Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2021 23:20

Κερδίστε το βιβλίο «Μανιώ η Γαλατσάνα» του Χρήστου Φυλαχτού (νικητές)

H Μανιώ, το ιστορικό παραμύθι του Χρήστου Φυλαχτού από τις εκδόσεις Αφοί Κυριακίδη, αγαπήθηκε μέχρι σήμερα όχι μόνο στη Γαλάτιστα και τη Χαλκιδική, αλλά επεκτείνεται και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η Μανιώ δεν είναι απλά ένα δρώμενο. Είναι η ίδια η ζωή του τόπου λέει ο συγγραφέας. Μέσα από την αναβίωση του εθίμου ξυπνούν μνήμες, ζουν ανάμεσά τους άνθρωποι που έχουν φύγει. Διατηρούν στοιχεία που θα είχαν εκλείψει.

 

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και νικητές είναι οι:

- Χρυσούλα Ζαφειράκη, Χαϊδάρι

- Γεωργία Φλώρου, Κάτω Πετράλωνα

- Μαρία Παπαδάκη, Θυμιανά Χίου

Ο συγγραφέας θεωρεί σημαντικό τα παιδιά στα οποία απευθύνεται να είναι συνεχιστές της παράδοσης, της ιστορίας, της γλώσσας και του πολιτισμού και να μην αποκόπτονται από τον ομφάλιο λώρο, δηλαδή από τις ρίζες τους. 

Η Μανιώ θα ταξιδέψει και ως θεατρικό κάνοντας εικόνα τον τόπο όπου διαδραματίζεται η ιστορία. Αλλά και οι επισκέπτες που θα δουν τη Γαλάτιστα από κοντά λέει ο Χρήστος Φυλαχτός, θα αντικρίσουν ανείπωτες εικόνες ομορφιάς. Σήμα κατατεθέν ο πύργος, ο κάμπος και οι φιλόξενοι άνθρωποι.

Στο χωριό ειδικά από τον κεντρικό δρόμο και πάνω τα λιθόχτιστα καλντερίμια κυριαρχούν, καθώς  και οι πολλές βρύσες που τελευταία έχουν φιλοτεχνηθεί από το Σύλλογο Τεχνών Γαλάτιστας.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Χρήστος Φυλαχτός γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Παλαιόχωρα Χαλκιδικής σπούδασε στο παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. και εργάζεται ως δάσκαλος Δημοτικού Σχολείου Ζερβοχωρίων. Αρθρογραφεί από το 1992 σε λαογραφικά, ενημερωτικά και πολιτιστικά έντυπα, καθώς και σε τοπικές εφημερίδες. Έχει εκδώσει τα θεατρικά: "Ο Λεοντόκαρδος Μακεδονομάχος Γιαγλής",  "Στου Τσαμ' τα  χρόνια"  και "Απ' το Χολομώντα στον Σαγγάριο"  και "Καπετάν Χάψας το Λιοντάρι της Χαλκιδικής".