Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2023 10:51

Ερχεται το “ψηφιακό ευρώ” – Αποκαλυπτήρια από την Αθήνα στο σχέδιο της ΕΚΤ

Περιορισμός της χρήσης των μετρητών, αλλά και μείωση της φοροδιαφυγής αναμένεται να γίνει με το το σχέδιο για ψηφιακό ευρώ, που προωθεί η ΕΚΤ αλλά και το Συμβούλιο, καθώς στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup το θέμα συζητήθηκε αναλυτικά.

Ένα αποφασιστικό βήμα για την καθιέρωση του “ψηφιακού ευρώ” αναμένεται να γίνει στην Αθήνα, την Τετάρτη 25 και την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, στην πανηγυρική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ουσιαστικά μετά το διήμερο της ΕΚΤ στην Αθήνα θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2023 η προπαρασκευαστική φάση, η οποία θα επικεντρωθεί σε περαιτέρω προετοιμασία για την ανάπτυξη του “ψηφιακού ευρώ” και θα αξιοποιήσει τα πορίσματα της φάσης διερεύνησης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΚΤ στον ειδικό ιστότοπο που έχει “σηκώσει”, σκοπός της προπαρασκευαστικής φάσης είναι να τεθούν τα θεμέλια για το ενδεχόμενο έκδοσης ψηφιακού ευρώ. Ουσιαστικά, στη φάση αυτή θα “κλείσουν” ρυθμιστικά ζητήματα, θα οριστικοποιηθούν οι πάροχοι για την ανάπτυξη της σχετικής πλατφόρμα, αλλα και όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες.

Όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που και αυτό έχει ειδική ιστοσελίδα για το νέο αυτό “εργαλείο πληρωμών”, το ψηφιακό ευρώ θα είναι μια ψηφιακή μορφή «χρήματος κεντρικής τράπεζας» που εκδίδεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για λιανική χρήση παράλληλα, για παράδειγμα, με το φυσικό χρήμα.

Σε έναν ολοένα και πιο ψηφιοποιημένο κόσμο, το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να αποφέρει οφέλη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, να προωθήσει την καινοτομία και να ενισχύσει την ανοικτή στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, αναφέρει το Συμβούλιο.

Επιπλέον, θα λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα, αποτελώντας μια πρόσθετη επιλογή πληρωμής. “Το σχέδιο για το ψηφιακό ευρώ είναι για τους λαούς της Ευρώπης”, έχει, μάλιστα, δηλώσει, πριν λίγες εβδομάδες, ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο οποίος προεδρεύει στο Task Force -την ειδική ομάδα υψηλού επιπέδου για τις σχετικές έρευνες.

Για την ΕΚΤ προέχει η αποδοχή αλλά και η σκοπιμότητα που θα είχε ένα ψηφιακό νόμισμα, ως σταθερή βάση για ασφαλείς ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Με βάση όσα αναφέρει η ΕΚΤ, το ψηφιακό ευρώ θα αποθηκεύεται σε ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι που θα μπορούσε ο κάθε πολίτης να δημιουργήσει με την τράπεζά του ή με δημόσιο φορέα διαμεσολάβησης. Έτσι θα μπορούσαν να γίνουν όλες τις συνήθεις ηλεκτρονικές πληρωμές –στο κατάστημα της γειτονιάς , ηλεκτρονικά, προς έναν φίλο– με το τηλέφωνο ή την κάρτα, σε απευθείας σύνδεση (online) ή εκτός σύνδεσης (offline).

“Φανταστείτε ότι πηγαίνετε σε μια αυτόματη ταμειολογιστική μηχανή (ΑΤΜ) και κάνετε ανάληψη 100 ευρώ. Το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού σας μειώνεται κατά 100 ευρώ, αλλά τώρα έχετε 100 ευρώ σε μετρητά για να κάνετε πληρωμές” αναφέρει η ΕΚΤ απευθυνόμενη στον Ευρωπαίο πολίτη, προσθέτοντας:.

“Την ίδια διαδικασία θα κάνατε και για το ψηφιακό ευρώ, μόνο που τα χρήματα που θα παίρνατε από τον τραπεζικό λογαριασμό σας δεν θα τα μετατρέπατε σε μετρητά, αλλά σε ψηφιακό ευρώ.

Πρώτα θα έπρεπε να δημιουργήσετε ένα πορτοφόλι ψηφιακού ευρώ μέσω της τράπεζάς σας. Θα μπορούσατε επίσης να μεταβείτε για τον σκοπό αυτόν σε μια εντεταλμένη δημόσια αρχή, π.χ. στο ταχυδρομείο.

Μόλις θα ήταν έτοιμο το πορτοφόλι σας, θα μπορούσατε να μεταφέρετε σε αυτό χρήματα από έναν συνδεδεμένο τραπεζικό λογαριασμό ή να καταθέσετε μετρητά. Τότε θα μπορούσατε να ξεκινήσετε να κάνετε τις πληρωμές σας χρησιμοποιώντας το ψηφιακό ευρώ στο πορτοφόλι σας.

Κάθε φορά που θα λαμβάνατε χρήματα σε ψηφιακό ευρώ, θα μπορούσατε να τα κρατήσετε σε αυτό το πορτοφόλι, έως ένα καθορισμένο όριο, ή να τα μεταφέρετε στον τραπεζικό λογαριασμό σας. Αυτό θα μπορούσατε να το κάνετε εσείς ή να επιλέξετε να γίνεται αυτοματοποιημένα.

Οι πληρωμές με ψηφιακό ευρώ θα ήταν πάντοτε ασφαλείς και άμεσες – είτε γίνονταν σε φυσικά ή ηλεκτρονικά καταστήματα είτε μεταξύ ιδιωτών” σημειώνει η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ κάθε Ευρωπαίος ή Ευρωπαία θα μπορούσε να κάνει άμεσες πληρωμές από πορτοφόλι σε πορτοφόλι χρησιμοποιώντας κινητό τηλέφωνο ή ρολόι, όπως ακριβώς θα επιστρέφει στον όποιο φίλο ή φίλη τα χρήματα που του/της δάνεισε. Με το ψηφιακό ευρώ, αυτό θα μπορούσε να γίνει είτε ηλεκτρονικά (online) είτε εκτός σύνδεσης (offline).

Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει διαμορφώσει ένα ερωτηματολόγιο για να αποσαφηνίσει αναλυτικά απορίες για τον κυοφορούμενο αυτόν νέο τρόπο πληρωμών. 

Περισσότερα στο news247.gr