις ελιές είναι γνωστό ότι κάποιοι βολεύονται με την ομογενοποίηση των προϊόντων και την εξαγωγή τους κατά βάση χύμα. Η διαμεσολάβηση για πώληση με βυτίο ελαιόλαδο και φορτηγό ελιές δεν έχει ιδιαίτερο ρίσκο πέρα από το κόστος συγκέντρωσης του προϊόντος. Εύκολες δουλειές με καθορισμένο κέρδος. Επιχειρήσεις μικρού ρίσκου, οι οποίες δεν προσφέρουν ουσιαστικά στο προϊόν και στους παραγωγούς.

Ο αγροτικός τομέας χρειάζεται μεταποιητικές επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, οι οποίοι θα δίνουν υπεραξία στο προϊόν τοποθετώντας το στο ράφι του σούπερ μάρκετ  και στο τραπέζι του καταναλωτή. Η αξιοποίηση επώνυμων και ποιοτικών προϊόντων μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την επένδυση κεφαλαίων και παροχή κινήτρων. Ξεκινά με τη διασφάλιση των προϊόντων ΠΟΠ και ολοκληρώνεται με επενδύσεις που αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Σε μια εποχή που το επώνυμο και το διαφορετικό έχει αξία, εμείς αντί να βάζουμε το ακριβό προϊόν σε μικρά βαζάκια το ομογενοποιούμε για να χωράει στις ίδιες «καραβιές», ώστε να μειώσουμε το κόστος μεταφοράς! Μετά ας μην αναρωτιόμαστε γιατί οι νέοι φεύγουν και η οικονομία συρρικνώνεται.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2024 20:04