Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018 22:16

Διεθνές Συνέδριο για τη διδασκαλία ευρωπαϊκών νοηματικών γλωσσών στην Αθήνα

Η Διδασκαλία των Ευρωπαϊκών Νοηματικών Γλωσσών ως πρώτη γλώσσα, θα βρεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς επιμορφωτικού συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2018, στο κτίριο του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (αίθουσα "Ζακλίν ντε Ρομιγί").

Το πρόγραμμα SIGN FIRST, για τη διδασκαλία Ευρωπαϊκών Νοηματικών Γλωσσών ως πρώτη γλώσσα υλοποιείται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο του Erasmus+ και αποσκοπεί στην ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για την εφαρμογή προγραμμάτων διδασκαλίας νοηματικών γλωσσών και την καλλιέργεια της δίγλωσσης εγγραμματοσύνης των κωφών και βαρήκοων μαθητών.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του προγράμματος, κύριος στόχος του SIGN FIRST είναι «η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος με το κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό προκειμένου οι εκπαιδευτικοί με τη σειρά τους να συμβάλουν, εφαρμόζοντάς το, στην ανάπτυξη και βελτίωση των γλωσσικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων των κωφών και βαρήκοων μαθητών».

Η επιμόρφωση εκπαιδευτικών που διδάσκουν ευρωπαϊκές νοηματικές γλώσσες σε μαθητές με προβλήματα ακοής ως πρώτη γλώσσα περιλαμβάνει ενδοσχολικές επιμορφώσεις καθώς και ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην κάθε χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα (Ολλανδία, Ελβετία, Κύπρο και Ελλάδα).

Βασικό εργαλείο για τη διδασκαλία της ελληνικής νοηματικής γλώσσας ως πρώτη γλώσσα για τις δύο πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου βρίσκεται στην ιστοσελίδα του προγράμματος http://www.sign1st.eu/el/ και εμπλουτίζεται συνεχώς.

Εταίροι του προγράμματος Sign First, εκτός του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής είναι το Ειδικό Νηπιαγωγείο Κωφών & Βαρηκόων Αργυρούπολης , το Ειδικό Νηπιαγωγείο & Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων Λυκόβρυσης-Πεύκης, καθώς επίσης και το Κέντρο για το Παιδί και τον Έφηβο, Habilis.

Ο χαρακτήρας του διεθνούς συνεδρίου θα είναι επιμορφωτικός και ενημερωτικός, με στόχο να παρουσιαστεί το θεωρητικό πλαίσιο για τη διδασκαλία νοηματικών γλωσσών και η πληθώρα των δράσεων που υλοποιούνται μέσω του έργου.

Η ομάδα των ειδικών επιστημόνων-εμπειρογνωμόνων του έργου, διακεκριμένοι επιστήμονες από τις Η.Π.Α. και την Ευρώπη θα ενημερώσουν τα στελέχη της εκπαίδευσης, τους εκπαιδευτικούς και τους εν γένει ενδιαφερόμενους (γονείς, μέλη της κοινότητας των κωφών, χρήστες της ΕΝΓ, διερμηνείς, φοιτητές κλπ.) για τη σκοπιμότητα και τα οφέλη από την υλοποίηση του έργου μέσα από ομιλίες και διαδραστικές, βιωματικές δραστηριότητες.

Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι δωρεάν, ενώ με το πέρας των διαδικασιών του, θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης από το ΙΕΠ ηλεκτρονικά και για τον λόγο αυτό απαιτείται η ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής, στον σύνδεσμο: https://goo.gl/forms/hdpd2YhshLzjSjl83. Στη δήλωση συμμετοχής, επίσης, δηλώνονται και οι ανάγκες προσβασιμότητας των συμμετεχόντων, ώστε να καλυφθούν έγκαιρα και πλήρως.

Περισσότερες πληροφορίες, στα τηλέφωνα 213 1335301 (κ. Κουρμπέτης) και 2131335412 (κ. Γελαστοπούλου)