Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018 13:40

Στην Ολομέλεια το ν/σ για την αδήλωτη εργασία και τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Στην Ολομέλεια συζητείται σήμερα το νομοσχέδιο για την αδήλωτη εργασία, στο οποίο έχουν περιληφθεί και οι διατάξεις για τη διαγραφή οφειλών ασφαλισμένων που είχαν χρεωθεί διπλές ασφαλιστικές εισφορές προς τον τέως ΟΑΕΕ και οι διατάξεις με τις οποίες απλοποιείται η διαδικασία εγγραφής των αγροτών στα μητρώα ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ.

Αναφορικά με την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, προβλέπεται δυνατότητα μείωσης του προστίμου σε περίπτωση που ο εργοδότης προχωρήσει στην πρόσληψη με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Εισάγονται, εξάλλου, ρυθμίσεις για την ευθύνη του αναθέτοντος, εργολάβου και υπεργολάβου έναντι εργαζομένων και προβλέπεται ότι ευθύνη για την παραβίαση εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας φέρει όχι μόνο ο υπεύθυνος εργολαβίας αλλά και η επιχείρηση που αποδέχθηκε τις υπηρεσίες του.

Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις καθορίζεται το ρυθμιστικό πλαίσιο για την επιτροπεία των ασυνόδευτων ανηλίκων, προβλέπεται η ίδρυση Διεύθυνσης Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η τήρηση Μητρώου Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Επαγγελματιών Επιτρόπων και Δομών Φιλοξενίας και ορίζεται διαδικασία ανάθεσης της διαβίωσης και φροντίδας του ασυνόδευτου ανηλίκου.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης -ΝΔ, ΔΗΣΥ και ΚΚΕ- έχουν καταθέσει τροπολογίες για την κατάργηση των ρυθμίσεων του Ν. 4387/2016 που προβλέπουν επανυπολογισμό των συντάξεων και περικοπή προσωπικής διαφοράς, θέμα που αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ