Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2023 08:34

Ο συγγραφέας Διονύσης Σταθακόπουλος στην "Ε": "Η παρατήρηση μπορεί να προσφέρει πλούσιο υλικό για αφήγηση"

«Το "Andy: A boy made of candy" είναι μια ιστορία που εξερευνά το θέμα της ενηλικίωσης και την απώλεια της παιδικότητας, ένα θέμα που κι εμένα, μεγαλώνοντας, με απασχόλησε πολύ». Αυτό λέει, μιλώντας στην «Ε», ο Πελοποννήσιος συγγραφέας Διονύσης Σταθακόπουλος που επέλεξε η πρώτη έκδοση του βιβλίου του να είναι στα αγγλικά και όχι στα ελληνικά.

Eνα υπέροχο, εικονογραφημένο βιβλίο, που απεικονίζει αριστουργηματικά πώς το πέρασμα του χρόνου επιταχύνεται καθώς μεγαλώνουμε και, πριν καλά-καλά το καταλάβουμε, το πιο γλυκό και πολύτιμο κομμάτι μας, η παιδικότητά μας, έχει χαθεί.

Η απόφαση να κυκλοφορήσει η πρώτη έκδοσή του στα αγγλικά βασίστηκε κυρίως στην επιθυμία του να μοιραστεί αυτή τη συγκινητική ιστορία με ένα ευρύτερο διεθνές κοινό. Ωστόσο, είναι στα άμεσα σχέδιά του, όπως λέει, η κυκλοφορία του βιβλίου και στα ελληνικά, με τη φιλοδοξία δημιουργίας μιας σειράς βιβλίων βασισμένων στον ομώνυμο χαρακτήρα.

Το "Andy: A boy made of candy" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Υδροπλάνο» μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο και για εκπαιδευτικούς ξένων γλωσσών ως συμπληρωματικό μέσο για την προώθηση της φιλαναγνωσίας. Βοηθάει με διάφορους τρόπους τον μικρό αναγνώστη, όπως, εμπλουτίζει το λεξιλόγιο, βελτιώνει την αντίληψη της ξένης γλώσσας και συνδράμει ώστε ο μαθητής να παράγει πιο εύκολα λόγο. Επιπλέον διαβάζοντάς το μαθαίνει σύνταξη και εμπεδώνει τη γραμματική.

Υπέροχη και συγκινητική ιστορία που σε μεταφέρει σε έναν γλυκό κόσμο!

 

    

 

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

Ο Andy πώς δημιουργήθηκε και ποιες προσωπικές σας ανάγκες εξυπηρετεί;

Το «Andy a boy made of candy» είναι μια ιστορία που εξερευνά το θέμα της ενηλικίωσης και την απώλεια της παιδικότητας, ένα θέμα που κι εμένα, μεγαλώνοντας, με απασχόλησε πολύ. Η έμπνευση ήρθε ένα βροχερό πρωινό -καθόλου αναμενόμενο- κατά τη διάρκεια ενός τηλεφωνήματος με μια φίλη. Συζητούσαμε για τον καιρό και εξέφρασα την δυσαρέσκειά μου για τη βροχή. Εκείνη μου είπε αστειευόμενη: «Έλα, δεν είσαι φτιαγμένος κι από ζάχαρη». Αυτή η φράση πυροδότησε στο μυαλό μου την ιδέα του Andy. Ενός αξιαγάπητου χαρακτήρα, ενός συμβόλου που αντιπροσωπεύει τη γλυκύτητα των παιδικών μας χρόνων. Το βιβλίο είναι μια υπενθύμιση τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες να διατηρήσουν αυτό το πολύτιμο κομμάτι του εαυτού τους καθώς ο χρόνος προχωρά.

Πώς επιλέξατε να είναι η πρώτη έκδοση του βιβλίου στα αγγλικά και όχι στα ελληνικά;

Η απόφαση να κυκλοφορήσει η πρώτη έκδοση του "Andy: A Boy Made of Candy" στα αγγλικά βασίστηκε κυρίως στην επιθυμία μου να μοιραστώ αυτή τη συγκινητική ιστορία με ένα ευρύτερο, γιατί όχι, διεθνές κοινό. Ωστόσο, είναι στα άμεσα σχέδιά μας η κυκλοφορία του βιβλίου και στα ελληνικά, με τη φιλοδοξία δημιουργίας μιας σειράς βιβλίων βασισμένων στον ομώνυμο χαρακτήρα.

Με ποιο τρόπο θα μπορούσε να ενισχυθεί η φιλαναγνωσία μέσω της διαφήμισης;

Η διαφήμιση παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της φιλαναγνωσίας και αυτό το επιτυγχάνει με διάφορους τρόπους:
Πρώτον, η διαφήμιση φέρνει στο προσκήνιο εξαιρετικά βιβλία,τραβώντας την προσοχή των πιθανών αναγνωστών που μπορεί να μην τα είχαν ανακαλύψει διαφορετικά. Αναδεικνύοντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα ενός βιβλίου, η διαφήμιση κεντρίζει το ενδιαφέρον,παρακινώντας το αναγνωστικό κοινό να ανακαλύψει και να εξερευνήσει νέους λογοτεχνικούς ορίζοντες.

Επιπλέον, η διαφήμιση χρησιμεύει ειναι το ενημερωτικό εργαλείο εκείνο που γνωστοποιεί στο κοινό επερχόμενες λογοτεχνικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες συγγραφέων και εκθέσεις. Η συμμετοχή σε τέτοιες εκδηλώσεις παρέχει στους αναγνώστες ανεκτίμητες γνώσεις σχετικά με τις προθέσεις ενός συγγραφέα, το ιστορικό πλαίσιο και το θεματικό βάθος ενός βιβλίου, ενισχύοντας έτσι την κατανόησή τους για το υλικό.

Τέλος, η διαφήμιση είναι κι εκείνη ένα μέσο που κατευθύνει τους αναγνώστες σε βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία, ενθαρρύνοντάς τους να αξιοποιήσουν αυτές τις πολύτιμες πηγές. Αυτοί οι χώροι προσφέρουν πρόσβαση σε μια τεράστια ποικιλία βιβλίων, καλλιεργώντας μια κουλτούρα ανάγνωσης.

Ενα βιβλίο που να έχει υπάρξει σημείο αναφοράς για εσάς;

Τα παραμύθια είχαν πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Εξακολουθώ να απολαμβάνω να τα διαβάζω, γι’ αυτό και αγοράζω τόσο ελληνικά όσο και ξενά, ειδικά όταν η εικονογράφηση είναι εντυπωσιακή και η ιστορία πρωτότυπη και συναρπαστική. Μια σειρά βιβλίων που μου άφησε απίστευτες αναμνήσεις σαν παιδί είναι «Ο παραμυθένιος κόσμος του δάσους», που μου χάρισε ο πατέρας μου, όταν ήμουν παιδί. Ο πατέρας μου ήταν ένας άνθρωπος που διατηρούσε αναλλοίωτη την παιδικότητά του. Του χρωστάω πολλά. Οι μαγευτικές, λοιπόν, εκείνες ιστορίες του δάσους και οι εικονογραφήσεις τους παραμένουν χαραγμένες στη μνήμη μου, παρόλο που δεν έχω ανοίξει τα βιβλία αυτά εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Τι έχει να μάθει ένας κειμενογράφος από έναν συγγραφέα και τι ένας συγγραφέας από έναν κειμενογράφο;

Οι copywriters, όπως λέμε, μπορούν να μάθουν από τους συγγραφείς την τέχνη της αφήγησης, την ανάπτυξη χαρακτήρων και την ικανότητα να προκαλούν συναισθήματα μέσω των λέξεων. Οι συγγραφείς, με τη σειρά τους, μπορούν να επωφεληθούν από τους κειμενογράφους, κατανοώντας τη σημασία της συντομίας, της σαφήνειας και της ικανότητας δημιουργίας πειστικών μηνυμάτων. Η συνέργεια αυτών των δεξιοτήτων μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα τόσο της γραφής όσο και του διαφημιστικού λόγου.

Πέρα από τη φύση, τι άλλο σας έχει εμπνεύσει για τις ιστορίες σας;

Εκτός από τη φύση, η καθημερινή ζωή, οι ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις και οι προσωπικές εμπειρίες υπήρξαν σημαντικές πηγές έμπνευσης για τις ιστορίες μου. Η παρατήρηση των ανθρώπων, των συναισθημάτων τους και του κόσμου γύρω μας μπορεί να προσφέρει πλούσιο υλικό για αφήγηση. Επιπλέον, η τέχνη, η μουσική και η λογοτεχνία από διάφορους πολιτισμούς έχουν επίσης επηρεάσει τη δημιουργική μου διαδικασία.

Το κομμάτι της παιδικής ηλικίας μας είναι κάτι που γλυκαίνει την ενήλικη ζωή μας;

Αναμφίβολα, οι αναμνήσεις και οι εμπειρίες της παιδικής μας ηλικίας παίζουν σημαντικό ρόλο στη γλυκύτητα της ενήλικης ζωής μας. Προσφέρουν μια αίσθηση νοσταλγίας και μια σύνδεση με ένα απλούστερο, πιο αθώο και ίσως, για μένα, πιο σοφό εαυτό μας.

Ως ενήλικες θεωρείτε ότι έχουμε την τάση να απεμπολούμε την παιδικότητα μας;

Ως ενήλικες, είναι σύνηθες να αφομοιώνουμε τις ευθύνες και τις προκλήσεις της καθημερινής ζωής, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην παραμέληση του εσωτερικού μας παιδιού. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μπορούμε να επιτύχουμε μια ισορροπία αγκαλιάζοντας στιγμές παιχνιδιού και φαντασίας. Η ιστορία του Andy χρησιμεύει ως μια υπενθύμιση να μην εγκαταλείψουμε εντελώς το παιδί μέσα μας, καθώς εκείνο είναι που κρατά το κλειδί της γλυκύτητας και της χαράς μας. Κατά την άποψή μου, ο ενήλικας που κρατά ζωντανό το παιδί μέσα του, θα ζήσει πιο όμορφα, πιο ελεύθερα, πιο δημιουργικά.

Ασχολείστε με πολλά και δημιουργικά πράγματα όπως τη συγγραφή, το σκίτσο, το πιάνο, τη δημιουργία ιστοριών... Ποιο από αυτά απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς σας;

Κάθε δημιουργική διέξοδος προσφέρει μια μοναδική μορφή έκφρασης και η ενέργεια που επενδύω σε αυτά ποικίλλει ανάλογα με το έργο και τη διάθεσή μου. Ωστόσο, το γράψιμο κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου και συχνά απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς μου. Η δημιουργία λέξεων σε ιστορίες μού επιτρέπει να μεταφέρω τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη φαντασία μου στους άλλους. Κι αυτό είναι κάτι πολύ όμορφο.

Να περιμένουμε κάποιο νέο βιβλίο τους επόμενους μήνες;

Σκέφτομαι, όπως προανέφερα, να μετατρέψω τις περιπέτειες του Andy σε μια σειρά βιβλίων, εν αναμονή συζητήσεων με τον εκδότη μου. Εργάζομαι επίσης σε νέες ιστορίες με ομοιοκαταληξία, παρόμοιες με του Andy, τις οποίες ελπίζω να δημοσιεύσω μέχρι το τέλος του 2023. Επιπλέον, έχω στο μυαλό μου μια χαριτωμένη ιστορία φαντασμάτων που πιστεύω ότι θα γίνει πραγματικότητα στο κοντινό μέλλον. Κοιτάζοντας μπροστά για το 2024, σκοπεύω να κυκλοφορήσω ένα βιβλίο που περιέχει σύντομα διηγήματα για ενήλικες.

Τελειώνοντας να υπενθυμίσω πως οι αναγνώστες επιθυμούν να διαβάσουν τη γλυκιά ιστορία του Andy, μπορούν να επισκεφτούν τα τοπικά βιβλιοπωλεία τους ή να το αγοράσουν διαδικτυακά, φυσικά μέσω του ydroplanobooks.gr αλλά και πολλών online βιβλιοπωλείων.
Όσοι επιθυμούν να επικοινωνήσουν μαζί μου ή να ενημερώνονται για τα μελλοντικά μου βιβλία, μπορούν να με βρουν στα social media. Σας ευχαριστώ.


Ο Διονύσης Σταθακόπουλος γεννήθηκε στο Αίγιο, Αχαΐας το 1981. Σπούδασε κλασική φιλολογία στην Αθήνα -με εξειδίκευση σε αρχαία ελληνικά και λατινικά- και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην ειδική αγωγή. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και από το 2006 απασχολείται ως κειμενογράφος στη διαφήμιση. Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με τη μουσική, τη ζωγραφική και τη συγγραφή παιδικών ιστοριών και σύντομων διηγημάτων για ενήλικες.