Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2023 15:20

Πώς να διευκολύνεις την προσαρμογή σου στο εξωτερικό

 

 

Όσο ονειρεμένη και αν φαντάζει η μετακόμιση σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, και όσο και αν ρομαντικοποιείται από τα κοινωνικά δίκτυα, δεν παύει να αποτελεί μια έντονη αλλαγή, στα ερεθίσματα και την καθημερινότητα.

Οτιδήποτε νέο, είναι μια πρόκληση, που συνοδεύεται από μια  μεταβατική περίοδο. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μια νέα πόλη, νέα χώρα, νέο πολιτισμό.  Η σωστή προετοιμασία και η γνώση κάποιων εργαλείων, είναι κλειδί για μια πιο ομαλή μετάβαση, χωρίς να δημιουργηθεί ένα σύννεφο δυσάρεστων σκέψεων και αμφιβολιών για την απόφασή σου. Με βάση την κινητικότητα των νέων στη σύγχρονη εποχή, κρίθηκε χρήσιμο να δώσουμε μερικές συμβουλές έτσι ώστε το διάστημα της αναπροσαρμογής να διευκολυνθεί και εν τέλει να συντομεύσει.

 

Διερευνητική Επίσκεψη

Είναι αρκετά χρήσιμο, να έχεις επισκεφθεί ξανά στο παρελθόν, τον προορισμό που διάλεξες να μείνεις για το επόμενο διάστημα της ζωής σου. Ο πρώτος λόγος, είναι για να μπορείς εμπειρικά να κρίνεις αν όντως μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου να μένει εκεί μόνιμα, και να αποτελεί μέρος της τοπικής κοινωνίας, αλλά και αν αυτή ανταποκρίνεται στα στάνταρ σου. Ο ρυθμός της πόλης και η κινησιολογία των κατοίκων, είναι σίγουρα κάτι που και βιώνεις διαφορετικά σαν τουρίστας και σαν κάτοικος, και συνηθίζεται, όταν όμως πρόκειται για ένα περιβάλλον που μοιάζει ανυπόφορο, μπορείς να το διακρίνεις από την πρώτη στιγμή.Η εισαγωγική σου επίσκεψη, θα σε βοηθήσει ακόμη να μάθεις τα μέσα που θα χρησιμοποιήσεις για την ενοικίαση σπιτιού και την ανάγκη να μάθεις την τοπική γλώσσα.

Μην ξεχάσεις ακόμη, να διερευνήσεις τα έγγραφα που θα χρειαστείς για να αναγνωριστείς ως μόνιμος κάτοικος της χώρας. Συνομιλώντας με το νομικό σύμβουλο που θα επιλέξεις, όπως οι επαγγελματίες στο δικηγορικό γραφείο Oikonomakis Law στον Πειραιά, θα μπορέσεις να λύσεις τις απορίες σου και να ενημερωθείς για απαραίτητες διαδικασίες για να εξασφαλίσεις τα δικαιώματά σου στο νέο σου “σπίτι”, αλλά και για την τακτοποίηση υποχρεώσεων και την αποφυγή μπερδεμάτων στην Ελλάδα.

 

Φρόντισε την Υγεία σου

Βάζοντας στο μικροσκόπιο μόνο το στρες των διαδικασιών μιας μετακόμισης, χωρίς να υπολογίσουμε άλλες ανησυχίες ή το πιθανό αίσθημα μοναξιάς, είναι αρκετό για να καταλάβουμε  τη δυσκολία σου να ανταποκριθείς στην καθημερινότητα. Είναι σημαντικό, να βάλεις σε προτεραιότητα την ευεξία σου, και να μοιραστείς τις σκέψεις σου με κάποιον ειδικό. Η επικοινωνία στη μητρική σου γλώσσα είναι σίγουρα πιο εύκολη, και μάλλον δίνει της δυνατότητα δημιουργίας ενός πιο ισχυρού δεσμού. Γι αυτό μπορείς είτε να αναζητήσεις έναν Έλληνα θεραπευτή, είτε να επιλέξεις απομακρυσμένη ψυχανάλυση μέσω skype με τον Dr. Γρηγόρη Βασιλειάδη ή ακόμη και να προτείνεις στο θεραπευτή σου (εφόσον έχεις) να συνεχίσετε τις συνεδρίες εξ’ αποστάσεως. Μάλιστα, αν οι δια ζώσης συναντήσεις είναι αυτό που προτιμάς, είναι συνετό να κάνεις την έρευνά σου, προτού βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

Μείνε Συνδεδεμένος με το Κύκλο σου

Οι συγγενείς σου και κάποιοι φίλοι, έμειναν πίσω, ενώ πολύ πιθανώς, άλλοι να κατοικούν ήδη σε άλλες πόλεις του εξωτερικού. Τα τακτικά τηλεφωνήματα και μηνύματα μαζί τους, σε βοηθούν να διατηρήσεις το κέντρο βάρους σου. Η επαφή με τους μεν, συμβάλλει στην καταπολέμηση των συναισθημάτων αποξένωσης και νοσταλγίας,  ενώ με τους οι δε, δημιουργείται ένας νέος ισχυρότερος δεσμός αφού πλέον βιώνετε μια εμπειρία με πολλά παρόμοια χαρακτηριστικά, και μάλιστα μπορούν να σε καθοδηγήσουν στο ταξίδι της προσαρμογής σου.