Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018 11:49

Τσίπρας: Η κοινωνική δικαιοσύνη μας διαφοροποιεί, αριστερούς και κεντροδεξιούς, από τον ακραίο φιλελευθερισμό

Ο πρωθυπουργός δήλωσε στο υπουργικό ότι με το τέλος του μνημονίου ανοίγει ο κύκλος των αναγκαίων ελαφρύνσεων, όρισε ως συνεκτικό κρίκο της κυβέρνησης την κοινωνική δικαιοσύνη και διεκδίκησε για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων.

Με την ολοκλήρωση του μνημονίου κλείνει ο κύκλος των μειώσεων και ανοίγει ο κύκλος των αναγκαίων ελαφρύνσεων, με σεβασμό όμως στις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.

Όρισε ως μεγάλες μάχες της κυβέρνησης για την επόμενη περίοδο το εξής τρίπτυχο: Ανάκτηση της εργασίας, επενδύσεις, οικοδόμηση κοινωνικού κράτους.

Έθεσε ως προτεραιότητα το κοινωνικό κράτος και την κοινωνική δικαιοσύνη, και αυτό υποστήριξε πως αποτελεί και τη διαφοροποίηση όλων όσων συμμετέχουν σε αυτή την κυβέρνηση, αριστερούς, κεντροαριστερούς, οικολόγους και κεντροδεξιούς, από τις δυνάμεις του “ακραίου φιλελευθερισμού”.

Με τον τρόπο αυτό, απάντησε και στην κριτική που δέχεται και εξ αριστερών και από το εσωτερικό του κόμματος του, αλλά και από την κεντροαριστερά, για τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ και τη στροφή στη σοσιαλδημοκρατία, καθώς και κινήσεις όπως οι υπουργοποιήσεις Παπακώστα και Ξενογιαννακόπουλου.

Ο κ.Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση απευθύνεται πρωτίστως και έχει ως πρώτη μέριμνα την κοινωνική πλειοψηφία που σήκωσε κυρίως τα βάρη του μνημονίου. Ορισε ως ακροατηριο της κυβέρνησης τον κόσμο της εργασίας (στάθηκε ιδιαίτερα στα εργασιακά) αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ένα ακροατήριο που η ΝΔ θεωρεί προνομιακό για εκείνη, δείχνοντας την πρόθεση του να πολεμήσει την αξιωματική αντιπολίτευση στο ίδιο της το χώρο.

Διεκδίκησε για την κυβέρνηση την ιδιοκτησία σειράς μεταρρυθμίσεων στο κράτος τις οποίες χαρακτήρισε μεταρρυθμίσεις που δεν ήταν μνημονιακές αλλά έπρεπε να γίνουν και εάν είχαν γίνει νωρίτερα όπως είπε δε θα είχαμε μπει στα μνημόνια.

Ουσιαστικά υποστήριξε ότι μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ μπορεί να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις γιατί δεν έχει δεσμεύσεις διαπλοκής.

Διεκδίκησε επίσης για την κυβέρνηση και την ατζέντα των επενδύσεων.

Τέλος έστειλε μήνυμα στους υπουργούς να προσέχουν τη συμπεριφορά τους, κάνοντας λόγο για ηθικό πλεονέκτημα της σεμνότητας και της εντιμότητας.
Πηγή: news247.gr