Πέμπτη, 09 Μαϊος 2024 18:59

Υπάρχουν ευθύνες για τις επιδοτήσεις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Είναι πολλοί αυτοί που ισχυρίζονται ότι «οι μεγαλύτεροι απατεώνες είναι αυτοί που πωλούν πατρίδα και θρησκεία». Οι γενικεύσεις δεν είναι βέβαια σωστές, αλλά ο συγκεκριμένος ισχυρισμός σε πολλές περιπτώσεις επιβεβαιώνεται. Οι «μεγάλοι σταυροί» και οι όρκοι για την πατρίδα και τη σημαία σε πολλές περιπτώσεις κρύβουν ιδιοτέλεια -αυτό είναι μια πραγματικότητα που επιβεβαιώνεται σε διάφορες περιπτώσεις. Ακόμα και σε θέματα που εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται η σκοπιμότητα, αν κάποιος ξύσει κάτω από το λούστρο θα δει την προσπάθεια να κρυφτούν αδυναμίες και συμφέροντα μέσα από τις κορώνες κατά των… άλλων.

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι αυτό που συμβαίνει με τα χρήματα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Η χώρα μας δεν παίρνει συνολικά λιγότερα χρήματα από την ΚΑΠ αλλά ελαφρώς  περισσότερα. Τα χρήματα όμως που φτάνουν στους αγρότες είναι λιγότερα έως και 40% σε σχέση με το παρελθόν. Αντί λοιπόν να συζητάμε για το πώς έγινε αυτό το μαγικό της εξαφάνισης των χρημάτων από τους λογαριασμούς των αγροτών, έχουμε επιθέσεις κατά της Ε.Ε. και της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών! Διάφοροι μεγαλόσχημοι πωλούν πατριωτισμό και αντιευρωπαϊσμό αντί να ασχοληθούν με το πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από την εξαέρωση των επιδοτήσεων μέσα από το μηχανισμό καταβολής τους.

Η διαχείριση των επιδοτήσεων δεν είναι απλώς προβληματική, είναι σκανδαλωδώς ελλειμματική. Αυτό που χρειάζεται είναι διαφάνεια και ουσιαστικά μέτρα βελτίωσης, έτσι ώστε τα χρήματα να φτάνουν στους πραγματικούς δικαιούχους, δηλαδή τους παραγωγούς. Είναι φανερό ότι το συστηματάκι που έχει στηθεί με εταιρείες και συμβούλους και διάφορα άλλα «εργαλεία» στηρίζεται από συγκεκριμένους πολιτικούς παράγοντες, που κλείνουν τα μάτια σε αυτό που συμβαίνει πετώντας την μπάλα στο γήπεδο των Βρυξελλών. Υποτιμούν τη νοημοσύνη των αγροτών πουλώντας στα λόγια ενδιαφέρον και προσπαθώντας να ρίξουν ευθύνες για τη μείωση των επιδοτήσεων σε όλους τους άλλους εκτός από τους πραγματικούς υπεύθυνους. Οι αγρότες όμως έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται την εξαπάτηση γιατί ξέρουν το βασικό: Τα λεφτά που παίρνει η χώρα δεν μειώθηκαν, αλλά τα δικά τους πετσοκόφτηκαν! Και στο εύλογο ερώτημα «γιατί», η απάντηση είναι προφανής: Έφυγαν από τους παραγωγούς και πήγαν σε κάποιους άλλους -για να το πούμε αλλιώς, απέκτησαν νταβατζήδες!

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Μαϊος 2024 19:09