Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024 21:07

Εργα που φέρνουν πίσω τα λεφτά τους

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Ο θεματικός τουρισμός και η επέκταση της τουριστικής σεζόν είναι μία από τις βασικές προεκλογικές εξαγγελίες και διακηρύξεις σε συνέδρια και κάθε είδους ομιλίες όλων των πολιτικών παραγόντων ανεξαρτήτως κόμματος και σχήματος. Στο γενικό επίπεδο όλοι συμφωνούν σε αυτά που έτσι και αλλιώς αποτελούν κοινό τόπο στη θεωρία της οικονομίας του τουρισμού. Το ζήτημα είναι ότι αυτά σπάνια φτάνουν σε ένα διά ταύτα. Στο συγκεκριμένο, δηλαδή, και το υλοποιήσιμο, έτσι ώστε οι διακηρύξεις να μετουσιώνονται σε πραγματικά έργα και πρωτοβουλίες, που θα υπηρετούν το στόχο της τουριστικής ανάπτυξης.

Η αξιοποίηση του αεροδρομίου Τριόδου, προκειμένου να πραγματοποιούνται αγώνες και επιδείξεις οχημάτων, είναι μια παλιά ιστορία που σέρνεται χρόνια σε συσκέψεις και πρωτοβουλίες. Κάτι γίνεται κάθε φορά, αλλά δεν έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα μια πίστα, η οποία να μπορεί να προσελκύσει μεγάλες διοργανώσεις και αγώνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπάρχουν προφανώς ζητήματα που αφορούν στην αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών αλλά και στην οργάνωση εκδηλώσεων μέσα από έναν φορέα που θα κινείται με μεγαλύτερη εξωστρέφεια. Και τα δύο είναι ζητήματα τα οποία χρειάζεται να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη υποδομή. 

Στην πρόσφατη συνάντηση παραγόντων του συγκεκριμένου τομέα με το δήμαρχο Μεσσήνης και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου ζητήθηκε η αναβάθμιση των υποδομών του αυτοκινητοδρομίου, με την επέκταση της πίστας ντριφτ και την αλλαγή ασφαλτοτάπητα στην πίστα ντράγκστερ, προκειμένου να φιλοξενεί αγώνες πανευρωπαϊκού επιπέδου, οι οποίοι θα προσελκύσουν ακόμα περισσότερο κόσμο. Το να βρεθούν πηγές χρηματοδότησης των συγκεκριμένων έργων θεωρούμε ότι είναι κάτι σχετικά εύκολο, αν αναλογιστούμε ότι σκορπίζονται χιλιάδες ευρώ σε αντιπαραγωγικές αναπλάσεις πλατειών και πεζοδρομίων.

Η αναβάθμιση των υποδομών στην πίστα Τριόδου είναι βέβαιο ότι θα φέρει αγώνες και κόσμο στην περιοχή. Έσοδα δηλαδή και θέσεις εργασίας. Το ζήτημα λοιπόν είναι τι προτεραιότητες τίθενται στα προγράμματα που σχεδιάζονται και πώς κατανέμονται οι πόροι. Είναι αλήθεια δυστυχώς ότι πιο εύκολα θα γίνονταν έργα στο αεροδρόμιο Τριόδου αν ήταν να μπουν κυβόλιθοι πεζοδρομίου, παρά να πέσει ασφαλτοτάπητας στην πίστα ντράγκστερ! Έτσι δυστυχώς πορευόμαστε, χωρίς σχέδιο και προτεραιότητες, αναμασώντας γενικότητες και ευχές. Στο τέλος της ημέρας διαπιστώνουμε θλιμμένοι ότι η Μεσσηνία αδειάζει και οι νέοι ψάχνουν για καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε άλλους «ευλογημένους τόπους»!

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024 21:24