Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019 09:04

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην «Ε» για το πολιτικό περιβάλλον: «Ευτελίζεται Σύνταγμα αλλά και κοινή λογική»

Γράφτηκε από την

 

"Δεν ευτελίζεται μόνο το Σύνταγμα, αλλά και η κοινή λογική και όλοι τίθενται προ των ευθυνών τους. Αυτή η κυβέρνηση είναι προφανές ότι δεν μπορεί να αλλάξει το κλίμα".

Αυτό τονίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολιάζοντας την επικαιρότητα στη συνέντευξη που παραχώρησε στην "Ε", με αφορμή τη σημερινή παρουσίαση στην Καλαμάτα του βιβλίου του «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας. Προσδοκίες και κίνδυνοι από την αναθεώρηση του Συντάγματος».

Συνέντευξη στον Θανάση Λαγό

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Βενιζέλος δηλώνει ότι ο κ. Τσίπρας "δεν αναζητούσε μεταπλειοψηφική συναίνεση με την αντιπολίτευση γύρω από ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, αλλά ενδοκυβερνητικούς αποστάτες από τους ΑΝΕΛ και γυρολόγους από την αντιπολίτευση για να παραμείνει στην εξουσία". Οταν ρωτήθηκε για μια ενδεχόμενη συνεργασία της Κεντροαριστεράς υπό την ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι "η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι στρατηγική νίκη του KΙΝΑΛ", καθώς "η Δημοκρατική Παράταξη δεν λειτουργεί συμπληρωματικά, αλλά αυτόνομα, προγραμματικά και εγγυητικά". Για την υπόθεση της Novartis ο κ. Βενιζέλος δηλώνει ότι έχει τελεστεί το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας και ότι "θα επιληφθεί τόσο η επόμενη Βουλή όσο και η δικαιοσύνη", καθώς "εκκρεμούν σχετικές μηνύσεις". 

Κλείνοντας τη συνέντευξη ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι για να αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών χρειάζεται "συνεχής αγώνας κατά του λαϊκισμού, δηλαδή του ψέματος, της δημαγωγίας, της ανευθυνότητας".

 

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές μετά την αποχώρηση του κ. Καμμένου. Τι σημαίνει αυτό για τα επόμενα βήματα και για το χρονοδιάγραμμα των πολιτικών εξελίξεων;

Η κυβέρνηση έλαβε πράγματι ψήφο εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές που συγκροτούν μια ευκαιριακή πλειοψηφία «πολιτικών ρεταλιών», όπως είπα στη Βουλή. Για να το πετύχει αυτό εξευτέλισε τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς και καταστρατήγησε όλες τις σχετικές ρυθμίσεις του Συντάγματος. Οι ΑΝΕΛ δήθεν αποχώρησαν από την κυβέρνηση, αλλά δύο βουλευτές και δύο εξωκοινοβουλευτικά στελέχη τους παραμένουν υπουργοί, ενώ τέσσερις βουλευτές τους υπερψήφισαν την πρόταση εμπιστοσύνης. Αυτοί μαζί με την κ. Παπακώστα και τον κ. Δανέλλη σχημάτισαν την πλειοψηφία των 151 βουλευτών. Ο κ. Καμμένος ακολουθήθηκε από δύο μόνο βουλευτές του και έναν που προσχώρησε στους ΑΝΕΛ από την Ενωση Κεντρώων. Αυτοί δεν αρκούν ώστε οι ΑΝΕΛ να θεωρούνται κόμμα κατά τον κανονισμό της Βουλής με τα σχετικά διαδικαστικά δικαιώματα. Ετσι οι δύο βουλευτές που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ τυπικά δεν διαγράφονται και παραμένουν μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ, ενώ οι δύο υπουργοί των ΑΝΕΛ που έκαναν το ίδιο ήδη διαγράφηκαν! Υπάρχουν όμως ακόμη πιο γελοίες καταστάσεις. Υπάρχει βουλευτής που στήριξε την κυβέρνηση, αλλά διαφωνεί με τη βασική πολιτική της προτεραιότητα που είναι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, για την οποία υποτίθεται ότι αποχώρησε ο κ. Καμμένος και ζητήθηκε η επιβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης! Αρα η κυβέρνηση έχει, αλλά και δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Χρειάζεται νέες προσθήκες προκειμένου να εφαρμόσει την πολιτική της που συγκέντρωσε, υποτίθεται, την εμπιστοσύνη της απόλυτης πλειοψηφίας της Βουλής! Εδώ εισέρχεται στη σκηνή το δραματικό πρόσωπο του Ποταμιού, δεν ψήφισε υπέρ της κυβέρνησης, τώρα όμως τείνει να ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών ή να διευκολύνει απέχοντας προκειμένου η κυβέρνηση να επιτύχει αυτό για το οποίο έλαβε -υποτίθεται- ψήφο εμπιστοσύνης!

Δεν ευτελίζεται μόνο το Σύνταγμα, αλλά και η κοινή λογική και όλοι τίθενται προ των ευθυνών τους. Αυτή η κυβέρνηση είναι προφανές ότι δεν μπορεί να αλλάξει το κλίμα. Τα προβλήματα θα διογκώνονται. Η βλάβη της οικονομίας θα επεκτείνεται. Η πολιτική όξυνση θα επιδεινώνεται. Πολύτιμος εθνικός χρόνος θα σπαταλάται.

Θα μπορούσε να έχει διαμορφωθεί εθνική συναίνεση γύρω από το ζήτημα των Σκοπίων;

Προφανώς. Αν το ήθελε ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να διαμορφώσει κλίμα και μέτωπο εθνικής συναίνεσης. Οι αντιδράσεις της ρωσικής πλευράς δίνουν το μέτρο του πολύ έντονου ευρωατλαντικού ενδιαφέροντος για την επίτευξη λύσης. Η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ μπορούσε να επιτύχει πολύ καλύτερες διευθετήσεις ως προς την ιθαγένεια, τη γλώσσα και κυρίως ως προς το άρθρο 7 της σύμβασης που αφορά τη λεγόμενη μακεδονική ταυτότητα. Δεν ήθελε όμως ούτε επιδίωξε μια τέτοια εθνική συναίνεση. Θέλησε να χρησιμοποιήσει το ζήτημα αυτό ως μοχλό εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων με εισπήδηση σε μικρά κόμματα και με στόχο την ανασύνθεση της πλειοψηφίας της, προκειμένου να αποπλυθεί από τη συνεργασία με τον κ. Καμμένο. Τελικά βρέθηκε να συνεργάζεται με τους βουλευτές του κ. Καμμένου, την κ. Παπακώστα και ένα μόνο πρόσωπο, τον κ. Δανέλλη, από τη λεγόμενη Κεντροαριστερά. Δεν αναζητούσε μεταπλειοψηφική συναίνεση με την αντιπολίτευση γύρω από ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, αλλά ενδοκυβερνητικούς αποστάτες από τους ΑΝΕΛ και γυρολόγους από την αντιπολίτευση για να παραμείνει στην εξουσία. 

Σε κάθε περίπτωση μάλλον θεωρείτε την κυβέρνηση ικανή να κάνει τα πάντα προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία. Υπενθυμίζω ότι για την υπόθεση της Novartis έχετε υποστηρίξει πέρυσι το Φεβρουάριο ότι "ο σφετερισμός της ιδιότητος του κρατικού οργάνου για να αλλοιωθούν θεμελιώδεις θεσμοί του πολιτεύματος, όπως η διάκριση των εξουσιών, είναι ο ορισμός του άρθρου 134 του Ποινικού Κώδικα". Επιμένετε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να έχει τελεστεί το αδίκημα της "εσχάτης προδοσίας";

Εχει προφανώς τελεστεί και επί αυτού θα επιληφθεί τόσο η επόμενη Βουλή όσο και  η δικαιοσύνη. Εκκρεμούν σχετικές μηνύσεις.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΚΙΝΑΛ 

Υπάρχουν πολλές φωνές εντός και εκτός Κινήματος Αλλαγής που φλερτάρουν με μια μελλοντική συνεργασία των κεντροαριστερών δυνάμεων υπό την ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ. Εχει προοπτική το... φλερτ;

Δεν υπάρχει καμία τέτοια φωνή. Η βάση της παράταξης και η κοινοβουλευτική ομάδα έχουν πολύ καθαρή θέση που εκφράζεται και επίσημα στη Βουλή. Το Κίνημα Αλλαγής τονίζει ότι είναι ζωτική ανάγκη για τον τόπο η άμεση διεξαγωγή των εκλογών και η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Ηττα που δεν θα του επιτρέπει να ελέγχει τις μετεκλογικές εξελίξεις. Η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι στρατηγική νίκη του KΙΝΑΛ. Πρώτον, γιατί χωρίς εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τον συνεκτικό του ιστό. Και δεύτερον, γιατί το Κίνημα Αλλαγής είναι αυτό που μπορεί να εγγυηθεί την εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης υπευθύνου, προοδευτικού, ρεαλιστικού. Εναπόκειται στο εκλογικό σώμα να ενισχύσει τον στρατηγικό αυτό ρόλο της Δημοκρατικής Παράταξης που είναι δύναμη ευθύνης και δεν παίζει με το εθνικό συμφέρον. Η Δημοκρατική Παράταξη δεν λειτουργεί συμπληρωματικά, αλλά αυτόνομα, προγραμματικά και εγγυητικά. Εμείς χαράξαμε τη γραμμή του πατριωτικού καθήκοντος το 2010 και μείναμε σταθεροί σε αυτή μέχρι το 2015. Είμαστε υπερήφανοι για την προσπάθεια αυτή και για το δυσανάλογο πολιτικό κόστος που αναλάβαμε από εθνικό καθήκον. Η περίοδος 2015-2019 ήταν ένα μεγάλο πισωγύρισμα. Μια δευτερογενής κρίση. Τώρα η χώρα αγωνίζεται να επιστρέψει εκεί που ήταν το 2014 και δεν μπορεί. Τέτοια παλινδρόμηση δεν επιτρέπεται να ξανασυμβεί.

Το 2019 εκτός από εθνικές θα έχουμε ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να βγουν από την ευρωκάλπη ενισχυμένες οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις;

Βεβαίως. Ο κίνδυνος αυτός είναι ορατός σε όλα σχεδόν τα κράτη - μέλη. Γι’ αυτό πρέπει να ανανεωθούν οι βάσεις της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, να ακουστεί η φωνή των κοινωνιών, να επανέλθει η πολιτική στο προσκήνιο. Χωρίς όμως να καταστραφεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, οικονομικό, πολιτικό και αξιακό. Χωρίς να οδηγηθεί η ΕΕ στο περιθώριο της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα όλων των δημοκρατικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, ιδίως όμως της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. Η ΕΕ πρέπει να γίνει ξανά ελκυστική για τους πολίτες της. Να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους. Να διαφυλάξει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Να καλύψει τις μεγάλες ανισότητες μεταξύ των κρατών - μελών. Να αναβαθμίσει την πολιτική οντότητα της Ενωσης.

ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ 

Παρουσιάζοντας το βιβλίο σας στην Αθήνα τονίσατε ότι "το πρόβλημα της χώρας δεν είναι συνταγματικό, είναι κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό. Είναι περισσότερο ζήτημα νοοτροπίας που πρέπει να μας διέπει, εάν θέλουμε να ξανακερδίσουμε το χαμένο έδαφος". Πόσο εύκολο είναι να αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών;

Είναι δύσκολο να επιτευχθεί αυτό σε μια κουρασμένη και απογοητευμένη κοινωνία που έζησε πολλές διαψεύσεις. Γι’ αυτό ο πολιτικός λόγος δεν μπορεί πλέον να βασίζεται σε γενικότητες, κοινοτοπίες και στερεότυπα. Χρειάζεται λόγος αλήθειας αλλά και προοπτικής με συγκεκριμένες προτάσεις. Με ευαισθησίες, αλλά όχι ιδεοληψίες. Σε αυτό προσπαθεί να συμβάλει ο Κύκλος Ιδεών που έχουμε συγκροτήσει ως δεξαμενή σκέψης.

Στην ίδια παρουσίαση παρατηρήσατε ότι ο στοίχημα της δημοκρατίας σήμερα είναι η επιστροφή της πολιτικής, δίχως όμως να κατισχύσει η ανευθυνότητα και ο λαϊκισμός". Αρκεί η σύγκρουση των λαϊκιστών με την πολύπλοκη πραγματικότητα για να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις;

Αυτά που λεγόντουσαν με εντυπωσιακή ευκολία από το 2010 έως το 2015 στο όνομα του «αντιμνημονιακού» μετώπου πώς φαίνονται τώρα; Ψεύτικα, ανεύθυνα, επικίνδυνα, απατηλά αλλά και πολιτικά ανήθικα. Το τίμημα που καταβλήθηκε για να βλέπουμε ως κοινωνία τα πράγματα πιο ώριμα τώρα, είναι τραγικά μεγάλο. Ο λαϊκισμός όμως αναζητά καταφύγιο σε άλλο αφήγημα εξίσου θρασύ, ανεύθυνο και αδιέξοδο. Χρειάζεται συνεπώς συνεχής αγώνας κατά του λαϊκισμού, δηλαδή του ψέματος, της δημαγωγίας, της ανευθυνότητας.

 

Το βιβλίο του Ευάγγελου Βενιζέλου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας. Προσδοκίες και κίνδυνοι από την αναθεώρηση του Συντάγματος» θα παρουσιαστεί σήμερα στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Θα μιλήσουν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περικλής Ξηρογιάννης, ο δρ. Συνταγματικού Δικαίου και πρώην ευρωβουλευτής Κώστας Μποτόπουλος, ενώ την εκδήλωση και το διάλογο του Βαγγέλη Βενιζέλου με το κοινό θα συντονίσει ο δικηγόρος Διονύσης Αλευράς. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση, ενώ πρόσκληση για αυτήν απηύθυναν χθες εκτός από τον κ. Αλευρά οι σύμβουλοι της ελάσσονος μειοψηφίας του Δήμου Καλαμάτας Θεόδωρος Μπρεδήμας και Γιάννης Χριστόπουλος, καθώς και ο γενικός γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Πάζιος.