Πέμπτη, 17 Μαϊος 2018 19:30

Γ. Αμανατίδης: Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι αγώνας για το παρόν και το μέλλον

«Η Γενοκτονία των Ποντίων προβάλλεται σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο καταλλήλως από το υπουργείο Εξωτερικών», «η ελληνική πολιτεία διαχρονικά και ιδιαίτερα η δική μας κυβέρνηση είναι ευαίσθητη στο σημείο και στο ζήτημα αυτό», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης απαντώντας την επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΣΥ Γεώργιου-Δημητρίου Καρρά, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να ενταθεί η προσπάθεια για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και στους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και από άλλα κράτη, «καθώς είναι μικρός ο αριθμός των κρατών που την έχει αναγνωρίσει», «ούτως ώστε στο τέλος να έρθει και η Τουρκία να ζητήσει τη συγγνώμη, την οποία περιμένουμε όλοι».

Ο κ. Αμανατίδης υπογράμμισε ότι «η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης αποτέλεσε και θα συνεχίσει να αποτελεί πρωταρχικό καθήκον της ελληνικής πολιτείας». «Με αυτόν τον γνώμονα» είπε «καλούμαστε να αποτελέσουμε αρωγό στην προσπάθεια για την ανάδειξη και ευρύτερη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας».

Η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αποτέλεσε την πρώτη χώρα που αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας», «και ήταν βέβαια ο ελάχιστος φόρος τιμής και ο ελάχιστος οφειλόμενος σεβασμός απέναντι στα θύματα αυτών των αποτρόπαιων γεγονότων». Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Γενοκτονία των Ποντίων είναι ένα παραδεκτό διεθνώς ιστορικό γεγονός» και έχει αναγνωριστεί από την Κύπρο στις 19 Μαΐου του 1994, από τη Σουηδία το 2010, την Αρμενία το 2015, μαζί με τη Γενοκτονία των Ασσυρίων, την Ιρλανδία το 2015, μαζί με τη Γενοκτονία των Αρμενίων και Ασσυρίων, αλλά και από πολλές πολιτείες των ΗΠΑ και της Αυστραλίας και όπως και σε πόλεις του Καναδά.

Ο κ. Αμανατίδης έκανε αναφορά στις σχετικές ενέργειες της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, η οποία στηρίζει τις Ημέρες Μνήμης που γίνονται ανά τον κόσμο, όπως επίσης και τις πρωτοβουλίες της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας υπό το σύνθημα «Θυμόμαστε» και δραστηριότητες οι οποίες έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας και οι οποίες στηρίζονται από τη ΓΓΑΕ αλλά και τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη, την Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη. Παράλληλα υπενθύμισε και την εξαγγελία δημιουργίας μουσείου στο Στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στη Θεσσαλονίκη αφιερωμένου στον ποντιακό και μικρασιατικό ελληνισμό, όπως και τη στήριξη που έχει η εκμάθηση της ποντιακής γλώσσας από Πόντιους εκπαιδευτικούς και από τον Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη. Προγράμματα τα οποία στηρίζει η ελληνική Κυβέρνηση.

Ο κ. Καρράς, από την πλευρά του, εξέφρασε την άποψη «πως αυτά τα οποία ανέφερε ο κ. υπουργός δεν αρκούν», διότι «ένα μεγάλο κομμάτι αφορούσε την ομογένεια», επισημαίνοντας ότι αυτό που ζητά είναι η «ένταση των ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης για να προχωρήσουμε στη διεθνή αναγνώριση, αφού φαίνεται ότι ο χρόνος είναι κατάλληλος, εν όψει της πολιτικής που ακολουθεί η γείτων χώρα το τελευταίο διάστημα. Και δεδομένου ότι ο μόνος τρόπος άσκησης πίεσης είναι η αναγνώρισης από διεθνείς οργανισμούς και επιπλέον από περισσότερα κράτη, είναι μονόδρομος πλέον ότι η ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει αυτή την τακτική και πολιτική».

Στη δευτερολογία του ο κ. Αμανατίδης απάντησε ότι οι κατάλληλες προσπάθειες προβολής «σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο της Γενοκτονίας των Ποντίων από το υπουργείο Εξωτερικών, δεν έχουν καμία σχέση με το ποια πολιτική ασκείται αυτήν τη στιγμή από την Τουρκία ή με τις διαθέσεις της Τουρκίας» και «δεν επηρεάζει την πολιτική της κυβέρνησης».

«Η χώρα μας» είπε «σε στενή συνεργασία με χώρες που έχουν υπάρξει και θύματα γενοκτονίας στο παρελθόν, όπως το Ισραήλ και η Αρμενία, καλλιεργούμε συστηματικά τη συζήτηση για την ανάγκη διαφύλαξης της ιστορικής αλήθειας σχετικά με αυτά τα γεγονότα και πρωτοστατούμε στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης για την Πρόληψη και την Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας του 1948».

Και συμπλήρωσε: «Δικό μας χρέος είναι να διαφυλάξουμε την ιστορική αλήθεια, να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη και να μην σταματήσουμε τον αγώνα για την καθολική αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα της συστηματικής εξολόθρευσης και του βίαιου ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου και της Ιωνίας από το 1914 έως το 1923, προκειμένου να μην επαναληφθούν».

Κάνοντας μνεία στην ιστορία του ελληνισμού και την εθνική ομοψυχία σε κινδύνους και προκλήσεις, ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «στο δύσκολο αυτό έργο του τερματισμού της μη αποδοχής της ιστορικής αλήθειας από τη γείτονα χώρα», «μπορούν να βοηθήσουν και οι ίδιες κοινωνίες σε απευθείας γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο, έτσι ώστε μια ειλικρινής προσέγγιση να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επαναληφθούν παρόμοιες καταστάσεις και πράξεις οπουδήποτε στον κόσμο». Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε τη σημασία της ιστορικής μνήμης να μείνει ζωντανή για να μας καθοδηγεί.

Τέλος, ο κ. Αμανατίδης χαρακτήρισε ως «ένα θετικό βήμα για την προώθηση του ποντιακού ζητήματος» και χαιρέτησε την απόφαση, φέτος για πρώτη φορά, ο οργανωμένος ποντιακός χώρος, δηλαδή η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, η ΠΟΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, η ΠΟΠΣ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην Σοβιετική Ένωση, η ΠΟΣΕΠ, μαζί και με πολυάριθμα σωματεία και ιδρύματα, να κάνουν κοινό εορτασμό στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα στις 19 Μαΐου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ