Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2024 20:59

Να κάνουν με συνέπεια απλώς τη δουλειά τους

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η έξαρση της παραβατικότητας στην περιοχή έφερε αντιδράσεις από κατοίκους, ειδικά σε κοινότητες της Καλαμάτας και της Μεσσήνης. Οι αντιδράσεις κινητοποίησαν τις δημοτικές αρχές, οι οποίες με τη σειρά τους απευθύνθηκαν στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος ζήτησε αναλυτική ενημέρωση για το θέμα και προτάσεις αντιμετώπισης. Αυτό οδήγησε σε συσκέψεις τοπικών παραγόντων και της ηγεσίας της Αστυνομίας, έτσι ώστε να υπάρξει ένα σχέδιο δράσης που θα περιορίσει το πρόβλημα.
Το πρώτο θετικό είναι ότι έκατσαν όλοι γύρω από ένα τραπέζι και συζήτησαν συγκροτημένα για ένα θέμα που αφορά την καθημερινότητα των πολιτών. Μένει τώρα να δούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Θα υπάρχει ένα σχέδιο που θα εφαρμοστεί με συνέπεια και θα φέρει αποτελέσματα ή θα έχουμε 2-3 «επιχειρήσεις-σκούπα» εκφοβιστικού χαρακτήρα και μετά από μια ύφεση θα επανέλθουμε ξανά στα ίδια; Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα 2-3 χρόνων έχουμε την επανάληψη της ίδιας κατάστασης. Κινητοποίηση μετά από έξαρση παραβατικών φαινομένων, αύξηση αστυνόμευσης, στη συνέχεια χαλάρωση και μετά ξανά από την αρχή. Πολλοί φοβούνται ότι θα έχουμε μια από τα ίδια.
Όπως έχει επισημανθεί πολλές φορές, η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί συντονισμό δράσεων και σε πολλά επίπεδα. Απαιτείται αστυνόμευση με συστηματικό και επαγγελματικό τρόπο. Υπάρχει ανάγκη για «δεμένες υποθέσεις» που θα φτάνουν στη δικαιοσύνη συγκροτημένα και δομημένα, έτσι ώστε να αξιοποιούνται και οι νέες αυστηρές διατάξεις του νόμου που ψηφίζεται αυτές τις ημέρες στη Βουλή. Επειδή όμως αυτά τα ζητήματα δεν λύνονται μόνο με αστυνομικά και δικαστικά μέτρα, χρειάζεται να τρέξουν παράλληλα σοβαρά προγράμματα ένταξης, που θα ξεκινούν από την εκπαίδευση και θα φτάνουν στην απασχόληση των ευάλωτων ομάδων.
Το τι πρέπει να γίνει το γνωρίζουν όλοι, αλλά όπως και σε άλλα ζητήματα δεν εφαρμόζεται με συνέπεια καμία πολιτική. Σχεδιάζονται διάφορα μέτρα, εξαγγέλλονται πομπωδώς και στη συνέχεια έρχεται η χαλάρωση της συνήθειας και του… έλα μωρέ τώρα. Έτσι φτάνουμε στο να βγάζουν μετά ανακοινώσεις, η Δημοτική Αστυνομία ότι θα ελέγξει το παράνομο παρκάρισμα και η Αστυνομία ότι θα ασχοληθεί με τον περιορισμό της παραβατικότητας, λες και μέχρι πρότινος υπήρχαν για να ομορφαίνουν με περαντζάδες την πόλη!

panagopg@gmail.com