Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 09:54

ΕΝΦΙΑ: Σε αναζήτηση δημοσιονομικού χώρου για να περάσουν "κόφτες" και εκπτώσεις

Η αρχιτεκτονική του νέου ΕΝΦΙΑ μετά τις τεχνικές επεξεργασίες παρουσιάζεται στους επικεφαλής των θεσμών αύριο Τρίτη στο πλαίσιο της 13ης αξιολόγησης.

Τη δύσκολη εξίσωση του νέου ΕΝΦΙΑ προσπαθεί να επιλύσει τις επόμενες εβδομάδες το οικονομικό επιτελείο, ώστε κατατεθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, στη Βουλή, το σχετικό νομοσχέδιο και να ξεκινήσει το συντομότερο η διαδικασία των πληρωμών. Βέβαια μένει να φανεί εάν θα καταστεί δυνατή η καταβολή της πρώτης δόσης από τις 10 το Μάρτιο, όπως είναι η σχετική πρόθεση ή θα πάει για τον Απρίλιο.

Ήδη οι επιμέρους ρυθμίσεις και η νέα αρχιτεκτονική που έχει διαμορφώσει το οικονομικό επιτελείο συζητούνται σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς, ενώ αναμένεται αύριο να γίνει με τους επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών μια συνολική επισκόπηση.

Η μείωση
Όπως ανέφερε, μιλώντας στην πρωινή ζώνη του Open tv, χτες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «αυτό που έχουμε πει και θα ισχύσει είναι ότι οι περισσότεροι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο». Ουσιαστικά ο κ. Σταϊκούρας αποτυπώνει την κεντρική θέση της κυβέρνησης για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, που με βάση την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού προβλέπεται να είναι περίπου στο επίπεδο των οι 60 εκατ. ευρώ το επόμενο έτους από τον ΕΝΦΙΑ. Αναλυτικά προβλέπεται είσπραξη εσόδων 2,503 δισ. ευρώ από ΕΝΦΙΑ το 2022 έναντι συνολικών βεβαιωμένων εσόδων 2,563 δισ. ευρώ το 2021. Πάντως αναμένεται να υπάρξει «χώρος» από την ένταξη 3.463 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα κι έτσι μπορεί η τελική μείωση, για φέτος, του ΕΝΦΙΑ να ξεπερνά τα 60 εκατομ. ευρώ κι έτσι μεσοσταθμικά η μείωση να διαμορφωθεί περίπου στο 4%.

Πάντως το μεγάλο θέμα είναι η αποφυγή υπέρμετρων επιβαρύνσεων για πολλούς ιδιοκτήτες. «Επιδιώκουμε το ταχύτερο δυνατό να ολοκληρώσουμε την άσκηση» σημείωσε χτες ο κ. Σταϊκούρας και τόνισε ότι η κυβέρνηση σταθμίζοντας συνολικά τα φορολογικά έσοδα και τη δημοσιονομική εικόνα προσπαθεί να λύσει την «εξίσωση. «Όλα εξαρτώνται από το δημοσιονομικό χώρο» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών δίνοντας παράλληλα κάποια σημεία της νέας «αρχιτεκτονικής».

Συμπληρωματικός φόρος
«Έχουμε εντάξει τις αντικειμενικές στην άσκησή μας, έχουμε βάλει τις νέες, κι έχουμε ενσωματώσει τον συμπληρωματικό φόρο στον βασικό. Ουσιαστικά αφορά, περίπου 330.000 ιδιοκτήτες. Δε σημαίνει, όμως, ότι καταργείται» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας. Αναλυτικά με βάση πληροφορίες, για τα φυσικά πρόσωπα ο συμπληρωματικός φόρος θα ενσωματωθεί στον κύριο ΕΝΦΙΑ, ωστόσο για τα νομικά πρόσωπα, παραμένει ανοικτό το τι θα γίνει. Εξετάζονται, εναλλακτικά, σενάρια όπως π.χ. να εξακολουθεί να επιβάλλεται ξεχωριστά από τον κύριο φόρο, με αλλαγές, όμως, στον συντελεστή. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα ισχύοντα, για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων με συντελεστή 5,5‰. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή 1‰. Ειδικά για τα ΝΠΔΔ και τα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ισούται με 3,5‰ επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν. Για το 2021, 68.542 επιχειρήσεις και νομικές οντότητες κλήθηκαν να πληρώσουν για τα ακίνητά τους 216,182 εκατ. ευρώ κύριο φόρο και 278,014 εκατ. ευρώ συμπληρωματικό φόρο, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 494,197 εκατ. ευρώ. Για τα 7.180.009 φυσικά πρόσωπα ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ του 2021 ανήλθε σε 2,093 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ο συμπληρωματικός φόρος που επιβλήθηκε σε ιδιοκτήτες με ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ έφτασε τα 368,4 εκατ. ευρώ.

Οι «κόφτες»
«Θέλουμε να δούμε πού βρίσκονται αυτοί που θα πληρώσουν περισσότερο. Υπάρχουν περιοχές όπως πχ Αστυπάλαια που έχουν 5πλασιαστεί οι τιμές ζώνης. Εκεί θέλει προσοχή και το συζητάμε με τους θεσμούς. Η όποια αύξηση θα πρέπει να είναι ρεαλιστική» ανέφερε επίσης χτες ο κ. Σταϊκούρας δίνοντας το στίγμα για τη «σπαζοκεφαλιά» της δίκαιης ενσωμάτωσης των νέων αντικειμενικών στη δομή του ΕΝΦΙΑ. Πιο συγκεκριμένα με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, προβλέπεται να υπάρξουν αλλαγές και «πυκνώσεις» στα κλιμάκια, για αναλογική και δίκαιη αποτύπωση του φόρου, ενώ θα μπαίνουν «κόφτες» που θα περιορίζουν τις επιβαρύνσεις εκεί που υπάρχει μεγάλη άνοδος των αντικειμενικών αξιών. Ειδική, δε, μέριμνα αναμένεται να υπάρξει για όσους κατέχουν μικρή και μεσαία περιουσία. Σημειώνεται ότι με βάση την ισχύουσα κλίμακα, για Τιμή Ζώνης (ΤΖ) έως 550 ευρώ ο ΕΝΦΙΑ είναι 2 ευρώ/τ.μ., για ΤΖ 551 έως 750 ευρώ ο ΕΝΦΙΑ είναι 2,8 ευρώ/τ.μ., για ΤΖ από 751 έως 1.050 ευρώ είναι 2,9 ευρώ/τ.μ., για ΤΖ από 1.051 έως 2.000 ευρώ είναι 3,7 ευρώ, για ΤΖ από 2.001 έως 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο είναι 6 ευρώ, ενώ για υψηλότερες τιμές ζώνης ο ΕΝΦΙΑ ανά τ.μ. φθάνει και τα 13 ευρώ. Ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση την αξία της ακίνητης περιουσίας που έχει στην κατοχή του κάθε φορολογούμενος την 1η Ιανουαρίου 2022. Για κάθε ακίνητο ο φόρος υπολογίζεται χωριστά.

Οι εκπτώσεις
Επιπλέον, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα προβλέπεται να παραμείνουν οι εκπτώσεις που ήδη ισχύουν. Υπενθυμίζεται ότι έχει θεσμοθετηθεί ένα καθεστώς μείωσης κατά 50% ή πλήρους απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον ότι τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος εκδοθούν πριν από ΕΝΦΙΑ τότε δε θα έχουν τα φετινά επικαιροποιημένα δεδομένα για το κάθε νοικοκυριό. Έτσι οι όποιες εκπτώσεις θα υπολογιστούν με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2021 και σε δεύτερη φάση και αφού θα έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, η ΑΑΔΕ θα κάνει μια νέα εκκαθάριση για να αποδώσει ή να επιβάλλει εκπτώσεις κι συμπληρωματικές επιβαρύνσεις όπου απαιτείται.

Πηγή: news247.gr