Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 21:07

Γιατί η Moody’s δεν έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα

Tο βασικό μήνυμα που προκύπτει από την έκθεση της Moody’s είναι ότι προϋπόθεση για την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα είναι η συνέχιση της πολιτικής της κυβέρνησης για δημοσιονομική σταθερότητα από τη μια και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων από την άλλη, αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΘΟ.

Τα καμπανάκια της Moody’s για την οικονομία δεν ήταν “κεραυνός” εν αιθρία, ωστόσο “τάραξαν” κάπως την εικόνα που με επιμέλεια “χτίζει” η κυβέρνηση, με κάθε τρόπο, στοχεύοντας σε ένα αφήγημα απόλυτου success story. Βέβαια, και οι άλλοι οίκοι αξιολόγησης δεν φείδονται παρατηρήσεων αλλά σίγουρα οι αναφορές της Moody’s δεν μπορεί να περάσουν απαρατήρητες.

Πάντως, ήδη, την Τρίτη το Χρηματιστήριο “αποτίμησε” τις αναφορές και “έγραψε” μια πτωτική συνεδρίαση, που βέβαια έρχεται σε μια συγκυρία που πολλοί κεφαλαιοποιούν τα μεγάλα κέρδη των τελευταίων ετών και μηνών.

Σημειώνεται ότι στο Χρηματιστήριο οι δείκτες κινήθηκαν μόνιμα πτωτικά, με τον τζίρο να διαμορφώνεται ξανά σε υψηλότατα επίπεδα, ενώ οι μετοχές που υποχώρησαν ήταν διπλάσιες όσων ενισχύθηκαν, με το συσχετισμό στις 85 και 42 αντίστοιχα.

Ο Γενικός Δείκτης κινούμενος όλη την ημέρα σε αρνητική τροχιά έκλεισε στις 1.403,47 μονάδες με πτώση 1,31% που ήταν και το χαμηλό ημέρας, ενώ ο FTSE 25 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 3.379,21 μονάδες με απώλειες 1,46%. O Mid Cap έκλεισε στις 2.398,66 μονάδες με πτώση 0,57%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης μολονότι παλινδρόμησε αρκετά κάτω από τις 1.200 μονάδες, εντούτοις κατάφερε και κράτησε αυτά τα επίπεδα.

Οι αναφορές της Moody’s

Πάντως, o οίκος, στην απόφασή του, με την οποία διατηρεί την Ελλάδα στη βαθμίδα Βa1 με σταθερό outlook, εστιάζει στην “επιβράδυνση” της ανάπτυξης, το ύψος του χρέους αλλά και την ευαλωτότητα της οικονομίας σε κρίσεις, λόγω της σημαντικής εξάρτησής της από τομείς όπως ο τουρισμός, ενώ “κρούει” και καμπανάκι για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, σε ουσιαστική βάση.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι δεδομένου του μεγέθους και της σημασίας τομέων όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, η οικονομία είναι επιρρεπής σε εξωτερικούς κραδασμούς και περαιτέρω βελτιώσεις όσον αφορά την οικονομική ανθεκτικότητα με τη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης θα απαιτήσουν χρόνο.

Όπως σημειώνει ο οίκος, η ανάπτυξη στην Ελλάδα επιβραδύνθηκε στο 2% το 2023 από 5,6% το 2022, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και η νομισματική σύσφιξη επιβάρυναν την κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Βέβαια, αναφέρει, ότι τα έσοδα από τον τουρισμό, το 2023, ανήλθαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Η Moody’s προβλέπει, επίσης, ανάπτυξη 2,4% το 2024 και 2,3% το 2025, με στήριξη από την εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει γύρω στο 2%.

Σε σχέση με το το ελληνικό χρέος ο οίκος σημειώνει ότι έχει υποχωρήσει στο 161% του ΑΕΠ στα τέλη του 2023 από 172,6% το 2022 και ο οίκος προβλέπει περαιτέρω υποχώρηση στο 148% στα τέλη του 2025.

Ουσιαστικά, αναφέρει ότι ο λόγος χρέους, παρά τη μείωση, προς ΑΕΠ θα παραμείνει υπερβολικά υψηλός. Ωστόσο, η ευνοϊκή δομή του χρέους και το μεγάλο κεφαλαιακό μαξιλάρι μετριάζουν την κατάσταση.

Δημογραφία και μεταρρυθμίσεις

Εκτιμά, δε, ότι τα κεφάλαια της ΕΕ και οι ιδιωτικές επενδύσεις, μαζί με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, θα συμβάλουν στην άνοδο της δυνητικής ανάπτυξης και θα αντισταθμίσουν σε κάποιο βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις από τα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία.

Επίσης, όπως αναφέρει σχετικά, η χώρα είναι ενώπιον διαρθρωτικών προκλήσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβαρύνουν το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας περισσότερο από ό,τι αναμενόταν επί του παρόντος.

Ωστόσο, σημειώνει ότι η συναίνεση γύρω από τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν τη λειτουργία των αγορών εργασίας και προϊόντων στην Ελλάδα και αποφέρουν πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα μπορεί να προσφέρει θετικά αποτελέσματα μεγαλύτερα από τα αναμενόμενα.

Όπως τονίζει βέβαια ο οίκος, η ελληνική οικονομία έχει αντέξει στην ενεργειακή κρίση και τα κεφάλαια της Ε.Ε. καθώς και ιδιωτικές επενδύσεις αναμένεται να στηρίξουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις, θα μπορέσουν να ενισχυθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές, αντισταθμίζοντας σε κάποιο βαθμό την αρνητική επίπτωση από το δημογραφικό.

Περισσότερα στο news247.gr