Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2024 22:45

Καταστροφική αδιαφορία για το αντιπλημμυρικό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Σε έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, στο ερώτημα κατά πόσο έχουν ενημερωθεί οι έμποροι σχετικά με το σημαντικό έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας που θα υλοποιηθεί στην πόλη, καθώς και για τις αλλαγές και τις ανακατατάξεις που αυτό θα επιφέρει, το 51,21% απάντησε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση, το 9,75% ότι έχει ενημερωθεί πλήρως και το 39,02% ότι έχει ακούσει κάποια πράγματα σχετικά με το έργο. Με βάση τις συγκεκριμένες απαντήσεις, το 90% των εμπόρων της Καλαμάτας γνωρίζει από ελάχιστα έως τίποτα για το αντιπλημμυρικό!

Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η συγκεκριμένη έρευνα δεν αποτυπώνει με ακρίβεια και μεθοδικότητα την πραγματικότητα και λάβουμε ως ενδεικτικές τις συγκεκριμένες απαντήσεις, είναι συγκλονιστικό το μέγεθος της άγνοιας. Η κατάσταση, όπως καταγράφεται στη συγκεκριμένη έρευνα, εξηγεί πολλά από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Καταρχάς δίνει απάντηση στον λόγο που επικρατούν συγκεκριμένες πολιτικές, η αδιαφορία για το τι σχεδιάζεται στην πόλη και η έλλειψη ενημέρωσης για κρίσιμα ζητήματα επιβραβεύουν το επιφανειακό ως πολιτική πρακτική. Ακόμα πιο ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός ότι η αγορά δεν ασχολείται με ένα έργο που θα επηρεάσει τη λειτουργία της -τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα- και θα επιφέρει συγκεκριμένα οικονομικά αποτελέσματα.

Αν υλοποιηθεί το αντιπλημμυρικό και το εμπορικό κέντρο της πόλης αποκλειστεί, είναι βέβαιο ότι όλοι αυτοί που δηλώνουν πως δεν έχουν ενημερωθεί θα στραφούν κατά πάντων. Θα φταίνε όλοι οι πολιτικοί αδιακρίτως, οι δημοσιογράφοι, οι υπάλληλοι, οι δικαστές… οι πάντες. Η αγανάκτηση θα ξεχειλίζει, οι υποχρεώσεις δεν θα μπορούν να καλυφθούν, οι τράπεζες και το Δημόσιο θα ζητά δάνεια και φόρους και η οικονομική καταστροφή για κάποιους δεν θα αποφευχθεί.

Οι χειραψίες και τα χαριεντίσματα θα γίνουν τυφλός θυμός κατά πάντων και όχι εξατομικευμένα σε αυτούς που πραγματικά ευθύνονται. Θα υπάρχει ξανά αδιαφορία για σωστή και τεκμηριωμένη πληροφόρηση και δίκαιο καταλογισμό ευθυνών. Τα «καλά παιδιά» πιθανότατα θα κρυφτούν και θα την πληρώσουν αυτοί που θα πάνε να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Το έργο γνωστό και επαναλαμβάνεται σε κάθε κρίση. Η αδιαφορία για όλα όσα συμβαίνουν έξω από την πόρτα μας στοιχίζει ακριβά. Τη δουλίτσα του κοιτά όποιος βλέπει λίγο παραέξω από τους τοίχους της ασημαντότητάς του!

panagopg@gmail.com