Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019 21:25

Η ψυχική υγεία της γυναίκας και η αναμέτρηση με τα στερεότυπα

Γράφτηκε από την
Η ψυχική υγεία της γυναίκας και η αναμέτρηση με τα στερεότυπα

 

Την τέλεια "καταξιωμένη" γυναίκα που είναι «μέσα σε όλα»: Ετσι προβάλλουν τα social media τη σύγχρονη γυναίκα, και αν κάποια από εμάς δεν καταφέρει να ανταποκριθεί πλήρως σε αυτό το πρότυπο, θεωρείται... ανεπαρκής. Δυστυχώς, διαπιστώνει μιλώντας στην "Ε" η ψυχολόγος της Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης "Θάλπος Καλαμάτας" Εύη Τσικρικού, υπάρχει ένα πρότυπο "καταξιωμένης" γυναίκας, σμιλευμένο και από στερεότυπες αντιλήψεις του παρελθόντος.

Και παρά το γεγονός ότι η σύγχρονη γυναίκα έχει περισσότερα δικαιώματα, δυνατότητες και επιλογές σε όλους τους τομείς της ζωής της, παράλληλα νιώθει περισσότερο από ποτέ εγκλωβισμένη στο να αντεπεξέλθει στον βαθμό που τα σημερινά στερεότυπα της θέτουν.

 

Με αφορμή, λοιπόν, μεθαύριο την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η ομάδα τού «Θάλπος Καλαμάτας» και ο φορέας «Θάλπος - Ψυχική υγεία» επέλεξαν, σε συνεργασία με άλλους φορείς, να φέρουν στο προσκήνιο την ψυχική υγεία των γυναικών, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η σύγχρονη Ελληνίδα. Η εκδήλωση «reMind - Women’s Mental Health Matters» διοργανώνεται αύριο 6-9 μ.μ. στον πολυχώρο «Ηouse by Phaos» (Σφακτηρίας 18, Καλαμάτα), με είσοδο ελεύθερη στο κοινό και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και την κινητοποίηση του γυναικείου πληθυσμού της πόλης, φέρνοντας στο προσκήνιο σημαντικούς ρόλους στους οποίους καλείται να αντεπεξέλθει η σύγχρονη γυναίκα.

Συνεχίζοντας τον κύκλο δράσεων για την ψυχική υγεία της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή, το "Θάλπος" διοργανώνει αύριο την εκδήλωση «reMind - Women’s Mental Health Matters». Αφορά μόνο γυναίκες η εκδήλωση;

Κατά κύριο λόγο απευθύνεται στις γυναίκες και στοχεύει στην ενημέρωση, στη συνειδητοποίηση αλλά κυρίως στην ψυχολογική ενδυνάμωση και κινητοποίηση των γυναικών της πόλης μας. Ωστόσο, αποτελεί μία καλή ευκαιρία για τους άνδρες να ευαισθητοποιηθούν όσον αφορά τη σημαντικότητα της ψυχικής υγείας της γυναίκας, βλέποντας τη "γυναικεία" οπτική των πραγμάτων, με σκοπό την κατανόηση του πολυδιάστατου ρόλου της.

Τι κάνει, αν όχι επιτακτικό, τότε αναγκαίο, να φέρουμε στο προσκήνιο την ψυχική υγεία της σύγχρονης γυναίκας;

Το να ασχολούμαστε με την ψυχική υγεία του ανθρώπου και να προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να την βελτιώσουμε είναι και θα είναι αναγκαίο, ανεξαρτήτως φύλου. Καταρχάς τα τελευταία χρόνια η "φωνή" της γυναίκας απέκτησε κύρος και επιρροή, ώστε να μπορεί πλέον να φέρνει στο προσκήνιο θέματα που την αφορούν. Αλλά το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που η σύγχρονη γυναίκα έχει περισσότερα δικαιώματα, δυνατότητες και επιλογές σε όλους τους τομείς της ζωής της, παράλληλα νιώθει περισσότερο από ποτέ εγκλωβισμένη στο να αντεπεξέλθει στον βαθμό που τα σημερινά στερεότυπα της θέτουν, καθιστά αναγκαία την προβολή της ψυχικής της υγείας στο κοινωνικό προσκήνιο.

Πάντα οι γυναίκες δεν έπρεπε να αντεπεξέλθουν σε πολλούς ρόλους; Τι έχει αλλάξει σήμερα;

Ανέκαθεν οι γυναίκες είχαν πολλούς ρόλους να φέρουν εις πέρας, και μάλιστα σε παλαιότερες εποχές οι συνθήκες ήταν πρακτικά πιο δύσκολες. Οι ρόλοι ως επί το πλείστον παραμένουν οι ίδιοι, αλλά έχουν εξελιχθεί, έχουν εμπλουτιστεί και έχουν γίνει πιο απαιτητικοί. Παρόλο, δηλαδή, που με το πέρασμα του χρόνου έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος σχετικά με τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και την οικογένεια, η σύγχρονη γυναίκα συνεχίζει να παλεύει για να αντεπεξέλθει στους πολλαπλούς της ρόλους, διότι οι απαιτήσεις από αυτούς είναι αυξημένες και πιο περίπλοκες.

Υπάρχει ένα πρότυπο "καταξιωμένης" γυναίκας; Και πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία και την ελευθερία να επιλέξουμε τι είναι καλό για εμάς;

Δυστυχώς υπάρχει και είναι σμιλευμένο από στερεότυπες αντιλήψεις του παρελθόντος και κυρίως από τα social media, τα οποία προβάλλουν ένα τέλειο πρότυπο "καταξιωμένης" γυναίκας που είναι «μέσα σε όλα» και που δίνει την αίσθηση πως αν κάποια γυναίκα δεν καταφέρει να ανταποκριθεί πλήρως σε αυτό το πρότυπο, είναι ανεπαρκής. Και παρόλο που γνωστικά αντιλαμβανόμαστε τη διαφορά μεταξύ της πραγματικότητας και της μη ρεαλιστικής εικόνας της σύγχρονης γυναίκας που μας παρουσιάζουν, επηρεαζόμαστε συναισθηματικά και κατ’ επέκταση ψυχολογικά. Και έτσι συντηρούμε μία κατάσταση η οποία μας δίνει την ψευδαίσθηση της ελεύθερης προσωπικής επιλογής, αλλά στην ουσία ακολουθούμε το προβαλλόμενο γενικευμένο "σωστό" πρότυπο.

Τελικά, υπάρχει η τέλεια γυναίκα;

Δεν είναι τυχαία η ύπαρξη της διεθνούς παροιμίας «κανείς δεν είναι τέλειος». Αρα τέλεια γυναίκα δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως η γυναίκα που προσπαθεί να είναι καλή μητέρα, σύντροφος με κατανόηση, συνεπής εργαζόμενη, διαθέσιμη φίλη, υποστηρικτική κόρη και ταυτόχρονα ο εαυτός της -η οποία και λάθη θα κάνει και θα υπάρξουν στιγμές που δεν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει σε όλες τις υποχρεώσεις της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι ανεπαρκής η συμβολή της. Και αυτή τη γυναίκα αξίζει να την υποστηρίξουμε!

(Κεντρική φωτογραφία:  Jill Wellington / Pixabay)


NEWSLETTER