Τρίτη, 01 Ιουνίου 2021 21:21

ΓΣΕΒΕΕ για Πτωχευτικό Κώδικα: «Προκλητική εύνοια για τις τράπεζες, θα χαθούν χιλιάδες περιουσίες»

«Η εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου ισοδυναμεί με το τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας και θα οδηγήσει χιλιάδες νοικοκυριά, μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες να χάσουν τις περιουσίες τους», τονίζει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) με αφορμή τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα που ξεκίνησε σήμερα.

Όπως μάλιστα σημειώνει, η «δυνατότητα που δίνεται στους πιστωτές να προβούν σε μονομερή ενεργοποίηση της διαδικασίας πτώχευσης και η αντιμετώπιση, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους, των φυσικών προσώπων ως επιχειρήσεων ευνοεί με προκλητικό τρόπο τις τράπεζες».

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, «η εισαγωγή του μεταπτωχευτικού εισοδήματος στην πτωχευτική περιουσία θα οδηγήσει στην εξαθλίωση όσους εισέλθουν στην πτωχευτική διαδικασία. Οι μικρές επιχειρήσεις, που αποτελούν το 81% των μικρομεσαίων εξαιρούνται της ασφάλειας δικαίου, καθώς οι υποθέσεις τους θα εκδικάζονται στα Ειρηνοδικεία, χωρίς δυνατότητα φυσικής παρουσίας. Τέλος, η περίφημη δεύτερη ευκαιρία δεν είναι παρά το τυράκι στη φάκα, μιας και παρέχεται υπό εντελώς ασύμφορους και δρακόντειους όρους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ

Από σήμερα Τρίτη 1η Ιουνίου 2021 ξεκίνησε –μετά από πεντάμηνη παράταση- η πλήρης εφαρμογή του ν.4738/27.10.2020 «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας», του αποκαλούμενου και «Πτωχευτικού Νόμου». Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι ρυθμίσεις του για τις «Πτωχεύσεις Μικρού Αντικειμένου» (Π.Μ.Α.) αφού, βάσει των κριτηρίων που θέτει ο νόμος , σε αυτές υπάγεται δυνητικά η συντριπτική πλειοψηφία των ατομικών και εταιρικών επιχειρήσεων της χώρας.

«Η εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου ισοδυναμεί με το τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας και θα οδηγήσει χιλιάδες νοικοκυριά, μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες να χάσουν τις περιουσίες τους. Η δυνατότητα που δίνεται στους πιστωτές να προβούν σε μονομερή ενεργοποίηση της διαδικασίας πτώχευσης και η αντιμετώπιση, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους, των φυσικών προσώπων ως επιχειρήσεων ευνοεί με προκλητικό τρόπο τις τράπεζες.

Η εισαγωγή του μεταπτωχευτικού εισοδήματος στην πτωχευτική περιουσία θα οδηγήσει στην εξαθλίωση όσους εισέλθουν στην πτωχευτική διαδικασία. Οι μικρές επιχειρήσεις, που αποτελούν το 81% των μικρομεσαίων εξαιρούνται της ασφάλειας δικαίου, καθώς οι υποθέσεις τους θα εκδικάζονται στα Ειρηνοδικεία, χωρίς δυνατότητα φυσικής παρουσίας. Τέλος, η περίφημη δεύτερη ευκαιρία δεν είναι παρά το τυράκι στη φάκα, μιας και παρέχεται υπό εντελώς ασύμφορους και δρακόντειους όρους», επισημαίνει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την πληροφόρηση των επιχειρήσεων η ΓΣΕΒΕΕ παρουσιάζει δέκα ερωτήσεις -απαντήσεις για το νέο θεσμικό πλαίσιο και τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί για τους οφειλέτες και συνεχίζει την άσκηση πιεστικού ενδιαφέροντος προς το Υπουργείο Οικονομικών για την ερμηνεία κρίσιμων κενών προς όφελος των ατομικών, πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Πηγή: tvxs.gr