Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2018 08:56

Ο Μεσσήνιος Θοδωρής Σπηλιώτης στην “Ε”: Από τον ψηφιακό κόσμο των εφαρμογών, στον κόσμο του μάνατζμεντ και της πνευματικότητας

Γράφτηκε από την
Ο Μεσσήνιος Θοδωρής Σπηλιώτης στην “Ε”: Από τον ψηφιακό κόσμο των εφαρμογών, στον κόσμο του μάνατζμεντ και της πνευματικότητας

 

Από τον ψηφιακό κόσμο των εφαρμογών, στον κόσμο του μάνατζμεντ και της  πνευματικότητας μετέβη ο Μεσσήνιος Θοδωρής Σπηλιώτης, ύστερα από ταξίδια και έρευνα στο Αγιον Ορος.

Εκεί ανακάλυψε τον πλούτο της πολιτισμικής κληρονομιάς, αλλά και τον τρόπο διοίκησης και οργάνωσης της κοπιαστικής καθημερινότητας των μοναχών. Ετσι, σταδιακά έγραψε το βιβλίο “Ο μοναχός που έγινε CEO – 1000 χρόνια Αθωνικό μάνατζμεντ”, το οποίο συνδέει και εξηγεί επιστημονικά το παράδειγμα της μοναστικής αυτής κοινότητας. Μέσα από το βιβλίο, το οποίο κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις “Iwrite”, ο αναγνώστης θα μάθει πολλά ιστορικά στοιχεία για το “Περιβόλι της Παναγιάς” και θα πάρει χρήσιμες συμβουλές για τη δική του ζωή, όποιος και αν είναι ο τομέας της δραστηριότητάς του.

- Πώς αποφάσισες να επισκεφθείς το Αγιο Ορος καταρχάς; Σου είχε περάσει από το μυαλό ότι εκεί – εκτός από πνευματική γαλήνη που βρίσκουν οι περισσότεροι, θα βρεις και την ιδέα ενός βιβλίου; Και δη του πρώτου σου;

“Επισκέφτηκα για πρώτη φορά την Αθωνική Πολιτεία το 2002, μαζί με έναν συμφοιτητή μου και τον πατέρα του.  Εκτοτε επισκέφτηκα αρκετές φορές το Αγιο  Ορος, αλλά πότε δεν μου είχε περάσει από το μυαλό η συγγραφή βιβλίου και ειδικότερα επί του Αγίου Ορους.  Αυτό  που μου πυροδότησε τη σκέψη περίπου 15 χρόνια μετά τη πρώτη επίσκεψη, ήταν η συνομιλία με τον πνευματικό μου και η απουσία του ηγούμενου από την μονή εκείνη την περίοδο. Ηταν θαυμαστή η λειτουργία της, παρά την απουσία του “επικεφαλής””.

- Ποια είναι τα στοιχεία του Αθωνικού μάνατζμεντ που σε εντυπωσίασαν; Τι εννοούμε καταρχάς με αυτό τον όρο;

“Με το όρο Αθωνικό μάνατζμεντ, εννοούμε την οργάνωση και διοίκηση του Αγίου Ορους, που είναι αυτοδιοίκητο και κυρίαρχο τμήμα του Ελληνικού κράτους.  Μέσα από την έρευνα, εντόπισα, πως οι αρχές του Αθωνικού μάνατζμεντ που υφίσταται πάνω από 1000 χρόνια, εφαρμόζονται σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες ως σύγχρονες πρακτικές μάνατζμεντ. Με εντυπωσίασε η άριστη γνώση των καθηκόντων των μοναχών , οι συλλογικές αποφάσεις,  η διατροφή  και η ταπεινότητα τους, που πρέπει να έχουμε ως άνθρωποι”. Το Αθωνικό μάνατζμεντ είναι πραγματικά μία από τις γνωσιακές εκπλήξεις που σου επιφυλάσσει το Αγιο Ορος, μια επιχειρηματική αποκάλυψη της οποίας η ανθεκτικότητα και αποτελεσματικότητα  μέσα στον χρόνο την αναδεικνύει σε πρότυπο είδος μάνατζμεντ, που είναι Ελληνικό”!

- Τι εικόνα είχες για το Αγιον Ορος πριν μπεις και με τι εικόνα έφυγες μετά από εκεί;

“Οσες φορές και να επισκεφθείς το Αγιο Ορος, αυτό σου αποκαλύπτεται ολάκερο με μία απεραντοσύνη γνώσης και πνευματικότητας που γενναιόδωρα σε περιβάλλει και σου χαρίζεται. Την πρώτη φορά εντυπωσιάστηκα από την πνευματικότητα, την πολιτιστική κληρονομιά, τη φύση, τα κτήρια που στέκουν αγέρωχα για 1000 χρόνια. Ο θαυμασμός μου μεγαλώνει κάθε φορά που επισκέπτομαι την Αθωνική πολιτεία, καθώς οι γνώσεις μου αυξάνονται προοδευτικά”

- Η καλή λειτουργία της καθημερινότητας, των επισκεπτών, της αυτάρκειας της πολιτείας αυτής, θεωρείς ότι είναι αποτέλεσμα εμπειρίας ή παρουσίας εκεί... πρώην τεχνοκρατών;

“Πιστεύω είναι αποτέλεσμα συσσωρευμένης γνώσης και εμπειρίας. Τους βοηθά η πνευματικότητα που έχουν αναπτύξει, αλλά και η τεχνογνωσία, καθιστά το Αγιο Ορος, αυτόνομο σε όλα τα επίπεδα”.

- Υπάρχουν πτυχές της ζωής των μοναχών που μπορούν να έχουν εφαρμογή στις δικές μας ζωές;

“Το βιβλίο μιλάει για τα 7 μυστικά των μοναχών. Τα μυστικά αυτά μπορούμε να τα εφαρμόσουμε ως άνθρωποι ή ακόμα ως εργαζόμενοι. Για παράδειγμα η διατροφή τους είναι μια εφαρμόσιμη πετυχημένη συνταγή για όλους, που δίνει σωματική ευεξία και πνευματική εγρήγορση”.

- Εσύ έγινες γνωστός με τις πλατφόρμες - εφαρμογές σου. Πώς είναι η συνέχεια των ιδεών σου αυτών, μέχρι σήμερα; Τι ρόλο έπαιξε το μάνατζμεντ στην πορεία;

“Οι πλατφόρμες ESURVEY και ESTAFF, έχουν αναπτυχθεί  σε τέτοιο βαθμό που έχουν πελάτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ενα σημαντικό στοιχείο επιτυχίας είναι η καινοτομία, αλλά δεν φτάνει για να υπάρχει μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα. Η τεχνολογία από μόνη της δεν μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα χωρίς  την οργάνωση και διοίκηση ενός οργανισμού. Το μάνατζμεντ, παίζει τον κυρίαρχο ρόλο σε μια εταιρία, οργανισμό, ακόμα και σε εμάς τους ίδιους”. 

- Γιατί οι σύγχρονοι όροι της επιστήμης του μάνατζμεντ και της οικονομίας έχουν συνδεθεί με αρνητική χροιά; Πώς θα αλλάξει αυτό;

“Εχουμε ταυτιστεί με το Δυτικό (Αμερικάνικο – Βρετανικό) μοντέλο μάνατζμεντ. Στο βιβλίο αναφέρει και συγκρίνει το Αθωνικό – Αμερικάνικο – Ιαπωνικό μάνατζμεντ. Αν στηριχτούμε στις αρχές, παραδόσεις και αξίες μας, όλα θα βελτιωθούμε και θα βλέπουμε τα πράγματα θετικά. Αυτό προσφέρει το Αθωνικό μάνατζμεντ ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης και ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο”.

- Θα υπάρξει νέα εφαρμογή από σένα το επόμενο διάστημα; Η’ βιβλίο;

“Θα υπάρξει μια εξέλιξη του βιβλίου, με σεμινάρια σε εταιρίες, παρουσιάσεις και διάδοση του Αθωνικού μάνατζμεντ.  Από τέλος Ιανουαρίου ξεκινάω συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά, όπου θα διδάσκεται το Αθωνικό μάνατζμεντ”.

- Τι θα συμβούλευες ένα νέο παιδί που ασχολείται με τα start ups – εκτός από το να διαβάσει το βιβλίο σου(!);

“Συμβουλές δεν μπορώ να δώσω. Αυτό που θα τον παρότρυνα είναι να ακολουθήσει τις αρχές του Αθωνικού μάνατζμεντ. Λόγω ότι οι startup εταιρίες δεν έχουν πολλούς ανθρώπινους πόρους, προτείνω την εναλλαγή θέσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα, να αναλάβουν όλοι οι εργαζόμενοι πάνω από μία εργασίες και να αναπτύξουν ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ τους. Ολα τα παραπάνω ενεργοποιούν τον στόχο προσωπικό και εταιρικό”.

Ο Θοδωρής Σπηλιώτης είναι πτυχιούχος ηλεκτρονικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο α) στην Τηλεματική (Msc in Telematics – Middlesex University) και β) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA – Kingston University). Διαθέτει δεκαπενταετή εμπειρία στον χώρο της τεχνολογίας, κατέχοντας μέχρι σήμερα υψηλόβαθμες θέσεις σε κορυφαίες εταιρείες στους τομείς Καινοτομίας, Ερευνας και Ανάπτυξης (R&D), Marketing και Πωλήσεων. Το 2014 ξεκίνησε τη δική του νεοφυή εταιρεία τεχνολογίας Startup που δραστηριοποιείται στη μέτρηση εμπειρίας του πελάτη με την εφαρμογή ενός καινοτόμου λογισμικού μέσω tablet. Το προϊόν ονομάζεται ESURVEY (www.esurvey.gr) και έχει συνδρομητές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η επιχείρηση το 2015 δημιούργησε μία δεύτερη καινοτόμο εφαρμογή ηλεκτρονικής διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού σε πραγματικό χρόνο (real time). To προϊόν ονομάζεται ESTAFF (www.estaff.gr) και γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στις αγορές του εξωτερικού. Ο κ. Σπηλιώτης κατέχει τη θέση του ιδρυτή και CEO (Δ/ντος Συμβούλου) στην επιχείρηση, ενώ συμμετέχει ως ομιλητής σε μεγάλα συνέδρια Τεχνολογίας, Τουρισμού και TEDx.

 


NEWSLETTER