Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011 21:01

Το μισό… ΕΣΠΑ ζητάει ο Νίκας: Προτείνει να ενταχθούν όλα τα έργα για τα οποία υπάρχει μελέτη

Σειρά παρεμβάσεων σε κτήρια, οδοποιία, αστικές αναπλάσεις κ.ά. σκοπεύει να εντάξει στο ΕΣΠΑ ο Δήμος Καλαμάτας, και για το σκοπό αυτό την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη σύσκεψη με στελέχη της διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Κατά τη διάρκειά της παρουσιάστηκαν μελέτες και προμελέτες έργων, των οποίων ο Δήμος Καλαμάτας διεκδικεί τη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Τα έργα αυτά είναι η κατασκευή νηπιαγωγείου στην οδό Μ. Αλεξάνδρου, η κατασκευή του 8ου Δημοτικού Σχολείου, η λειτουργία και αισθητική αναβάθμιση του Τουριστικού Ταϋγέτου, η κατασκευή ορεινού καταφυγίου στον Ταΰγετο και οι αναπλάσεις α) του δυτικού πεζοδρομίου της Φαρών, β) του αρχαιολογικού χώρου Ακοβίτικων με ενοποίησή του με τον ποταμό Αρι, γ) του τμήματος της Αριστομένους από Φραντζή έως Ξενοφώντος, και δ) κεντρικών τμημάτων στο τοπικό διαμέρισμα Αμφειας.
Επίσης επιδιώκεται η ένταξη των έργων βελτίωσης των δρόμων Νέδουσα - Μαχαλάς, Προφήτης Ηλίας - Κουταλάς, Γιαννιτσάνικα - Ελαιοχώρι, Ανω - Κάτω Βέργα, Συρρόκα - Βελανιδιά - Αγριλος - Σταματινού, Πελεκητό - Ανω Βρομόβρυση, καθώς και της οδού πρόσβασης στους αρχαιολογικούς χώρους στη Δημοτική Ενότητα Θουρίας. Από πλευράς Δήμου Καλαμάτας θα προταθεί επίσης η ένταξη του προγράμματος προστασίας των ακτών της Μικρής Μαντίνειας.
Εργα όμως σκοπεύει να εντάξει και η ΔΕΥΑΚ. Ειδικότερα, στη σχετική λίστα βρίσκονται: η υδροδότηση οικισμών Κάτω Καρβελίου και Μενινών Δήμου Καλαμάτας, η αντικατάσταση κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές του Πηδήματος μέχρι την Καλαμάτα, η αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης στη Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας, η κατασκευή αντλιοστασίων και καταθλιπτικών αγωγών μεταφοράς νερού από πηγή Μπουρσού έως δεξαμενή Βέργας, η αναβάθμιση κεντρικού αντλιοστασίου ακαθάρτων Καλαμάτας (Α6 περιοχή Νέδοντα), η αναβάθμιση και επέκταση του βιολογικού καθαρισμού Καλαμάτας και η διενέργεια επειγόντων αντιπλημμυρικών έργων στον Νέδοντα (βελτίωση διευθετημένης κοίτης).