Τρίτη, 06 Απριλίου 2021 10:49

Μετακινήσεις εκτός νομού: Τον Μάιο θα επιτραπούν - Γρίφος το Πάσχα στο χωριό


Τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τις μετακινήσεις εκτός νομού αποκάλυψε ο Ακης Σκέρτσος - Τι είπε για το Πάσχα στο χωριό


Εδώ και πέντε μήνες η μετακίνηση εκτός νομού απαγορεύεται και το ερώτημα όλων είναι αν τελικά θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό. Τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη μετακίνηση εκτός νομού αποκάλυψε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, τονίζοντας ότι οι μετακινήσεις θα απελευθερωθούν τον Μάιο. Πάντως, ο κ. Σκέρτσος δεν έδωσε σαφή απάντηση για το αν θα μπορέσουμε, τελικά, να κάνουμε Πάσχα στο χωριό.

«Ο σχεδιασμός είναι αρχές Μαΐου να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Για το Πάσχα όμως δεν μπορώ να σας πω ακόμα, είναι νωρίς. Ας περάσουν πρώτα αυτές οι εβδομάδες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος στο MEGA.

Για το άνοιγμα του τουρισμού που προγραμματίζεται για τις 14 Μαίου ο κ. Σκέρτσος ανέφερε: «Υπάρχει μια βαθμιαία αύξηση των εμβολιασμών στην Ελλάδα, και στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Τον Απρίλιο θα έχουμε τους διπλάσιους εμβολιασμούς στην Ελλάδα. Στο τέλος Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για εμβολιασμούς στο γενικό πληθυσμό κάτω των 60 ετών. Σύμφωνα με το σχέδιο “Ελευθερία” τα πολύ μικρά νησιά έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι covid free νησιά. Από τη στιγμή που θα ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό στις ομάδες υψηλού κινδύνου, θα ανοίξει ο εμβολιασμός για τον γενικό πληθυσμό και θα δοθεί μια προτεραιότητα σε όσους ασχολούνται με τον τουρισμό».


Για ποιους επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού σήμερα

Σήμερα με βάση τα περιοριστικά μέτρα και το lockdown απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός νομού. Όμως υπάρχουν και εξαιρέσεις σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Οι εξαιρέσεις για μετακίνηση εκτός νομού είναι:

- Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.
- Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένει η οικογένειά τους και θέλουν να την επισκεφθούν, με απαραίτητη την επίδειξη Ε1 και Ε9 σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου.
- Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1.
- Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
- Μετακίνηση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων και πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
- Οι φοιτητές Παράλληλα υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις για όσους σπουδάζουν.


Ειδικότερα:

- Εφάπαξ μετάβαση φοιτητή ή σπουδαστή από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην Περιφερειακή Ενότητα όπου εδρεύει η Σχολή του, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.
- Εφάπαξ μετάβαση μαθητή ή εξεταζόμενου από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων.
- Μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ακόμα ενός προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην Περιφερειακή Ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή, που ο φοιτητής/η φοιτήτρια σπουδάζει και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής ύστερα από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός 72 ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό και απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.