Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2023 20:11

Οι «υπερκείμενες δυνάμεις» οδηγούν σε νέα χρεοκοπία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Τα όσα είπε ο Παναγιώτης Νίκας στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για το ΕΣΠΑ και την παραγωγή δημόσιων έργων, αποτελούν την ουσία του πολιτικού και οικονομικού προβλήματος της χώρας. Η διαπλοκή κάθε μορφής στηρίζεται στην απορρόφηση των πόρων του Δημοσίου από την «ιδιωτική επιχειρηματικότητα», που κάνει δουλειές με έναν χαρτοφύλακα στους προθαλάμους της εξουσίας. Η «σωστή» διανομή των χρημάτων καθορίζει τις πολιτικές ισορροπίες σε όλα τα επίπεδα και εξασφαλίζει στηρίξεις και πολιτικές παντοκρατορίες.

Όλα αυτά είναι βέβαια γνωστά και η αντιμετώπισή τους είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση που δεν γίνεται στη χώρα. Συζητάμε για όλα τα υπόλοιπα, αλλά δεν απαντάμε στο πού πάνε οι πόροι -ευρωπαϊκοί κα κρατικοί- και τι αποτέλεσμα παράγουν. Γιατί πέρα από το πώς μοιράζονται, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν παράγουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την οικονομία και την κοινωνία. Έτσι σέρνεται χρόνια μια σύμβαση για τα τρένα και οδηγεί σε σιδηροδρομική τραγωδία, τα οδικά έργα δεν ολοκληρώνονται έγκαιρα, ενώ δεν ενισχύονται πραγματικές επενδύσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και πλούτου αλλά θνησιγενείς αρπαχτές που στήνονται μόνο για την απορρόφηση πόρων των προγραμμάτων.

Το σύστημα αυτό δεν πρόκειται να ανατραπεί από ένα-δυο έντιμους τρελούς, όπως υποστηρίζει ο τρέχων αστικός μύθος -αυτοί εύκολα απομονώνονται και στο τέλος χλευάζονται. Χρειάζεται να γίνει κυρίαρχη πολιτική αντίληψη ότι απαιτείται ανατροπή του κατεστημένου συστήματος που κάνει τα οικονομικά κουμάντα στη χώρα ελέγχοντας τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και μεγάλο μέρος του πολιτικού της προσωπικού. Οι πολίτες αντιλαμβανόμενοι ότι δεν υπάρχει σωτηρία είτε παίρνουν το ιμάτιό τους και ψάχνουν την τύχη τους στο εξωτερικό είτε προσπαθούν να ζήσουν με τα ψίχουλα που πέφτουν από το φαγοπότι του μοιράσματος των «υπερκείμενων δυνάμεων».

Η κατάσταση είναι τραγική και αν το επόμενο διάστημα δεν συμβεί κάτι συνταρακτικά ανατρεπτικό οι ευρωπαϊκοί πόροι θα απορροφηθούν από το κυρίαρχο σύστημα των «υπερκείμενων δυνάμεων» χωρίς να υπάρξει καμία αλλαγή στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Η πορεία των πραγμάτων είναι εξόχως ανησυχητική. Αν δεν υπάρξει ισχυρή αντίδραση των πολιτών θα περάσουμε μια ακόμα περίοδο ανεμελιάς πριν τη νέα και ισχυρότερη καταιγίδα απόλυτης και αμετάκλητης οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής χρεοκοπίας.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2023 22:18