Κυριακή, 30 Ιουλίου 2023 19:57

Σιίτες μουσουλμάνοι αναβίωσαν στον Πειραιά το έθιμο του αυτομαστιγώματος

Η "ημέρα της Ασούρα" είναι ημέρα μνήμης και πένθους για τους Σιίτες Μουσουλμάνους. Στην Ελλάδα τιμήθηκε το Σάββατο (29/7) στον Πειραιά, με δεκάδες πιστούς να τιμούν την τελετή του αυτομαστιγώματος.

Δεκάδες Σιίτες Μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στον Πειραιά, προκειμένου να τιμήσουν την "ημέρα της Ασούρα".

Η Ασούρα είναι μια πολύ σημαντική ισλαμική αργία, η οποία πραγματοποιείται την 10η ημέρα του μήνα Μουχαράμ, του πρώτου, δηλαδή, μήνα στο ισλαμικό σεληνιακό ημερολόγιο. Η ημέρα αυτή σηματοδοτεί τον βίαιο θάνατο του Χουσεΐν ιμπν Αλί, εγγονού του ισλαμικού προφήτη Μωάμεθ, και της οικογένειάς του, κατά τη διάρκεια της μάχης της Καρμπάλας, στο σημερινό Ιράκ.

Οι Σιίτες Μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο τιμούν την ημέρα αυτή με αναμνηστικές πομπές και τελετουργίες πένθους. Στην Ελλάδα ο μοναδικός χώρος στον οποίο διεξάγονται κάθε χρόνο οι τελετουργίες της Ασούρα, είναι ένας αυτοσχέδιος χώρος λατρείας των Σιιτών στο Πειραιά.

Η γιορτή έχει σκοπό να "συνδέσει" τους πιστούς με τα βάσανα και το μαρτύριο του Χουσέιν, αλλά και τις θυσίες που έκανε για να κρατήσει το Ισλάμ ζωντανό. Το μαρτύριο του Χουσέιν, για τους Σιίτες μουσουλμάνους, είναι σύμβολο του αγώνα ενάντια στην αδικία και την καταπίεση. Οι Σιίτες Μουσουλμάνοι πιστεύουν επίσης ότι η μάχη της Καρμπάλας ήταν μια μάχη μεταξύ των δυνάμεων του καλού και του κακού, με τον Χουσεΐν να αντιπροσωπεύει τις δυνάμεις του καλού.

Με λίγα λόγια, η ημέρα της Ασούρα είναι ημέρα μνήμης και πένθους.

Συνολικά, υπάρχουν πέντε μεγάλες κατηγορίες τελετουργικών, για τον εορτασμό της Ασούρα. Ανάμεσά τους είναι και το μαστίγωμα. Άλλοι χρησιμοποιούν αλυσίδες με λεπίδες, όπως οι πιστοί που συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στον Πειραιά, και άλλοι χρησιμοποιούν ακόμη και ξίφη.

Μερικοί Σιίτες κληρικοί έχουν επικρίνει τη συγκεκριμένη πρακτική υποστηρίζοντας ότι αυτό το έθιμο "δημιουργεί μια οπισθοδρομική και αρνητική εικόνα για τη κοινότητα τους". Ωστόσο, όσοι συμμετέχουν, αντιλαμβάνονται το μαστίγωμα ως μια διαδικασία εξιλέωσης. Μια δημοφιλής σιιτική παροιμία λέει ότι "ένα δάκρυ που χύνεται για τον Χουσεΐν ξεπλένει εκατό αμαρτίες".

Πηγή: news247.gr