Κυριακή, 10 Ιουνίου 2012 10:31

"ΤΕΤΑΣ ΑΒΕΕ" Επεξεργασία και εμπορία ξηρών καρπών σχεδόν 80 χρόνια

Γράφτηκε από την

Εχουν περάσει σχεδόν 80 χρόνια από τότε που ο Ιωάννης Τέτας με πενιχρά μέσα, αλλά με μεγάλη θέληση εγκαταστάθηκε στην Καλαμάτα και ξεκίνησε το εμπόριο ξηρών καρπών προερχόμενων τότε από τον κάμπο των Θηβών, τόπο καταγωγής του. Σήμερα οι δύο του γιοι, ο Γιώργος και ο Δημήτρης, έχουν εδραιώσει την επιχείρηση στον τομέα της επεξεργασίας, τυποποίησης και εμπορίας ξηρών καρπών έχοντας περάσει τα στενά όρια της Μεσσηνίας.

Ο καταγόμενος από τη Θήβα Ιωάννης Τέτας εγκαθίσταται στην Καλαμάτα τα χρόνια του Μεσοπολέμου και ανοίγει κατάστημα εμπορίας ξηρών καρπών στην οδό Σταδίου 32, εκεί που μέχρι και σήμερα στεγάζεται το κατάστημα της "Τέτας ΑΒΕΕ".
“Η λειτουργία ήταν συνεχής προσπαθώντας να αντιμετωπίσει ανυπέρβλητα προβλήματα σε δίσεκτους καιρούς, όπως όλοι οι Ελληνες” σημειώνει ο γιος του, Γιώργος Τέτας. Στο κατάστημά του επεξεργαζόταν, βελτίωνε και έψηνε τους ξηρούς καρπούς που παρήγε η πατρίδα. Ιδιαίτερα είχε ειδικευτεί στην παραγωγή στραγαλιών από τα ρεβίθια που έφερνε από τον κάμπο των Θηβών -προϊόν που ήταν δύσκολο και κοπιώδες να δημιουργηθεί, λόγω των πρωτόγονων έως ανύπαρκτων μηχανικών μέσων.
Αργότερα με την ανάπτυξη και επέκταση των εργασιών και εκτός Μεσσηνίας, η επιχείρηση μεταβιβάστηκε στα παιδιά του, τον Γιώργο με σημαντικές σπουδές στον κλάδο των Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών και τον Δημήτρη, με την σύσταση μιας ανώνυμης εταιρείας ξηρών καρπών, ζαχαρωδών και καφέδων.
Η δεύτερη γενιά με την ένταξή της στα πράγματα της επιχείρησης προσπάθησε να δώσει το δικό της χρώμα και μετά από προσπάθειες χρόνων προχώρησε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 στην δημιουργία σύγχρονων κτηριακών εγκαταστάσεων στη Βιομηχανική Περιοχή Καλαμάτας, πριν ακόμα ο χώρος οργανωθεί και κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες επιχειρηματικές συνθήκες.
Εκεί σήμερα η "ΤΕΤΑΣ ΑΒΕΕ" εξακολουθεί να επεξεργάζεται, να βελτιώνει, να ψήνει και να συσκευάζει ξηρούς καρπούς, όπως έκανε ο μπαρμπα -Γιάννης ο Θηβαίος, πριν από 80 περίπου χρόνια. Το μόνο που άλλαξε είναι οι σύγχρονες μέθοδοι οργάνωσης και παραγωγής, η εφαρμογή νέων τεχνολογιών και η διαρκής παρακολούθηση των εξελίξεων.
Πλέον τα προϊόντα της εταιρείας διατίθενται απευθείας σε ολόκληρη την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, ενώ μέσω μεγάλων εμπορικών αλυσίδων και πολυκαταστημάτων φθάνουν σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.
“Ο πρωτογενής τομέας των ξηρών καρπών θα έπρεπε να τύχει μεγαλύτερου ενδιαφέροντος στη σημερινή μάλιστα δυσμενή συγκυρία. Τα ελληνικά προϊόντα όπως αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια, κελυφωτά, ρεβίθια, κολοκυθόσπορος και άλλα, έχουν τεράστιο ποιοτικό συγκριτικό πλεονέκτημα από εκείνα του εξωτερικού, εφόσον όμως προσεχθούν. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια τείνουν σχεδόν όλα να υποκατασταθούν από εισαγόμενα, λόγω κυρίως εγκατάλειψης της παραγωγής τους και κοστολογικών διαφορών” σημειώνει προβληματισμένος ο Γιώργος Τέτας και συνεχίζει: “Και όμως η αγάπη για το προϊόν ξηρός καρπός, η αφοσίωση σε αυτό, η σκληρή δουλειά και η εφαρμογή σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων, μπορεί να αντιστρέψει την υπάρχουσα κατάσταση. Μπορούμε να παράγουμε τα καλύτερα ποιοτικά προϊόντα του κόσμου, εάν με σεβασμό αξιοποιήσουμε τις ευλογίες που η Ελλάδα μας παρέχει”.
Κατά τη συζήτησή μας με τον κ. Τέτα ήταν σαφές ότι αποτελεί διακαή του επιθυμία η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα παραγωγής ιδίως όσον αφορά τους ξηρούς καρπούς, αφού θεωρεί αδιανόητο οι ανάγκες της ελληνικής αγοράς να καλύπτονται με πρώτες ύλες από χώρες όπως Αργεντινή, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιράν, Τουρκία, Μολδαβία και Ουκρανία.
Παρά τις δυσκολίες της εποχής, οι γερές βάσεις που έχουν θέσει τα δύο αδέρφια στην "ΤΕΤΑΣ ΑΒΕΕ" έχουν δημιουργήσει καλές προοπτικές για τη συνέχιση της επιχείρησης, είτε από τις κόρες τους, είτε από κάποιους από τους σημερινούς εργαζόμενους της εταιρείας, εφόσον αυτοί το επιθυμούν.


"ΤΕΤΑΣ ΑΒΕΕ"
Σταδίου 38, Καλαμάτα
Τηλ.: 27210 25478
ΒΙΠΕ Καλαμάτας
Τηλ.: 27210 69317
e-mail: mamage@otenet.gr