Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024 14:31

Μαρινάκης: Αποφέρουν καρπούς οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην εφοδιαστική αλυσίδα

«Σε ισχύ τίθεται από σήμερα έως τις 4 Μαΐου του 2024 το ‘καλάθι των νονών' ενώ από την Τετάρτη 24 Απριλίου έως και τις 4 Μαΐου τίθεται σε ισχύ το ‘καλάθι του Πάσχα'», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Εξήγησε ότι «το ‘καλάθι του Πάσχα' αποτελεί επέκταση του ‘καλαθιού του νοικοκυριού' καθώς προστίθενται τέσσερις νέες κατηγορίες τροφίμων και συγκεκριμένα, αρνί, κατσίκι, τσουρέκι, πασχαλινά σοκολατένια αβγά και αντίστοιχα προϊόντα».

Πρόσθεσε αντίστοιχα ότι «στο ‘καλάθι των νονών' εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα. Επιπλέον μέχρι τις 4 Μαΐου σε ισχύ παραμένει και το ‘καλάθι της Σαρακοστής'».

Στο σημείο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Στηρίζουμε εμπράκτως τα νοικοκυριά για όσο επιμένει η εισαγόμενη πληθωριστική κρίση ώστε κάθε οικογενειακό τραπέζι να γεμίσει με τα απαραίτητα αγαθά σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές. Είναι πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε πρόσφορο εργαλείο προκειμένου να μπορέσει να συγκρατήσει ή και να μειώσει τις τιμές προς όφελος των καταναλωτών».

Επεσήμανε ακόμη ότι σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης μετά από έλεγχο σε 40 βασικά φρούτα και λαχανικά διαπιστώνονται μειώσεις σε 23 προϊόντα, αυξήσεις σε 10 ενώ σταθερές παραμένουν οι τιμές σε 7. «Η πτωτική αυτή τάση αποδεικνύει πως οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην εφοδιαστική αλυσίδα και περισσότερο η παρέμβαση για την ‘καθαρή τιμή από το χωράφι στο ράφι' αποφέρει καρπούς».

Αναφορά έκανε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στη λαχαναγορά του Ρέντη, ο οποίος από κει επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Σε αυτή τη συγκυρία αυτές οι επισκέψεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία καθώς συνεχίζεται η προσπάθεια έτσι ώστε οι Έλληνες καταναλωτές να απολαμβάνουν ποιοτικά προϊόντα σε λογικές τιμές». Επίσης πως «Ο αγώνας κατά της ακρίβειας, έχουμε πει πολλές φορές ότι είναι ένας αγώνας συνεχής. Έχουμε όμως για πρώτη φορά ενθαρρυντικά δείγματα ότι και ο επίμονος πληθωρισμός στα τρόφιμα φαίνεται να αρχίζει πια να κάμπτεται και όπως είπα έχουμε πια και πτώση τιμών που τελικά αυτό είναι το ζητούμενο προκειμένου να ανακουφιστεί το μέσο νοικοκυριό». Μάλιστα, αναφέρθηκε αναλυτικά στους τρεις άξονες των παρεμβάσεων.

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «για ακόμα μια φορά και μάλιστα μέσα σε χρονικό διάστημα πολύ λίγων μηνών, η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, ο οποίος ήταν ο πρώτος που έδωσε ξανά στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα τον περασμένο Οκτώβριο». Τόνισε ειδικότερα πως «η αναβάθμιση αυτή αποτελεί μία ακόμα απόδειξη ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας για την βελτίωση της οικονομίας μας πιάνουν τόπο. Από εκεί που η οικονομία της χώρας κάποτε χαρακτηριζόταν ως «για τα σκουπίδια», σήμερα είναι μια οικονομία με πρωτοφανή αύξηση των εξαγωγών, που παρουσιάζει ρεκόρ στις άμεσες ξένες επενδύσεις και πενταπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Η ανεργία έχει μειωθεί κατά 7% και μάλιστα σημαντική μείωση παρατηρείται στην ανεργία των γυναικών και των νέων».

Και πρόσθεσε: «Παρά την εισαγόμενη πληθωριστική κρίση, η οικονομία της χώρας βρίσκεται πλέον, σε νέα τροχιά. Οι θετικές αυτές ειδήσεις, αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία οικοδομείται η πολιτική της κυβέρνησης που στόχο έχει, με σεβασμό στα δημόσια οικονομικά, να αυξάνονται τα εισοδήματα όλων των πολιτών».

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε ακόμη στη διεξαγωγή σήμερα στην Αθήνα, στο υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, συνάντησης αντιπροσωπειών Ελλάδος και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, σε συνέχεια της προηγούμενης συνάντησης που είχε πραγματοποιηθεί στις 13 Νοεμβρίου στην 'Αγκυρα.

Περνώντας στο επόμενο θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «με νέες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις εξειδικεύονται οι νέοι κανόνες που βάζουν τάξη στη δημόσια περιουσία στις παραλίες, διασφαλίζουν την πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα και κατοχυρώνουν όρους διαφάνειας στην παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε αυτούς.

«Ακόμη, τέθηκε σε ισχύ το πλαίσιο απόλυτης προστασίας για 198 ‘Απάτητες παραλίες'», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι «έτσι, απαγορεύεται η παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, καθώς και οποιαδήποτε άλλη δράση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη μορφολογία τους και την ακεραιότητά τους ως προς τις οικολογικές τους λειτουργίες». ¨

Ανέφερε ακόμη πως «με στόχο την ενίσχυση των Ελληνικών Πανεπιστημίων το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε πρόσκληση για τη ‘Διεθνοποίηση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών των ΑΕΙ', με προϋπολογισμό 62 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την οργάνωση κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών με έγκριτα ξένα πανεπιστήμια». Τόνισε πως «η πρόσκληση έχει ως στόχο την ώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημίων μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας τους με εδραιωμένα, εγνωσμένου κύρους πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού.

Με τέτοια μεταπτυχιακά προγράμματα, τα ελληνικά ΑΕΙ θα προσελκύσουν περισσότερους φοιτητές από το εξωτερικό. Ταυτόχρονα, θα ανασταλεί το κύμα του brain drain, καθώς λιγότεροι Έλληνες φοιτητές θα αναζητούν μεταπτυχιακά σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, αφού θα μπορούν να τα παρακολουθήσουν στην χώρα τους και παράλληλα, ενισχύεται η προοπτική επιστροφής Ελλήνων επιστημόνων στη χώρα μας».

Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι αύριο, Τρίτη 23 Απριλίου, ο πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στην εκδήλωση για την παράδοση του αυτοκινητοδρόμου Ε65 ενώ την επόμενη μέρα (Τετάρτη 24 Απρίλιου), στην εκδήλωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την Παρουσίαση του Προγράμματος «ΑΙΓΙΣ».

ΑΠΕ-ΜΠΕ