Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2024 20:10

Η Μεσσηνία συνεχίζει να χάνει πολύ χρόνο 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το σύνολο των έργων που αφορούν τη Μεσσηνία βρίσκονται σε στασιμότητα. Ειδικότερα τα τελευταία 5 χρόνια, μετά υποτίθεται την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, τα πάντα κινούνται με ρυθμούς χελώνας. Κανονικότητα δεν μπορεί βέβαια να είναι αυτό που βιώνουμε. Με αυτούς τους ρυθμούς προώθησης έργων δεν πρόκειται να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη και η χώρα πολύ σύντομα θα βρεθεί ξανά σε αδιέξοδο.

Η παραχώρηση της λειτουργίας του Αεροδρομίου Καλαμάτας σε ιδιώτη είναι χαρακτηριστική περίπτωση καθυστέρησης. Οι διαδικασίες σέρνονται εδώ και χρόνια με ρυθμούς ακατανόητα αργούς. Είναι προφανές ότι ο διαγκωνισμός ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων δυσκολεύει και γι’ αυτό καθυστερεί η λήψη απόφασης. Η παράταση της αναμονής έχει δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στελέχωσης του αεροδρομίου, με ορατό τον κίνδυνο να υπάρξουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των καλοκαιρινών πτήσεων. Την ίδια ώρα η εγκατάλειψη των υποδομών, εν αναμονή της παραχώρησης, έχουν δημιουργήσει μια τριτοκοσμική κατάσταση. Πέρα όμως από την παραχώρηση της λειτουργίας δεν κινούνται και οι διαδικασίες για επέκταση των χώρων του αεροδρομίου, προκειμένου να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης.

Με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες και στο δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη. Το έργο έχει σύμβαση από πέρυσι με χρονοδιάγραμμα κατασκευής τα 4 χρόνια. Έχει περάσει ένας χρόνος και δεν υπάρχουν ακόμα οριστικές μελέτες. Παραμένει άγνωστο πώς θα συνδεθεί ο δρόμος στον κόμβο Ζαφείρη στο Ασπρόχωμα, αλλά και ποιες θα είναι οι λύσεις που θα δοθούν σε διάφορα άλλα σημεία, όπου υπάρχουν αντιδράσεις. Το σημαντικότερο, δεν έχουν ακόμα δρομολογηθεί οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις. Όλα δείχνουν ότι θα εγκατασταθεί μέσα στο καλοκαίρι εργοτάξιο -για νομικούς και προεκλογικούς λόγους- σε σημείο που δεν απαιτούνται απαλλοτριώσεις, αλλά αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι έτσι δεν μπορεί να προχωρήσει έργο. Η χρονιά έχει ουσιαστικά χαθεί και θα χρειαστεί σημαντική πίεση για να υπάρξει ουσιαστική εκκίνηση του έργου.

Η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πύργος - Τσακώνα βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η «Ολυμπία Οδός» έχει καταθέσει τρεις προτάσεις για τη διέλευση του δρόμου από την περιοχή του Καϊάφα, όπου υπήρχε η απαγορευτική απόφαση του ΣτΕ. Η επιλογή εναλλακτικής η οποία δεν θα επιφέρει νέα απαγόρευση και θα έχει λογικό οικονομικό κόστος είναι το μεγάλο βήμα των επόμενων μηνών. Με μια ορθολογική επιλογή είναι εφικτό να επεκταθεί μέσα στο χρόνο η σύμβαση παραχώρησης και η εταιρεία που κατασκευάζει τώρα με εξαιρετικούς ρυθμούς το Πάτρα - Πύργος να συνεχίσει και στο νότιο τμήμα. Τα χρονικά και τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι εξαιρετικά περιορισμένα αλλά αν υπάρξει συντονισμένη πίεση και κινητοποίηση μπορεί να υπάρξουν θετικές αποφάσεις. Όταν φτιάχνονται αυτοκινητόδρομοι στον Μπράλο είναι εγκληματικό να μην ολοκληρώνεται ο δυτικός οδικός άξονας, που αφορά στην οικονομική ανάπτυξη όλης της Δυτικής Ελλάδας.

Σε στασιμότητα βρίσκονται και σημαντικά οδικά έργα που εκτελούνται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το Τζάνε - Καλαμάκι είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα έργου που σέρνεται χρόνια και αυξάνεται απίστευτα το κόστος του. Το αν ο εργολάβος χρησιμοποιήσει εκρηκτικά ή σκάψει με τα χέρια δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να αφορά το χρονοδιάγραμμα του έργου. Εδώ όπως πάμε σε λίγο μπορεί να μας καλέσουν να πάμε με γκασμάδες να ανοίξουμε το τούνελ! Αργοί ρυθμοί και προβλήματα παρατηρούνται και στο Γαργαλιάνοι - Φιλιατρά αλλά και στο Μεσσήνη - Λάμπαινα. Οι επόμενοι μήνες είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για όλα αυτά τα έργα, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αφεθούν στη συνήθεια της παρακολούθησης των προσκομμάτων που φέρνουν καθυστερήσεις και παρατάσεις.

Η περίοδος από τώρα μέχρι τις ευρωεκλογές είναι εξαιρετικά σημαντική για τα έργα της Μεσσηνίας. Η πίεση του πολιτικού κόστους χρειάζεται να αξιοποιηθεί για να ληφθούν αποφάσεις για το Πύργος - Τσακώνα αλλά και για να υπάρξουν δεσμεύσεις τήρησης χρονοδιαγραμμάτων για όλα τα υπόλοιπα οδικά έργα αλλά και για τα αρδευτικά δίκτυα του Φιλιατρινού φράγματος και την κατασκευή του Μιναγιώτικου. Μετά τις ευρωεκλογές μπορεί να υπάρξουν νέες ισορροπίες, που θα φέρουν άλλες προτεραιότητες. Ο χρόνος που χάνεται για την περιοχή είναι πολύτιμος και δυστυχώς μέχρι τώρα έχει χαθεί πολύς.

 

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2024 19:22