Κυριακή, 12 Μαρτίου 2023 14:15

«Έφυγε» η Αιμιλία Καμβύση, η τελευταία από τις γιαγιάδες της Συκαμνιάς

Πέθανε σε ηλικία 93 ετών το πρωί της Κυριακής (12/3), η Αιμιλία Καμβύση, η μία από τις τρεις γιαγιάδες της Συκαμνιάς στη Λέσβο.

Η φωτογραφία που τις απεικονίζει να περιποιούνται στην ακτή ένα βρέφος, παιδί μίας πρόσφυγα από τη Συρία, έκανε το γύρο του κόσμου το 2015. Η γιαγιά Μηλίτσα ήταν η τελευταία από τις τρεις που «έφυγε» από τη ζωή.

Οι τρεις γυναίκες προτάθηκαν για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2016, ενώ συνέχισαν για μεγάλο διάστημα να βοηθούν, προσφέροντας οτιδήποτε μπορούσαν σε όσους πρόσφυγες κατέληγαν στο χωριό τους. Από τις τρεις τους, η Μαρίτσα Μαυραπίδου «έφυγε» πρώτη, το 2019, σε ηλικία 92 ετών. Ακολούθησε το 2022 η Ευστρατία Μαυραπίδου, σε ηλικία 96 ετών, ενώ σήμερα «έφυγε» και η Αιμιλία Καμβύση, σε ηλικία 93 ετών.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η κηδεία της Μηλίτσας Καμβύση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Μαρτίου, στις 2:30 το μεσημέρι στην Σκάλα Συκαμιάς. «Και οι τρεις γιαγιάδες μας άφησαν παρακαταθήκη την αγιοπρέπεια την αλληλεγγύη τη φιλοξενία που έδειξαν χωρίς διακρίσεις. Με απλό τρόπο τίμησαν τον άνθρωπο και αυτό δεν πρέπει να το ξεχάσουμε», είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο πρόεδρος της Συκαμιάς Γιώργος Σαρόγλου.

«Γιατί λες μπράβο γιε μου; Τι κάναμε;», είχαν πει με αφοπλιστική ειλικρίνεια σε δημοσιογράφο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, την ημέρα που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά τους για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, τον Ιανουάριο του 2016. Όταν μάλιστα ρωτήθηκαν για ποιο λόγο βοηθάνε τους πρόσφυγες, η Αιμιλία Καμβύση είχε απαντήσει: «Καλά παιδιά είναι. Μερικές φορές κουρασμένα από το ταξίδι, με βοηθάνε να κουβαλήσουμε τα ξύλα για τη σόμπα μου».