Τρίτη, 21 Ιουνίου 2022 11:52

Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη - Στα 80 ευρώ η επιδότηση στη βενζίνη (βίντεο)

 Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ανακοινώνει το νέο Fuel Pass για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών στα καύσιμα.


Τη νέα δέσμη μέτρων του εθνικού σχεδίου στήριξης με αιχμή την επιδότηση καυσίμων ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα νέα μέτρα θα καλύπτουν τρεις μήνες, Ιούλιο Αύγουστο και Σεπτέμβριο και θα αφορούν τις τιμές της βενζίνης και του ντίζελ. Συνολικά τρία εκ οδηγοί αναμένεται να είναι οι δικαιούχοι.


Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε και ξεχωριστή παρέμβαση για τους αγρότες. Συγκεκριμένα επισπεύδεται για τις αρχές Αυγούστου η επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν αυτό να ολοκληρωθεί Νοέμβριο, αλλά όπως είπε υπάρχει πλέον η τεχνική δυνατότητα για τους αγρότες που θα έχουν κάνει δηλώσεις να επιστραφεί η πληρωμή αρχές Αυγούστου.

Το κόστος των νέων μέτρων είναι 375 εκ ευρώ ακόμη, δηλαδή συνολικά οι επιδοτήσεις της πολιτείας για τα καύσιμα ανέρχονται στα 580 εκ ευρώ.

Fuel Pass: Τι πρέπει να ξέρετε για την επιδότηση καυσίμων
Η επέκταση της επιδότησης στα καύσιμα θα διαμορφώνεται ως εξής:

Για το diesel κίνησης η επιδότηση θα συνεχίσει να δίνεται στην αντλία και πιθανότατα θα είναι υψηλότερη από αυτή που ισχύει σήμερα. Η κρατική ενίσχυση για το Diesel θα ξεπερνά τα 0,15 ευρώ το λίτρο που ισχύει σήμερα και δεν αποκλείεται να αγγίξει ακόμα και τα 0,20 ευρώ το λίτρο προκειμένου η τιμή στο πετρέλαιο κίνησης να πέσει κάτω από τα 2 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η επιδότηση το Diesel δεν περιλαμβάνει εισοδηματικά κριτήρια καθώς στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι κυρίως η μείωση του μεταφορικού κόστους στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Για την βενζίνη θα συνεχιστεί το σύστημα του fuel pass. Το ποσό της επιδότησης θα είναι υψηλότερο σε σχέση με το προηγούμενο. Συγκεκριμένα η επιδότηση αναμένεται να ανέλθει στα 60 έως 65 ευρώ από τα 40 ευρώ του πρώτου κύκλου.
Οι δικαιούχοι θα μπορούν να δηλώνουν μόνο ένα όχημα που έχουν στην κατοχή τους.
Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 40- 45.000 ευρώ από τα 30.000 ευρώ σήμερα. Στην ουσία θα υιοθετηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν για τα αναδρομικά στο ρεύμα “Power Pass”, ώστε ο αριθμός των δικαιούχων να ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια.
Από τη νέα παρέμβαση δεν θα εξαιρεθούν οι αγρότες καθώς αναμένεται να υπάρξει παρέμβαση και στο αγροτικό πετρέλαιο.

 

Πηγή: news247