Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2024 11:30

Γιατί το στοίχημα ωφελεί τα ίδια τα αθλήματα;

 

Η αγορά του στοιχήματος αναπτύσσεται με πρωτοφανείς ρυθμούς σε όλο τον κόσμο, ή καλύτερα, στις χώρες όπου η λειτουργία διαδικτυακών στοιχηματικών εταιριών και ιστοσελίδων, όπως οι περισσότεροι bookmakers in Greece, έχει νομιμοποιηθεί.

Παράλληλα, το αθλητικό στοίχημα σημειώνει ραγδαία αύξηση, παρά τις ανησυχίες ότι επηρεάζει τον αθλητισμό και τον γενικότερο αθλητικό κλάδο με μάλλον αρνητικό τρόπο. Οι ανησυχίες αυτές βασίζονται κατά κύριο λόγο στις ηθικές προεκτάσεις που έχει οποιαδήποτε σύνδεση τυχερών παιχνιδιών με τον αθλητισμό και έτσι υπάρχει μια γενικευμένη αντίληψη πως το στοίχημα τον διαβρώνει. Μια αντίθετη άποψη, όμως, που φαίνεται να επικρατεί τελευταία είναι ότι ο αθλητισμός ωφελείται από το αθλητικό στοίχημα και έτσι η συνύπαρξη τους είναι μια win-win κατάσταση!

Το αθλητικό στοίχημα συμβάλλει στη βελτίωση του αθλητισμού ποικιλοτρόπως προωθώντας την ανάπτυξη μέσω της βελτίωσης των οικονομικών, της προώθηση μιας πιο συνεπούς αθλητικής διακυβέρνησης, της αλλαγή της προσέγγισης των μέσων ενημέρωσης και της ενίσχυση της δέσμευσης των φιλάθλων.

 

Καλύτερα οικονομικά μέσω της αύξησης εσόδων

Καθώς το αθλητικό στοίχημα αναπτύσσεται και αυξάνεται η ζήτηση, αυξάνεται και αριθμός των στοιχηματικών εταιριών στην αγορά. Όλοι οι μπουκς, συμπεριλαμβανομένων και των Greek betting sites, στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη του αθλητισμού και έτσι αρχίζουν τελικά να επενδύουν σε συμφωνίες (όπως χορηγίες) που γίνονται βασικές πηγές εσόδων για ολόκληρα πρωταθλήματα, διοργανώσεις, ομάδες ή και μεμονωμένους αθλητές.

 

Όσο περισσότερα χρήματα εισρέουν στα αθλήματα, τόσο πιο πολύ βελτιώνονται αυτά και γίνονται πιο ανταγωνιστικά. Όσο καλύτερα γίνονται, τόσο περισσότερους οπαδούς προσελκύουν και τόσο πιο δημοφιλή γίνονται. Πρόκειται για έναν ατελείωτο κύκλο, όπου ο αθλητισμός οδηγεί την ανάπτυξη του στοιχήματος και το στοίχημα οδηγεί την ανάπτυξη του αθλητισμού.

 

Καλύτερη διακυβέρνηση

Από τότε που το αθλητικό στοίχημα έχει αποκτήσει τόσο μεγάλο ρόλο σε ολόκληρο τον αθλητικό κόσμο, οι ανησυχίες για πιθανά προβλήματα όπως η διαφθορά και οι στημένοι αγώνες έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Δεν είναι αφύσικο να σκεφτεί κανείς ότι όταν εμπλέκονται τόσα πολλά χρήματα και όταν διακυβεύονται τόσα πολλά συμφέροντα, οι αθλητικοί παράγοντες μπορεί να παρεκκλίνουν από το νόμιμο και ηθικό πλαίσιο.

 

Και δεν μιλάμε για απλώς μη αποδεκτές πρακτικές, αλλά για παράνομες πρακτικές. Και κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι υπάρχουν πολλά τέτοια προβλήματα στον αθλητισμό, που μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με τους Top GR sportsbooks στην πραγματικότητα, όμως υπονοείται πως υπάρχει συσχέτιση.

 

Για το λόγο αυτό, ως επί το πλείστον, το στοίχημα έχει προκαλέσει μια πιο συγκροτημένη προσέγγιση στην διακυβέρνηση των αθλητικών οργανισμών. Μια πιο συνεπή και σίγουρα πιο υπεύθυνη προσέγγιση, με αυστηρότερους ελέγχους και κανονισμούς αλλά και αποτελεσματικούς μηχανισμούς που έχουν στόχο τη διατήρηση της ακεραιότητας, τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και την αποτροπή παράνομων ενεργειών που θέτουν σε κίνδυνο το ίδιο το άθλημα.

 

Αλλαγή της σκηνής των μέσων ενημέρωσης

Όσο αυξάνεται το αθλητικό στοίχημα, τόσο αυξάνεται και η ζήτηση για αθλητικό περιεχόμενο. Από τους έμπειρους παίκτες του στοιχήματος μέχρι τους αρχάριους, όλοι θέλουν να καταναλώνουν περισσότερο περιεχόμενο σχετικά με το ίδιο το άθλημα, έναν επερχόμενο αγώνα, ένα πολυαναμενόμενο αθλητικό γεγονός ή ένα ολόκληρο πρωτάθλημα. Η ζήτηση για αθλητικούς αναλυτές, αθλητικούς σχολιαστές, αθλητικές εκπομπές, αθλητικά άρθρα ακόμα και άρθρα για στοίχημα από ειδικούς όπως η Jarin Ahmed, καθώς και για σχετικό περιεχόμενο των μέσων ενημέρωσης, εκτοξεύεται στα ύψη καθώς το στοίχημα γίνεται δημοφιλές χόμπι για τους οπαδούς.

 

Και ποιος είναι ευεργετείται πιο πολύ από τη μεγαλύτερη έμφαση στους αγώνες, το περισσότερο περιεχόμενο και την μεγαλύτερη κάλυψη; Τα ίδια τα αθλήματα φυσικά. Η μεγαλύτερη ενασχόληση των μέσων ενημέρωσης με αθλητικά γεγονότα, προκαλεί μεγαλύτερη τηλεθέαση και υψηλότερη προσέλευση και μετατρέπει το περιστασιακό κοινό σε πιο αφοσιωμένους οπαδούς!

 

Μεγαλύτερη δέσμευση των φιλάθλων

Κάποιοι αμφισβητούν την αντίληψη ότι το αθλητικό στοίχημα οδηγεί σε μεγαλύτερη δέσμευση των φιλάθλων, με το σκεπτικό ότι οι παίκτες του στοιχήματος στοχεύουν στην απόκτηση κερδών περισσότερο από ότι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με ένα άθλημα.

 

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι το αθλητικό στοίχημα ενισχύει τη δέσμευση, συναισθηματική επένδυση και συμμετοχή των φιλάθλων στο ίδιο το άθλημα ή το γεγονός που παρακολουθούν. Και τι είναι πιο σημαντικό για οποιοδήποτε άθλημα από το να μπορεί να έχει πιστούς και αφοσιωμένους οπαδούς, οι οποίοι μπορούν να έχουν τη μοναδική εμπειρία όταν παρακολουθούν την αγαπημένη τους ομάδα ή τους αγαπημένους τους παίκτες να αγωνίζονται στο γήπεδο;

 

Λοιπόν, όπως μπορείτε να δείτε, τα αθλήματα χρειάζονται τα αθλητικά στοιχήματα λίγο πολύ όπως τα αθλητικά στοιχήματα χρειάζονται τα αθλήματα! Φυσικά, ο αθλητισμός ήταν πάντα σε θέση να αναπτυχθεί ακόμη και χωρίς το αθλητικό στοίχημα, αλλά το θέμα είναι ότι το αθλητικό στοίχημα αναπτύχθηκε παράλληλα με την ανάπτυξη του αθλητισμού και τροφοδότησε μεγάλες προόδους στην αθλητική οικονομία.