Κυριακή, 03 Μαρτίου 2024 20:55

Απαιτούνται καταδίκες για το δυστύχημα των Τεμπών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Την Τετάρτη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Η ελληνική κοινωνία με πλήθος εκδηλώσεων έδειξε ότι παραμένει συγκλονισμένη και θυμωμένη από το συγκεκριμένο γεγονός. Ο θάνατος 57 ανθρώπων, στην πλειονότητα νέων, δεν μπορεί να ξεχαστεί και δεν μπορεί να παραγραφεί μέσα από χειρισμούς συγκάλυψης. Η απόδοση δικαιοσύνης αποτελεί λαϊκό αίτημα και η καθυστέρηση εξοργίζει πλέον τους πάντες.
Οι πολίτες δεν θέλουν απλώς απαντήσεις συμψηφιστικού χαρακτήρα, ζητούν καταδίκες, οι οποίες δεν μπορούν να περιορίζονται στον σταθμάρχη βάρδιας και σε 5-6 ακόμα υπηρεσιακούς παράγοντες. Όλοι έχουν καταλάβει ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες τόσο για το πώς βρέθηκε ο σταθμάρχης στη συγκεκριμένη θέση όσο -το σημαντικότερο- γιατί δεν λειτουργούσε ο σιδηρόδρομος με ασφάλεια.
Στο δυστύχημα των Τεμπών αναδείχθηκαν όλες οι παθογένειες του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Το ρουσφέτι, που βάζει σταθμάρχη έναν άνθρωπο που δεν έχει τα προσόντα και τη γνώση να κάνει τη συγκεκριμένη δουλειά. Τη διαπλοκή πολιτικών με οικονομικά συμφέροντα, που οδηγεί στις καθυστερήσεις των έργων και την απώλεια πόρων, που φέρνει δυστυχήματα και χρεοκοπία. Όλα αυτά μπορεί να επαναλαμβάνονται από κυβερνήσεις και πολιτικούς από ιδρύσεως ελληνικού κράτους, αλλά θα πρέπει κάποιοι να πληρώσουν μέσα από καταδίκες, μήπως και σταματήσει αυτό το τραγικό γαϊτανάκι.
Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει τιμωρία πολιτικών γιατί έκαναν ρουσφέτι. Πρέπει όμως κάποια στιγμή να σταματήσει ο κάθε Καραμανλής να διορίζει στον ΟΣΕ Σερραίους και ο κάθε Σαμαράς Μεσσήνιους αρχαιοφύλακες χωρίς συνέπειες. Να τιμωρηθούν όσοι συνέβαλαν να βρεθεί ένας άνθρωπος χωρίς προσόντα και γνώσεις στη συγκεκριμένη θέση. Το ρουσφέτι δεν το έκανε ο υπηρεσιακός παράγοντας μόνος του, αλλά γιατί του το ζήτησε κάποιος, που του το είχε ζητήσει κάποιος άλλος που προσδοκούσε την ψήφο του μοιραίου σταθμάρχη. Να βρεθούν όλοι και να καταδικαστούν, γιατί είναι το ίδιο ένοχοι με τον σταθμάρχη.
Το ρουσφέτι οδηγεί σε επανεκλογή και σε ξέπλυμα ευθυνών μέσα από την εξαγορά των ψηφοφόρων. Κάποιους πολιτικούς δεν τους ψηφίζουν γιατί τους θεωρούν ικανούς αλλά γιατί τους έχουν υποχρέωση. Οι περισσότεροι γόνοι από τα πολιτικά τζάκια της χώρας δεν θα περνούσαν ούτε έξω από τη Βουλή αν δεν υπήρχε το ρουσφέτι και η προσδοκία της εξυπηρέτησης. Αν δεν σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος δεν πρόκειται να αναδειχθούν υγιείς πολιτικές δυνάμεις και πολιτικοί με αξία και συνέπεια.
Το ρουσφέτι είναι ο ένας πυλώνας πολιτικής κυριαρχίας της παρακμής, ο δεύτερος είναι η διαπλοκή με οικονομικά συμφέροντα. Η πολιτική είναι ακριβό σπορ και η εξασφάλιση προβολής και υποστήριξης απαιτεί καλές σχέσεις με τους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες, οι οποίοι με το έναν ή τον άλλον τρόπο κάνουν δουλειές με το Δημόσιο. Η καθυστέρηση υλοποίησης της σύμβασης αναβάθμισης της ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου, που θα απέτρεπε το ανθρώπινο λάθος και το δυστύχημα των Τεμπών, δεν μπορεί να περάσει έτσι ως «γνωστή παθογένεια». Οι «παθογένειες» για να σταματήσουν θα πρέπει να υπάρξουν καταδίκες. Όσο παραμένουν ατιμώρητοι αυτοί που με ευκολία δίνουν παρατάσεις και προχωρούν σε επεκτάσεις συμβάσεων θα συνεχίζεται η σημερινή αθλιότητα με τα δημόσια έργα. Αν υπάρξουν καταδίκες θα μεταβληθούν τα πάντα στο θεσμικό πλαίσιο και θα σταματήσει το νταραβέρι με τα δημόσια έργα.
Ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα δεν έμεινε τυχαία στην τύχη του. Δεν ήταν εντελώς αθώες οι προτεραιότητες που δόθηκαν. Οι παρακμιακές καταστάσεις με τις σπατάλες και τα ρουσφέτια στον ΟΣΕ εξυπηρετούσαν πελατειακά δίκτυα και οικονομικά συμφέροντα. Ο σιδηρόδρομος είναι μια μικρογραφία σε αυτό που συμβαίνει χρόνια τώρα στο σύνολο της χώρας. Η Ελλάδα θα γίνει κανονική χώρα όταν θα αποκτήσει σιδηροδρομικό δίκτυο που θα ενώνει με ταχύτητα και ασφάλεια ανθρώπους, προϊόντα και επιχειρήσεις. Όταν τα τρένα θα ξεκινούν και θα φτάνουν με ασφάλεια και στην ώρα τους στον προορισμό τους. Όταν πάψουν τα πάντα να κινούνται στη λογική… πάμε και όπου βγει.
Χρειάζεται το δυστύχημα των Τεμπών να αποτελέσει την αφορμή για να αναδειχθούν οι παθογένειες του ρουσφετιού και της διαπλοκής. Να καταδικαστούν οι παθογένειες στα πρόσωπα πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση. Να γίνει παράδειγμα αποτροπής της συνέχισης των ίδιων πρακτικών στο μέλλον. Να μπει τέλος στην ατιμωρησία και τον συμψηφισμό που οδηγούν τη χώρα σε υστέρηση και τραγικά δυστυχήματα. Η χώρα θα πρέπει να πάψει να πορεύεται στα τυφλά και για να συμβεί αυτό θα πρέπει επιτέλους να αποδοθεί δικαιοσύνη και να υπάρξουν παραδειγματικές τιμωρίες.

panagopg@gmail.com