Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2021 08:30

Το «plan b» για την πανδημία επιστρατεύει η κυβέρνηση - Επανασχεδιάζεται η στρατηγική

Τη βεντάλια των μέτρων για την πανδημία ετοιμάζεται να ανοίξει η κυβέρνηση, ενώ φαίνεται πως εγκαταλείπεται και η τελευταία «γραμμή άμυνας» που προέβλεπε ότι δεν θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τους εμβολιασμένους.

Η μετάλλαξη Όμικρον -που είναι εξαιρετικά μεταδοτική- οδηγεί σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής, καθώς έχει σημάνει συναγερμός για την πίεση που θα ασκηθεί στο σύστημα υγείας.


Το ενδεχόμενο μιας νέας καραντίνας παραμένει εκτός συζήτησης, με σειρά κυβερνητικών στελεχών να στέλνουν μήνυμα πως δεν πρόκειται να κλείσει εκ νέου η οικονομία. «Έχουμε αποκλείσει το ολικό lockdown» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να αποφύγει νέους περιορισμούς που θα οδηγήσουν σε «διασωλήνωση» την οικονομία, ενώ παραμένει ο κεντρικός στόχος για ανοιχτά σχολεία και τη νέα χρονιά.

Ωστόσο, το σχέδιο να πληρώσουν rapid test και οι εμβολιασμένοι προκειμένου να κάνουν ρεβεγιόν σε χώρους εστίασης και διασκέδασης αποτελεί μια ανατροπή του αρχικού σχεδιασμού για «εξαίρεση» όσων έχουν κάνει το βήμα στην επιχείρηση Ελευθερία από ανάλογους περιορισμούς. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις ανακοινώσεις -που αναμένεται να γίνουν μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων- με κυβερνητικά στελέχη να σημειώνουν πως είναι ένα μέτρο γενικό μεν αλλά προσωρινό και έκτακτο δε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου -με αφορμή τη συζήτηση για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σημείωσε πως εκείνη την ημέρα ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους θα είναι ένας παραπάνω κίνδυνος για να νοσήσει κάποιος ή αν νοσεί να τον διασπείρει και στην υπόλοιπη κοινότητα.

Πηγή: ethnos