Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 12:30

Λ. Κρέτσος: Απαραίτητες οι συνεργασίες των Πρακτορείων Ειδήσεων σε ένα δύσκολο περιβάλλον

«Το ΑΠΕ στην Ελλάδα ήταν και θα είναι ένας από τους βασικούς, αν όχι ο βασικότερος πυλώνας ενημέρωσης, γιατί σε μια διαμορφούμενη μετα-πραγματικότητα όπου τα fake news ξεπερνούν τις αληθινές ειδήσεις, στέκεται ως φάρος έγκαιρης πληροφόρησης και ενημέρωσης στην κοινωνία» σημείωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών της συνόδου των Μεσογειακών Πρακτορείων Ειδήσεων που φιλοξενεί το ΑΠΕ - ΜΠΕ, στην Αθήνα. Συνεχίζοντας ο κ. Κρέτσος ανέφερε ότι αυτό οφείλεται στη διοίκηση και στον πρόεδρο του ΑΠΕ Μ. Ψύλο αλλά και στους εργαζόμενους που κάνουν τα πάντα για να δυναμώσουν τη φωνή του ΑΠΕ.

Ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ ανέφερε επίσης ότι το ΑΠΕ - ΜΠΕ «κάνοντας μία πολύ σοβαρή δουλειά, λειτουργεί ραδιόφωνο, επιμέρους θεματικές ιστοσελίδες, βίντεο, ξένες ιστοσελίδες, και το επιστέγασμα αυτής της σοβαρής δουλειάς είναι η εκλογή του προέδρου του στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Ειδήσεων, καθώς και η δική σας παρουσία εδώ». Για μένα είναι τιμή να μιλάω με λειτουργούς της Ενημέρωσης, συνέχισε ο κ. Κρέτσος, γιατί «η Ενημέρωση δεν είναι εμπόρευμα, είναι αγαθό και ο δικός σας ρόλος για το μέλλον της Μεσογείου, είναι πολύ σημαντικός».

Μνημονεύοντας τον τελευταίο πρόεδρο του ΑΠΕ που συμμετείχε σε Μεσογειακή Σύνοδο Πρακτορείων, τον Ανδρέα Χριστοδουλίδη, ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ σημείωσε ότι είναι τιμητική διάκριση το γεγονός ότι μετά από 20 χρόνια υπήρξε ανάλογη συμμετοχή προέδρου σε αντίστοιχη εκδήλωση. «Το ίδιο σημαντική αν όχι περισσότερο», συνέχισε ο κ. Κρέτσος, «είναι η Μεσογειακή Ένωση Πρακτορείων γιατί αυτή η μεγάλη θάλασσα που μας ενώνει είναι η κοιτίδα του Πολιτισμού μας. Τα κοινά μας βάσανα, οι κοινές μας αγωνίες, τα κοινά μας όνειρα, για αυτό είναι σημαντικό και για εμάς να σας καλωσορίζουμε σε έναν τέτοιο αρχαιολογικό χώρο (σ.σ. Σούνιο)».

«Σήμερα παγκοσμίως έχουμε πάρα πολλούς Μινώταυρους να ‘'σκοτώσουμε'' στην Ενημέρωση και τα Πρακτορεία Ειδήσεων είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης γιατί είναι τα μόνα που δεν κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα της Ενημέρωσης. Τα μόνα που επενδύουν σε ανταποκριτές, και βρίσκονται παντού και πάντα με αναλύσεις, καλύπτουν όλες τις πλευρές μιας είδησης, φιλοξενούν όλες τις απόψεις, με στοχασμό που δυναμώνει την κριτική σκέψη των πολιτών» πρόσθεσε ο Λ. Κρέτσος. «''Δυστυχώς'' αυτό το πληρώνουν, γιατί δεν μπορούν να κάνουν περικοπές, είναι αναγκασμένα να τηρούν αρχεία της τεράστιας παραγωγής τους και σε αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατον να είναι ανταγωνιστικά με οικονομικούς όρους, είναι όμως ανταγωνιστικά με όρους αξιοπιστίας και πλουραλισμού» τόνισε προσθέτοντας ότι αυτό είναι και μια ευκαιρία «να κάνουν την πραγματική ερευνητική δημοσιογραφία σε μια επιχειρηματική ευκαιρία».

«Ένας ακόμη αγώνας που έχουν να κερδίσουν είναι ο αγώνας ταχύτητας, αγώνας που οφείλουν να δώσουν σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης, και με τον κάθε πολίτη να μεταδίδει τη δική του αλήθεια στα Μέσα από βίντεο» συνέχισε ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ, κάνοντας λόγο για νέα δεδομένα που πρέπει να ληφθούν υπόψη και αυτά έχουν να κάνουν με το πώς η ψηφιακή τεχνολογία επαναστατικοποιεί και τον χώρο της Ενημέρωσης. «Τα κράτη επενδύουν δις σε οπτικές ίνες και σε δίκτυα επόμενης γενιάς, οι πολίτες ενημερώνονται αν όχι σε ‘'real time'' αλλά συχνά έχουν πρόσβαση στα γεγονότα» συνέχισε ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ, υπογραμμίζοντας ότι όλοι καταλαβαίνουν τη μεγάλη διαφορά που υπάρχει όταν δεν γίνεται χρήση των νέων τεχνολογιών στην Ενημέρωση. Τα στατιστικά στοιχεία, σημείωσε ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ, δείχνουν το στίγμα, αυτό που λέμε ‘'ψηφιακή εποχή'' και εμείς θέλουμε το ΑΠΕ να είναι στους πρωταγωνιστές.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

-Από τα 2,5 δισεκατομμύρια χρηστών έξυπνων τηλεφώνων (smartphones) παγκοσμίως των 1,5 δισεκατομμύρια (ποσοστό 60%) παρακολουθεί βίντεο σε καθημερινή βάση, από αυτούς το ένα δισεκατομμύριο χρήστες παρακολουθεί βίντεο στο YouTube.

- Περισσότερο από το 60% του ψηφιακού χρόνου των ευρωπαίων πολιτών δαπανάται με το GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon)

- Μέχρι το 2021, ένα εκατομμύριο λεπτά οπτικοακουστικού περιεχομένου θα διανέμονται κάθε δευτερόλεπτο μέσω του παγκόσμιου δικτύου IP.

- Η παγκοσμιοποίηση της ζήτησης οδηγεί στην παγκοσμιοποίηση της προσφοράς, των ενοποιήσεων κτλ

«Οι πολίτες δεν είναι πλέον μόνο θεατές ή αναγνώστες, γίνονται προοδευτικά ενεργοί ψηφιακοί συλλέκτες. Κάθε περιεχόμενο πολυμέσων είναι ένα αρχείο και κάθε αρχείο είναι κομμάτι της ψηφιοποίησης της οικονομίας. Οι ψηφιακοί χρήστες έχουν τώρα τη δυνατότητα να γίνουν αρχιτέκτονες των δικών τους διαύλων πληροφόρησης. Αυτό οδηγεί τους μεγάλους παίκτες (Google, Apple, Facebook, Amazon) σε επιθετικές πολιτικές μέσω των δικών τους καναλιών διανομής. Είναι ενδεικτικό ότι η Google διαχειρίζεται ήδη 63.000 ερωτήματα ανά δευτερόλεπτο παγκοσμίως, που ισοδυναμεί με 5,5 δισεκατομμύρια ερωτήματα την ημέρα. Σε αυτή την αγορά, σε αυτό το κοινό θέλουμε να απευθύνεται το Πρακτορείο Ειδήσεων της χώρας», υπογράμμισε.

Ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ μίλησε για μια παγκοσμιοποιημένη αγορά λέγοντας ότι δεν υπάρχει χώρος πλέον για εφησυχασμό. «Τα Πρακτορεία ειδήσεων πρέπει να εμπλουτίσουν τις πλατφόρμες τους με νέα κανάλια διανομής, με βίντεο και εικόνα και για να γίνει αυτό εφικτό σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον είναι απαραίτητες οι συνεργασίες μεταξύ των Πρακτορείων», τόνισε.

«Για αυτό, αυτό που κάνετε εδώ είναι σημαντικό να μοιράζεστε, να επικοινωνείτε, σε μια πορεία ανάπτυξης των Πρακτορείων που προστατεύει τη Δημοκρατία και το δικαίωμα των πολιτών στην ασσύμετρη πληροφόρηση», είπε κλείνοντας ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ.