Παρασκευή, 05 Απριλίου 2024 23:03

Nέος διαγωνισμός: Κερδίστε το βιβλίο "Στόριζ και Νιουζ" (NIKHTHΣ)

 
Αλήθεια ή ψέματα; Υπάρχει τρόπος να ξεχωρίζουμε τις αληθινές από τις ψεύτικες πληροφορίες; Την απάντηση θα τη δώσουν τα ίδια τα παιδιά γράφοντας τα δικά τους στόριζ και νιουζ. Γιατί υπάρχουν πολλών ειδών ιστορίες.

 

Η φαντασία διδάσκεται;

Αν συναντήσει κανείς τη Λιάνα Δενεζάκη θα πει με βεβαιότητα πως ναι!

Όσοι την έχουν γνωρίσει και συνεργαστεί μαζί της καταλαβαίνουν το πάθος της να καταρρίψει την πεποίθηση πως η φαντασία είναι ένα χάρισμα, ένα ίδιον των καλλιτεχνών ή των μικρών παιδιών, κάτι με το οποίο γεννιέσαι.

Κάποτε άφησε τις εικόνες που ζωγράφιζε να αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες. Αυτή ήταν η στιγμή που αποφάσισε να γράψει το πρώτο της βιβλίο. Ακολούθησαν κι άλλα.

Με τη βεβαιότητα πως η εκπαίδευση χρειάζεται χρώμα και συναίσθημα, αρνείται τη στείρα γνώση που προσφέρουν τα σχολικά βιβλία. Η φαντασία, η κριτική σκέψη, η ενσυναίσθηση και η επινοητικότητα έχουν πρωτεύοντα ρόλο στο σχολείο που ονειρεύεται.

 


Διαβάστε επίσης: 20 χρόνια παιδικής λογοτεχνίας με τη Λιάνα Δενεζάκη: Φαντασία και φιλαναγνωσία στα σχολεία

 

Ενας τυχερός επισκέπτης ή επισκέπτρια του www.eleftheriaonline.gr θα κερδίσει το βιβλίο της Λιάνας Δενεζάκη  "Στόριζ και Νιουζ" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Κίτρινο Πατίνι"

 

Ο διαγωνισμός έληξε. Νικητής είναι ο Παναγιώτης Πετρόπουλος

 

Το Στόριζ και Νιουζ είναι ένα ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού και τους δείχνει πώς με απλό τρόπο μπορούν να αναζητούν ιστορίες που αξίζει να γίνουν ειδήσεις. Ειδήσεις αληθινές, που έχουν ελέγξει πριν τις δημοσιεύσουν. Ειδήσεις που θα μας γεμίσουν αισιοδοξία, έμπνευση και χαρά. Ιστορίες και ειδήσεις ικανές να συνθέσουν έναν καλύτερο κόσμο!

Πρόκειται για ένα βιβλίο-εργαλείο για επίδοξους μικρούς συγγραφείς και εικονογράφους. Γιατί όλη αυτή η εμμονή των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών ειδήσεων να παρουσιάζουν διαρκώς την πιο σκοτεινή πλευρά της ζωής, με συνεχή ροή αρνητισμού που προκαλεί φόβο, θυμό, ενοχές, απελπισία δεν μπορεί και δεν πρέπει να μην απαντηθεί με χαρούμενες, αισιόδοξες, τρυφερές, αστείες ειδήσεις… ναι, υπάρχουν, αρκεί να τις αναζητήσουμε. Στα ολοκαίνουρια εργαστήρια Στόριζ και Νιουζ, που συντονίζει, δημιουργεί τα δικά της «ΜΜΕ» για να αναδείξει τις ειδήσεις των παιδιών.

Έτσι, εκδίδονται από τα ίδια τα παιδιά εφημερίδες σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, podcasts ή ακόμα και οπτικοακουστικές εκπομπές για κλειστά σχολικά κανάλια! Γιατί πώς θα μπορούσαν να λείψουν οι νέες τεχνολογίες από το καινούριο της εγχείρημα, τη στιγμή που τα παιδιά είναι τόσο εξοικειωμένα με αυτές;

Στο πολυθεματικό βιβλίο έχουν τη θέση τους και ο Σνούπι με τη Μαφάλντα, ενώ δεν λείπει ούτε η ιστορία του Γιάννη Αντετοκούμπο και η πορεία του προς τη δόξα. Γιατί αν αυτή η ιστορία δεν αποτελεί είδηση που εμπνέει, τότε ποια είναι;

Με την ευχή οι πολίτες να μάθουν να αναζητούν ειδήσεις που τους δίνουν δύναμη και να διασταυρώνουν τις πληροφορίες πριν τις αναμεταδώσουν ή υιοθετήσουν οποιαδήποτε άποψη, που δεν είναι ακριβής.

Λέξεις κλειδιά για το Στόριζ και Νιουζ είναι τα εργαστήρια δεξιότητας και δεξιότητες ανάλυσης και παραγωγής περιεχομένου σε έντυπα μέσα, η κριτική σκέψη, η επικοινωνία, η δημιουργικότητα και η συνεργασία!

 

Για παιδιά 8+