Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2023 21:04

Θα πάρουν ό,τι τους δώσουν και θα πουν και ευχαριστώ!   

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Οι φορείς που κλήθηκαν να ενημερωθούν από το δήμαρχο Καλαμάτας για το αντιπλημμυρικό κατάλαβαν πως «πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα». Η εταιρεία και οι μελετητές της θα αποφασίσουν τι ακριβώς θα γίνει και πότε. Όταν το αποφασίσουν θα κοινοποιήσουν τις αποφάσεις τους και στη δημοτική αρχή Καλαμάτας, η οποία στη συνέχεια θα ενημερώσει και τους υπόλοιπους. Το γεγονός αυτό από μόνο του είναι τραγικό. Για όσους δεν το καταλαβαίνουν να το κάνουμε λιανά: Αποφασίζουν σε κάποια γραφεία της Αθήνας για το μέλλον του κέντρου της Καλαμάτας, με τους πολίτες και τη δημοτική αρχή να περιμένουν την κοινοποίηση των αποφάσεών τους!
Η δημοτική αρχή Καλαμάτας δεν έχει πετάξει στα σκουπίδια μόνο τη βούληση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και τις δικές της «κόκκινες γραμμές». Έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα εκτός από το να δεχτεί ό,τι της προταθεί ελπίζοντας πως τα προβλήματα που θα προκύψουν θα είναι διαχειρίσιμα και δεν θα προκαλέσουν καταστροφή του εμπορικού κόσμου και της εικόνας της πόλης. Προσπαθεί να καθησυχάσει και να κερδίσει χρόνο στη λογική… βλέποντας και κάνοντας, αφήνοντας τα πάντα στον αυτόματο πιλότο.   
Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι από τους εκπροσώπους των φορέων βγήκαν ιδιαίτερα ανήσυχοι μετά από τη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας. Οι περισσότεροι αντιλήφθηκαν ότι το εμπορικό κέντρο της πόλης τα επόμενα χρόνια θα ζήσει δύσκολες στιγμές, με άγνωστο ακόμα το μέγεθος των επιπτώσεων για τους ίδιους και τις επιχειρήσεις τους. Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί δεν διατυπώθηκαν έγκαιρα και δυναμικά οι αντιρρήσεις και δεν τέθηκαν πραγματικές και όχι προσχηματικές «κόκκινες γραμμές». Αφέθηκαν τα πράγματα να τρέξουν με τους θεσμικούς παράγοντες της πόλης παρατηρητές και τώρα διαπιστώνουν έντρομοι την ιδιότυπη ομηρία και τον κίνδυνο να ανατιναχθεί το κέντρο της πόλης στον αέρα.
Οι συνέπειες του αντιπλημμυρικού της Καλαμάτας, όπως έχει σχεδιαστεί και αδειοδοτηθεί, θα είναι τραγικές για το εμπορικό κέντρο της πόλης. Έχουν επισημανθεί έγκαιρα και με κάθε τρόπο τα προβλήματα που θα προκύψουν. Έχουν προταθεί εναλλακτικές και έχουν υποδειχθεί λύσεις. Όλα αυτά αγνοήθηκαν προκλητικά. Αυτά που θα ακολουθήσουν θα έχουν συγκεκριμένους πολιτικά υπεύθυνους. Για αυτά που έρχονται δεν θα φταίει ούτε ο κακός καιρός ούτε ο ανεύθυνος εργολάβος, αλλά οι τοπικοί άρχοντες και οι πολιτικοί τους πάτρωνες.

panagopg@gmail.com