Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2023 22:45

Ελπίδες μόνο αν χαλάσει η μοιρασιά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Ο Παναγιώτης Νίκας έχει συσσωρευμένη γνώση και μιλά πλέον ελεύθερος από κομματικές εξαρτήσεις. Στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είπε πολλά και όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει να αποκαλύπτει πράγματα, που οι περισσότεροι γνωρίζαμε αλλά σπάνια λέγονται από επίσημα χείλη.

Όσα είπε για την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ είναι νομίζουμε το σημαντικότερο τρέχον πολιτικό πρόβλημα. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Τι γίνεται με το ΕΣΠΑ; Θεωρώ ότι πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για απορρόφηση και απορροφητικότητα. Δεν είναι το μείζον η απορροφητικότητα. Μιλάμε συνεχώς για απορροφητικότητα και δαπάνες. Τα πήραμε τα λεφτά. Τι κάναμε με αυτά τα χρήματα; Τι έργα κάναμε και ποιες ανάγκες λύσαμε; Για αυτό δεν μιλάει κανένας. Είχα εισηγηθεί στην ΕΝΑΕ να γίνει μία μελέτη για το πόσο συνέβαλε στην αύξηση του ΑΕΠ κατά Περιφέρεια η κατανάλωση όλων αυτών των δισεκατομμυρίων ευρώ. Έχουν τρέξει πέντε προγράμματα μέχρι τώρα. Είναι βέβαιο ότι δεν καλύφθηκαν ανάγκες σε πολύ σημαντικό βαθμό και πολλά χρήματα πηγαίνουν σε τσέπες επιτήδειων».

Η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι το μεγαλύτερο τρέχον πολιτικό ζήτημα της χώρας. Το πού θα κατευθυνθούν οι συγκεκριμένοι πόροι, πώς θα αξιοποιηθούν και τι αποτέλεσμα παράγουν, είναι το κλειδί για να αποφύγει η ελληνική οικονομία μια νέα χρεοκοπία την επόμενη δεκαπενταετία. Δυστυχώς η συζήτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ελλειμματική.

Προτάσεις για την ενεργειακή δημοκρατία εξαφανίζονται με συνοπτικές διαδικασίες. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας περιορίζεται σε αγορά εφαρμογών αμφίβολης χρησιμότητας. Η επένδυση πόρων στην παιδεία «μεταφράζεται» σε ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η αναγκαία μεταρρύθμιση στην υγεία εξαντλείται στις καρατομήσεις διοικητών νοσοκομείων. Υπάρχουν πλέον βάσιμες ενδείξεις ότι η ευκαιρία θα χαθεί. Το πλιάτσικο των πόρων έχει ξεκινήσει και δεν υπάρχουν δυνάμεις να αντισταθούν ή έστω να θέσουν κανόνες. Το μόνο στο οποίο μπορούμε να ελπίζουμε είναι να χαλάσει η μοιρασιά και να ανοίξει το καπάκι των αποκαλύψεων. Μόνο έτι θα τεθούν κανόνες και κριτήρια.