Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2019 20:44

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοικτό προσκλητήριο Τσίπρα στον προοδευτικό κόσμο

Πολιτική διακήρυξη και τρίµηνη καµπάνια για τη µαζικοποίηση του κόµµατος. Στο συνέδριο οι προγραµµατικές και καταστατικές αποφάσεις, το ζήτηµα του ονόµατος, ακόµη και ο τρόπος εκλογής του προέδρου και της ηγετικής οµάδας - Ποια είναι τα «αγκάθια» στην εσωκοµµατική συζήτηση.

Έπειτα από αρκετά «γράψε-σβήσε», σε µια προσπάθεια συγκερασµού όλων των θέσεων, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει και επίσηµα στο Φεστιβάλ Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ τη νέα πολιτική διακήρυξη του κόµµατος για τη διεύρυνση και τον µετασχηµατισµό του. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα ανοιχτό προσκλητήριο ένταξης όλων των προοδευτικών πολιτών στο σχήµα ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συµµαχία, χωρίς επετηρίδες και αποκλεισµούς. Οπως χαρακτηριστικά θα αναφέρεται, στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει τη µεγάλη πλειοψηφία του προοδευτικού κόσµου. Η συγγραφή της διακήρυξης, όπως αποδείχθηκε και κατά τη διήµερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν µια εύκολη υπόθεση, καθώς υπήρξαν εσωτερικές φωνές που... εντόπισαν αρκετή δοσολογία ΠΑΣΟΚ στο περιεχόµενό της και συγχρόνως ελλιπείς κατά τη γνώµη τους αναφορές σε θέµατα γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως π.χ. ο φεµινισµός.

Ωστόσο υπάρχουν αναλυτικές αναφορές για την Ευρώπη, για το πώς το σχήµα ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συµµαχία στέκεται απέναντι στις φωνές µισαλλοδοξίας και εθνικισµού αλλά και για τον ρόλο των ΗΠΑ. Οπως και να ’χει, τη διαδικασία σύνθεσης, µε στόχο την ανασύνθεση, πήρε πάνω του ο Αλέξης Τσίπρας, αναλαµβάνοντας να κάνει κάποιες τελικές διορθώσεις στο κείµενο που παρουσιάστηκε στην Πολιτική Γραµµατεία της προηγούµενης Πέµπτης, αλλά δεν ήταν τόσο εύπεπτο σε κάποια από τα µέλη του οργάνου.

Μάλιστα, κατά τις πληροφορίες, ένα µέλος των λεγόµενων «κοµµατικών» του ΣΥΡΙΖΑ αµφέβαλε για το εάν πραγµατικά το κείµενο είχε γραφεί από... τα χέρια του Νάσου Ηλιόπουλου, στον οποίο ο πρόεδρος του κόµµατος είχε αναθέσει την εκπόνησή του. Τα θέµατα λύθηκαν, προσώρας τουλάχιστον, όταν ο Αλέξης Τσίπρας προθυµοποιήθηκε να συµβάλει και ο ίδιος στο τελικό κείµενο µε τη βοήθεια ασφαλώς του Νάσου Ηλιόπουλου αλλά και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος συµφώνησε µε τη µορφή του. Προηγουµένως είχε πει στα µέλη του οργάνου πως δεν γίνεται να βάζουµε «ναι µεν» και τέσσερα «αλλά» πίσω από κάθε διατύπωση. Υπ’ αυτή την έννοια θα ήταν δύσκολο ένα κείµενο σύνθεσης όλων των πλευρών να αµφισβητηθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόµµατος.

Αυτό που έγινε, όµως, µε την Πολιτική ∆ιακήρυξη για την ανασυγκρότηση και τον µετασχηµατισµό του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα από τα πολλά συµπτώµατα µιας ανησυχίας που εκδηλώνουν κάποιες πλευρές της Κουµουνδούρου για το πώς θα γίνει το πολυδιαφηµισµένο αλλά και πολυαναµενόµενο άνοιγµα προς την κοινωνία. Ο Αλέξης Τσίπρας εµφανίζεται αποφασισµένος να προχωρήσει µε τολµηρά βήµατα προς αυτή την κατεύθυνση, δεν θέλει όµως να έχει απέναντί του ένα τµήµα του κόµµατος που φοβάται την αλλοίωση του χαρακτήρα του ή σε ορισµένες περιπτώσεις και την πασοκοποίησή του.

Περισσότερα στο ethnos.gr