Δευτέρα, 08 Απριλίου 2019 16:05

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τη μουσειοσκευή "Πάμε θέατρο;" από αρχαιολόγους της Εφορίας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την

Το θέατρο της Μεσσήνης μετά από έναν καταστροφικό σεισμό χρειάζεται επισκευή. Οι Σαιθίδες, η οικογένεια ευεργετών της αρχαίας Μεσσήνης στη ρωμαϊκή περίοδο, χρηματοδοτούν τα έργα επισκευών και ανήκουν στην πρώτη ομάδα. Οι τεχνίτες του Διονύσου ζουν στην ελληνιστική περίοδο. Λατρεύουν το Διόνυσο και είναι επαγγελματίες υποκριτές, μουσικοί και χορευτές. Είναι καλοί και περιζήτητοι. Ανήκουν στη δεύτερη ομάδα του επιδαπέδιου παιχνιδιού της μουσειοσκευής «Πάμε θέατρο;» που σχεδίασαν οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Μαίρη Τσουλάκου και Κατερίνα Τζαμουράνη - το οποίο παίζεται στην ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου της Μεσσήνης.

Η μουσειοσκευή "Πάμε θέατρο;" λειτουργεί έτσι ώστε να περιγράφονται οι δύο σημαντικότερες χρονικές περίοδοι του αρχαίου θεάτρου (ελληνιστική και ρωμαϊκή), αποκαλύπτοντας τις μαρτυρίες της χρήσης του, τον θεό που το προστάτευε, τις αρχές της αειφορίας, την ιστορία των ερευνών του, τη διαδικασία αναστήλωσής του, τους προβληματισμούς της σύγχρονης χρήσης του κ.ά.

 

Η ΜΟΥΣΕΙΟΣΚΕΥΗ «ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ;»

Το παιχνίδι σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ «Αρχαιότητες και Σχολείο για το μέλλον: μια προσέγγιση αειφορίας» στο οποίο συμμετείχε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας ως εταίρος. Στο συγκεκριμένο τριετούς διάρκειας (2015-2018) πρόγραμμα, συμμετείχαν επίσης σχολεία και επιστημονικοί φορείς από την Ισπανία και την Ιταλία. Από τη Μεσσηνία, ως συντονιστής του προγράμματος συμμετείχε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας και ως εταίροι το ΕΠΑΛ Μεσσήνης και το Γυμνάσιο Θουρίας.

Οι εμπνεύστριες και δημιουργοί της μουσειοσκευής Μαίρη Τσουλάκου και Κατερίνα Τζαμουράνη περιγράφουν στην "Ε" ότι ο σχεδιασμός του εν λόγω εκπαιδευτικού προγράμματος σκοπεύει "μέσα από τα ταξίδια, τη γνωριμία με τις διαφορετικές νοοτροπίες, τον πολιτισμό και την κουλτούρα των διαφορετικών συμμετεχόντων να αναπτυχθεί ένας συνεχής δίαυλος ουσιαστικής επικοινωνίας που θα απέφερε και συγκεκριμένους καρπούς".

 

ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Το εκπαιδευτικό παιχνίδι «Πάμε θέατρο;» ακολουθεί "τη μεθοδολογία της εκπαιδευτικής θεωρίας του γνωστικού δομητισμού, μας λένε οι δύο αρχαιολόγοι. Εχει διάρκεια γύρω στη μιάμιση ώρα και παίζεται με δυο ομάδες παικτών (μαθητών, οικογενειών, φοιτητών κ.α.), που εκπροσωπούν τις δυο κύριες πολιτισμικές φάσεις του θεάτρου.

Η μια ομάδα οι «Τεχνίτες του Διονύσου» δηλαδή οι καλλιτέχνες του θεάτρου, εκπροσωπεί την ελληνιστική περίοδο οπότε κατασκευάζεται το θέατρο της Μεσσήνης, και η άλλη ομάδα, η «Οικογένεια των Σαιθιδών» που είναι οι ευεργέτες της Μεσσήνης, αντιπροσωπεύει τη ρωμαϊκή περίοδο, οπότε το θέατρο ανακαινίζεται. Το παιχνίδι παίζεται εντός του αρχαίου θεάτρου:

"Μέσω συγκεκριμένων αποστολών, οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν και γνωρίζουν τα σημαντικότερα στοιχεία του θεάτρου, τα μέρη του, τα αρχαία αντικείμενα και έργα τέχνης που βρέθηκαν στη διάρκεια των ανασκαφών του. Μελετούν σχετικές επιγραφικές μαρτυρίες και έρχονται σε επαφή με τη μεσσηνιακή τοπική ιστορία και μυθολογία. Ταυτόχρονα δίνεται έμφαση και στα στοιχεία αειφορίας, τόσο της αρχαίας Μεσσήνης όσο και του θεάτρου της", εξηγούν οι δύο αρχαιολόγοι.

 

Η ΕΝΣΑΡΚΩΣΗ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, "ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα με τους θεατρικούς χώρους και τους χώρους θεαμάτων της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας, εκκλησιαστήρια-ωδεία, στάδια, αμφιθέατρα", λένε οι εμπνεύστριες της μουσειοσκευής. "Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια πρωτότυπη (δίγλωσση ελληνικά - αγγλικά) μουσειοσκευή για το θέατρο της αρχαίας Μεσσήνης. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι που απευθύνεται σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και σε οικογένειες με παιδιά αντίστοιχης ηλικίας που θα ήθελαν να επισκεφθούν και να γνωρίσουν το αρχαίο θέατρο με ψυχαγωγικό και ευχάριστο τρόπο", προσθέτουν.

Μαζί τους, για την ενσάρκωση της ιδέας, εργάστηκαν στην επιμέλεια και την αγγλική μετάφραση η Μαρία Χριστάκη και στον γραφιστικό σχεδιασμό η Σοφία Σταυροπούλου. Ο συντονισμός της συμμετοχής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας στο εν λόγω πρόγραμμα έγινε υπό τη διεύθυνση της Ευαγγελίας Μηλίτση-Κεχαγιά.

Αμέριστη υπήρξε, σε όλα τα στάδια του προγράμματος, η συνεργασία της συμβούλου ευρωπαϊκών προγραμμάτων Λουίζας Αναστοπούλου, όπως και η επιστημονική συμβολή του ομότιμου καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας και διευθυντή των Ανασκαφών της Αρχαίας Μεσσήνης, Πέτρου Θέμελη.

 

ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΗ ΔΑΝΕΙΖΟΝΤΑΙ

Σημαντικό είναι το ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δανείζονται τη μουσειοσκευή από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας (τηλ. επικοινωνίας 27210 63100, 27210 26410) ή, αν πρόκειται για σχολικές μονάδες, να ζητούν τη συνδρομή αρχαιολόγου-εμψυχωτή της ΕΦΑ.

Τον προσεχή Μάιο μάλιστα θα γίνουν οι πρώτες εφαρμογές του προγράμματος με τη συμμετοχή αρχαιολόγων της Εφορείας, ενώ το παιχνίδι θα ενταχθεί κανονικά και συστηματικά στις εκπαιδευτικές δράσεις από την επόμενη σχολική χρονιά 2019-2020.

Εξάλλου, όπως τονίζουν κλείνοντας οι Μ. Τσουλάκου και Κ. Τζαμουράνη, "απώτερος σκοπός του εκπαιδευτικού παιχνιδιού είναι οι συμμετέχοντες να νιώσουν το χώρο του αρχαίου θεάτρου της Μεσσήνης ως χώρο οικείο και ευχάριστο, να αντιληφθούν τη διαχρονική του αξία και να υποκινηθούν θετικά για την προστασία του".