Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018 20:51

Απονεμήθηκαν και φέτος τα δημοσιογραφικά βραβεία του ΠΣΑΤ

Γράφτηκε από την
Απονεμήθηκαν και φέτος τα δημοσιογραφικά βραβεία του ΠΣΑΤ

Σε κλίμα συγκίνησης για την απώλεια δύο σπουδαίων αθλητικών δημοσιογράφων που έφυγαν από τη ζωή, των Ανδρέα Μπόμη και Νίκο Αντωνιάδη, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση των 21ων Αθλητικών Δημοσιογραφικών Βραβείων του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου, στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, το μεσημέρι της Δευτέρας (12/11).

Παρουσία του γγ Αθλητισμού Ιούλιου Συναδινού, ο ΠΣΑΤ βράβευσε το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τον πρόεδρό του Μιχάλη Ψύλο για την προσφορά του εθνικού πρακτορείου στον ελληνικό αθλητισμό. Παράλληλα, ο ΠΣΑΤ βράβευσε τον αθλητικό συντάκτη του ΑΠΕ-ΜΠΕ Γιάννη Δημητρόγλου για δύο θέματά του, μέσα στο 2018.

O πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, ο οποίος απένειμε την τιμητική πλακέτα στον πρόεδρο και γενικό διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλη Ψύλο, δήλωσε ανάμεσα σε άλλα: «Σήμερα, βραβεύουμε τα καλύτερα ρεπορτάζ και τις καλύτερες εκπομπές στο χώρο του αθλητικού ρεπορτάζ, ενώ παράλληλα κάνουμε και κάποιες ξεχωριστές βραβεύσεις. Είναι μία ημέρα που αφιερώνουμε στη μνήμη του Ανδρέα Μπόμη, στηλοβάτη των δημοσιογραφικών βραβείων, καθώς ήταν στην ανεξάρτητη Επιτροπή των βραβείων από την πρώτη ημέρα, καθώς και του Νίκου Αντωνιάδη, ενός συναδέλφου που οι μεταδόσεις του στην ΕΡΤ ήταν πάντα άρτιες».

Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός έδωσε έμφαση στην ανάγκη για παιδαγωγικό χαρακτήρα στο λειτούργημα της αθλητικής δημοσιογραφίας, ενώ τόνισε πως είναι ευθύνη της Πολιτείας να θεσμοθετήσει μέτρα, «για να μην βλέπουμε αθλητικούς συντάκτες να γίνονται στόχος επιθέσεων από κάποιους ιδιοκτήτες».

Αναλυτικά, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού τόνισε στον χαιρετισμό του: «Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των δύο συναδέλφων σας που χάθηκαν, των Ανδρέα Μπόμη και Νίκου Αντωνιάδη και μακάρι η δουλειά που έκαναν και το έργο που έχουν αφήσει πίσω να είναι αντικείμενο αξιοποίησης από τους νεότερους αθλητικούς συντάκτες.

Θεωρούσα πάντα ότι το λειτούργημα του αθλητικού συντάκτη έχει μία πλευρά άκρως παιδαγωγική. Ο αθλητικός συντάκτης πρέπει να ασκεί παιδαγωγική λειτουργία με την ευρύτερη έννοια του όρου. Πολλές φορές σκέφτομαι ότι αυτή η λειτουργία, υπό τις παρούσες συνθήκες, και δεν αναφέρομαι στις εργασιακές συνθήκες τις οποίες βιώνετε αλλά κυρίως στις τοξικές συνθήκες του ελληνικού αθλητισμού και των παθογενειών που υπάρχουν σε αυτό το χώρο, δεν σας επιτρέπουν να ασκείται το οποίο πρέπει και θέλετε να ασκήσετε. Επομένως θέλω εδώ, παρουσία σας, να αναγνωρίσω ότι η πρώτη ευθύνη είναι της Πολιτείας, η οποία πρέπει με πιο αποφασιστικό τρόπο, με πιο θαρραλέα βήματα να ξεπεράσει αναστολές και φοβίες και να δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να άρει τα δομικά προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού, να άρει δηλαδή εκείνες τις αιτίες που δημιουργούν σε εσάς τα προβλήματα στην εργασία σας. Πρέπει να είμαστε σε μία συνεχή επαγρύπνηση, συνένωση δυνάμεων, ούτως ώστε να επικρατήσει εκείνη η αντίληψη που θέλουμε και για το δημοσιογραφικό λειτούργημα και για τον ελληνικό αθλητισμό.

Με τον ΠΣΑΤ είμαστε σε μία καλή συνεργασία διαχρονικά και θα τη συνεχίσουμε. Θα ήθελα, όμως να κάνω μία έκκληση σε όλους και να πω ότι απαιτούνται συμφωνίες και συνενέσεις διακομματικές, διαθεσμικές και διαοπαδικές, ώστε να μπορέσουμε να λάβουμε θαρραλέα μέτρα, τα οποία ακόμη στη χώρα μας δεν τα έχουμε πάρει. Ξέρω ότι πρόσφατα συναντηθήκατε με τους συναδέλφους σας από την Πορτογαλία και έγινε μία εποικοδομητική συζήτηση, μια ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με το τι έχει γίνει ως προς τη βία κατά των αθλητικών συντακτών σε κάθε χώρα. Δεν πιστεύω ότι στην Πορτογαλία υπάρχουν θέματα συνιδιοκτησίας ποδοσφαιρικών ομάδων, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και στοιχηματικών εταιρειών. Επομένως, είναι ευθύνη της Πολιτείας να θεσμοθετήσει μέτρα, όπως ο βασικός μέτοχος και διάφορα άλλα, τα οποία θα αποτρέπουν αυτό το ανταγωνιστικό πλαίσιο, το οποίο έχει δημιουργηθεί. Για να μην βλέπουμε, λοιπόν αθλητικούς συντάκτες να γίνονται στόχος επιθέσεων από κάποιους ιδιοκτήτες, θα πρέπει να προσπαθήσουμε πάρα πολύ, να επιβάλουμε εκείνες τις λύσεις, οι οποίες θα διορθώσουν και τον ελληνικό αθλητισμό και θα στηρίξουν και το δικό σας λειτούργημα.

Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μιχάλης Ψύλος, παραλαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα για τη συμβολή του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων στον ελληνικό αθλητισμό και την ελληνική αθλητική δημοσιογραφία, επισήμανε: «Το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων συμπληρώνει 113 χρόνια ζωής και προσφοράς και έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια ειδική ιστοσελίδα για τον αθλητισμό. «Αυτή η βράβευση είναι μία βράβευση για τους συναδέλφους του αθλητικού τμήματος που δίνει πραγματικά έναν αγώνα μεγάλο καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο. Αποτελεί επίσης τιμή για όλους τους συναδέλφους του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Όπως είπατε, είμαστε 113 χρόνια εν ζωή, θα συνεχίσουμε και για άλλα 113 χρόνια! Θα είμαστε πάντα στο πλευρό του ΠΣΑΤ».

Εν συνεχεία ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μιχάλης Ψύλος, προέβη και στην εξής ανακοίνωση: «Στις βραβεύσεις του ΠΣΑΤ θα περιλαμβάνεται στο εξής και δωρεάν ετήσια συνδρομή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στους βραβευθέντες. Μπορούν, λοιπόν οι βραβευθέντες του ΠΣΑΤ από εδώ και πέρα, για έναν χρόνο, να απολαμβάνουν δωρεάν τις υπηρεσίες του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων».

 

Ο αθλητικός συντάκτης του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γιάννης Δημητρόγλου, βραβεύτηκε με το Έπαθλο «Θεαγένης ο Θάσιος» για τα θέματά του «Ο αθλητισμός στην ελληνική περιφέρεια παλεύει να βρει το δρόμο του» και «Όταν η Ελλάδα... γεννούσε πολίστες». «Θέλω να ευχαριστήσω πολύ την Επιτροπή Δημοσιογραφικών Βραβείων του ΠΣΑΤ, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου και βεβαίως το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων που μου δίνει τη δυνατότητα να παίρνω τις πρωτοβουλίες για να κάνω θέματα που πραγματικά μου αρέσουν, που πραγματικά τα αγκαλιάζω πρώτος εγώ και αυτό είναι το σημαντικότερο συστατικό για την επιτυχία,» επισήμανε ο Γιάννης Δημητρόγλου μετά την τιμητική αυτή διάκριση από τον ΠΣΑΤ.

Τέλος, ο δημοσιογράφος και μέλος του ΠΣΑΤ, Νίκος Παγιωτέλης, βραβεύτηκε για τις εθελοντικές του δράσεις και ιδιαιτέρως για την αυταπάρνηση που επέδειξε στην καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού, στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας. Ο αθλητικός συντάκτης της ΕΡΤ, Νίκος Παγιωτέλης, τόνισε: «Μακάρι να μη χρειαστεί να ξαναπάρω ποτέ ένα τέτοιο βραβείο για την εθελοντική μου δράση σε τέτοια καταστροφική πυρκαγιά. Ένα πράγμα θέλω μόνο να πω πως ο αθλητισμός μας ενώνει και πρέπει να μας ενώνει και αυτό πρέπει να το ξεκινήσουμε να το δείχνουμε εμείς οι ίδιοι, οι άνθρωποι του αθλητισμού».

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Δημοσιογραφικών Βραβείων του Συνδέσμου, οι βραβευόμενοι αθλητικοί δημοσιογράφοι για το 2018 ήταν:

Έντυπα Μέσα

Έπαθλο ΕΔΟΕΑΠ «Πάνος Γεραμάνης»: Γιώργος ΔΡΑΚΑΚΗΣ, Εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» για το θέμα «Όταν η Χούντα διέλυσε τις ομάδες των Χανίων».

Έπαινος: Κώστας ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Εφημερίδα «Έθνος» για το θέμα «Τα οστά των Ελλήνων μαρτυρούν την ιστορία της Σμύρνης».

Έπαινος: Μένιος ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, Εφημερίδα «Έθνος» για το άρθρο «Παύλος Γιαννακόπουλος, ο «πράσινος» αυτοκράτορας που κέρδισε και τους «εχθρούς» του».

 

Ιστοσελίδες

Έπαθλο «Λάζαρος Πατσουράκος»: Θοδωρής ΒΑΣΙΛΗΣ & Θάνος ΣΑΡΡΗΣ, Ιστοσελίδα «Gazzetta.gr», για τη συνέντευξη με θέμα «Φιόρι Ντουρμισάι: Η ζωή του μια μάχη!».

Έπαθλο «Χρήστος Ράπτης»: Λευθέρης ΠΛΑΚΙΔΑΣ, Ιστοσελίδα «Α8inea.com», για τη συνέντευξη με θέμα «Μάκης Χαμαλίδης: Στα Δύσκολα, Κάνε Πολύ Καλά τα Εύκολα».

 

Ραδιόφωνο

Έπαθλο «Νίκος Σωτηρίου» : Βίκυ ΣΠΥΡΟΥ, Ραδιοφωνικός Σταθμός «ΕΡΑ ΣΠΟΡ» για την εκπομπή «Υγεία και Σπορ».

Έπαθλο «Κώστας Μότσης»: Γιώργος ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Ραδιοφωνικός Σταθμός «ΕΡΑ ΡΟΔΟΥ» για την εκπομπή «Ραδιοφωνική Αθλητική Εφημερίδα», που συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια.

 

Τηλεόραση

Έπαθλο ΕΣΗΕΑ: Παντελής ΛΩΛΗΣ & Ισίδωρος ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ, Τηλεοπτικό Κανάλι «Novasports» για την εκπομπή «Legend Stories Νίκου Σαμαρά».

Έπαθλο ΕΔΟΕΑΠ «Χρήστος Σβολόπουλος» : Στέφανος ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ, Τηλεοπτικό Κανάλι «Cosmote TV»,για το θέμα «Ambassadors» σχετικά με το El Clasico στην Ισπανία.

Έπαινος: Πάνος ΣΑΜΑΡΑΣ, Τηλεοπτικό Κανάλι «ΕΡΤ», για τις μεταδόσεις των Τελικών υδατοσφαίρισης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ανδρών – Γυναικών στη Βαρκελώνη.

 

Φωτογραφία

Έπαθλο «Νικήτας Γαβαλάς»: Γιώργος ΜΑΤΘΑΙΟΣ, για το στιγμιότυπο με τον τερματοφύλακα Λευτέρη Χουτεσιώτη του Ολυμπιακού, κατά τη διάρκεια της φετινής προετοιμασίας στο Βέλγιο.

Έπαινος: Παναγιώτης ΤΡΙΧΙΑΣ, για την πολυετή προσφορά στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου.

Ειδικό επαμειβόμενο Βραβείο

 

(για αθλήματα πλην ποδοσφαίρου και μπάσκετ)

Έπαθλο «Θεαγένης ο Θάσιος»: Γιάννης ΔΗΜΗΤΡΟΓΛΟΥ, Πρακτορείο Ειδήσεων «ΑΜΠΕ», για τα θέματά του «Ο αθλητισμός στην ελληνική περιφέρεια παλεύει να βρει το δρόμο του» και «Όταν η Ελλάδα... γεννούσε πολίστες», που καταδεικνύουν τη συνέπεια και συνέχεια της θεματογραφίας του στα σπορ.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν επίσης και οι συνάδελφοι, μέλη του Συνδέσμου για τη συγγραφή και την επιμέλεια των βιβλίων τους το 2017-2018:

*Γαλούσης Φώτης: «Πύρασος Αθλητικός Σύλλογος Νέας Αγχιάλου 1952-2017 σελίδες ιστορίας»

*Καραβάς Ζήσης: «Τα Αιρετικά»

*Κουκούλογλου Βαγγέλης: «Το φανάρι του Συνοικισμού»

*Κωνσταντάρας Δημήτρης: «Βουλευτή να σε πει η μάνα σου…»

*Λινάρδος Πέτρος: «Δημητρός Δάλλας, ο πρωτομάστορας του αθλητισμού της Μικράς Ασίας και της προσφυγικής αναγέννησης του Πανιωνίου Γ.Σ. Σμύρνης»

*Παντινάκης Μανόλης: «Άνθρωποι, σαπούνι και λίπασμα», Κρητικοί στην κόλαση των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης

*Παπαδογιάννης Νίκος: «Ο Νίκος λείπει»

*Σακελλαρόπουλος Μένιος: «Η πυραμίδα της οργής»

*Σταθόπουλος Τάσσος: «Θανατικές εκτελέσεις στην Πάτρα»

Για την εισαγωγή τους σε ανώτατες σχολές, τιμήθηκαν τα παιδιά των συναδέλφων:

*Γαλανόπουλος Αναστάσιος: Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, Πάντειο Πανεπιστήμιο

*Κέλλας Βύρων: Σχολή Επιστήμης, Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΤΕΦΑΑ, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

*Σακελλαροπούλου Κορίνα: Φιλοσοφική Σχολή, Πανεπιστήμιο Πατρών

*Χορταργιά Βασιλική: Σχολή Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κρήτης

*Χούτα Βαρβάρα – Μαρία: Σχολή Επιστήμης της Πληροφορίας & Πληροφορικής, Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

 

Τιμητικές Διακρίσεις

Ειδικές τιμητικές διακρίσεις, απονεμήθηκαν:

Στον δημοσιογράφο και μέλος του Συνδέσμου Νίκο Παγιωτέλη, για τις εθελοντικές του δράσεις και ιδιαιτέρως για την αυταπάρνηση που επέδειξε στην καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού, στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας, και την ανιδιοτελή προσφορά των υπηρεσιών του με κίνδυνο της σωματικής του ακεραιότητας.

Στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για την σημαντική συμβολή του στον ελληνικό αθλητισμό και την αθλητικη δημοσιογραφία.

Στο Αθλητικό Τμήμα του MEGA Channel, για την πολυετή και πολυσήμαντη προσφορά του στην αθλητική ενημέρωση.

Στο Αθλητικό Τμήμα της ΕΡΤ3, για τα 30 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς στη δημοσιογραφία και στην αθλητική ενημέρωση, με καθημερινά ρεπορτάζ και εκπομπές των αθλητικών συντακτών μελών του.

Στη μνήμη του ιδρυτή της Aegean, Θεόδωρου Βασιλάκη, για την έμπρακτη στήριξή του στον ελληνικό αθλητισμό και μέσω της εταιρίας για την αρωγή προς τον ΠΣΑΤ.

Υποστηρικτές της εκδήλωσης είναι η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης – Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ).

Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η αεροπορική εταιρία AEGEAN.


NEWSLETTER