Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024 17:24

Ζαχαράκη: Προστασία για εκείνους τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη

Οι βελτιωτικές παρεμβάσεις στο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» βρίσκονται στην προμετωπίδα του πρώτου σχεδίου νόμου του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, που συζητείται από σήμερα στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Το σχέδιο νόμου έχει στοχευμένες παρεμβάσεις και θεσμικές καινοτομίες, είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη και προσέθεσε ότι στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι η βελτίωση του επιπέδου προστασίας εκείνων που έχουν ανάγκη, των παιδιών, των ευάλωτων πολιτών, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας, η ενδυνάμωση των νέων και η προώθηση του σεβασμού των δικαιωμάτων.

«Πρωταρχικός στόχος είναι οι περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες κοινωνικής ένταξης γι΄αυτούς που το έχουν περισσότερη ανάγκη», είπε η κυρία Ζαχαράκη και, αναφερόμενη ειδικότερα στο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασίας για τους αστέγους», σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του αυξάνεται κατά πέντε εκατομμύρια πλέον του προϋπολογισμού του, γιατί υπάρχουν στοχεύσεις διεύρυνσης του. «Αξιολογήσαμε την μέχρι τώρα κτηθείσα εμπειρία, με περισσότερους από 40 δήμους, σε όλη τη χώρα, και μετά τη θεσμική κατοχύρωση της πρωτοβουλίας, σε μέριμνα της προηγούμενης κυβέρνησης, προχωρούμε τώρα στη διεύρυνση της κατηγορίας ωφελουμένων και εντάσσουμε τα νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες επισφάλειας στέγης, δηλαδή πέραν της αστεγίας, και τα νοικοκυριά που ήδη διαμένουν σε δωρεάν παραχωρημένη οικία από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης», είπε η κυρία Ζαχαράκη και εξήγησε ότι διευρύνονται και οι φορείς οι οποίοι θα μπορούν να έχουν κομβική συμμετοχή, με φορείς που δραστηριοποιούνται στον χώρο της απεξάρτησης. «Στόχος είναι το κράτος να έρθει ακόμα πιο κοντά σε ομάδες ατόμων που έχουν ανάγκη στήριξης», είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και επισήμανε ότι θα ωφεληθούν 700 νοικοκυριά. Στο κλίμα αυτό υπενθύμισε ότι μετά από 11 χρόνια υλοποιείται συνολική στεγαστική πολιτική με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για νέα ζευγάρια, με το πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω», τα προγράμματα για τη φοιτητική στέγη, που μάλιστα με τα νέα ΣΔΙΤ θα δώσουν περισσότερες ευκαιρίες σε περισσότερους φοιτητές σε όλη την Ελλάδα αλλά και το διευρυμένο επίδομα στέγασης ειδικά στην περίπτωση συστέγασης φοιτητριών και φοιτητών. «Όλα αυτά δεν υπήρχαν. Υπάρχουν τώρα, και σε περίπτωση που μπορεί να έχουμε ξεχάσει το παρελθόν, πρέπει να πω ότι, λόγω αντικειμενικής οικονομικής δυσκολίας, από το 2010 και μετά, δεν υπήρχε η δυνατότητα να προσεγγίσουν τις τράπεζες άνθρωποι 34 ετών -αυτός είναι ο μέσος όρος των δανειοληπτών- και πάνε με μέσο όρο εισοδήματος τα 17.000 ευρώ και παίρνουν ένα δάνειο με το πρόγραμμα "Σπίτι μου", που έχει μάλιστα και ισχυρή χρηματοδότηση. Αυτό δεν είναι υποδεέστερο», είπε η κυρία Ζαχαράκη και αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις επιδότησης ενοικίου, τη διασύνδεση με το επίδομα στέγασης, την κάλυψη δαπανών για οικοσκευή, τις παρεμβάσεις ψυχοκοινωνικής στήριξης, την ενεργοποίηση της κατάρτισης, τα προγράμματα για προώθηση στην εργασία, την επιδότηση σε επιχειρήσεις για 12 μήνες για την παροχή εργασίας αλλά και την επιδότηση για δημιουργία επιχείρησης, την επιδότηση επαγγελματικής κατάρτισης και απόκτησης δεξιοτήτων, την εργασιακή συμβουλευτική από τη ΔΥΠΑ και την ένταξη σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας.

Με στόχο επίσης την ενίσχυση της οικογένειας, είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ορίζεται ότι και οι δήμοι θα μπορούν να δανειοδοτηθούν- χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις σε περισσότερους σταθμούς για τα βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών.

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας», η υπουργός υπογράμμισε ότι στόχος είναι η ενεργοποίηση ομάδων, «όχι χωρίς να ασκούν κριτική». Εξάλλου σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής που έχει ευθύνη στα θέματα νεολαίας, έχει εξασφαλιστεί τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να γίνει μελέτη και να υπάρξουν στοχευμένες δράσεις για την ενδυνάμωση των νέων, και στα ζητήματα των δικαιωμάτων και στα ζητήματα της οικονομικής τους ενδυνάμωσης και στα ζητήματα της επαγγελματικής αποκατάστασης.

Εν αναμονή και του εθνικού σχεδίου δράσης για την παιδική προστασία, προβλέπεται στο νομοσχέδιο, όπως σημείωσε η υπουργός, ειδική ενίσχυση για τα παιδιά που φιλοξενούνται στα παραρτήματα παιδικής προστασίας.

Με τις εισαγόμενες διατάξεις:

- Διευρύνονται οι κατηγορίες των ωφελούμενων του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» με την προσθήκη οικογενειών και ατόμων που διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης καθώς και σε δωρεάν παραχωρημένη οικία από φορέα της Γενικής Κυβέρνησης. Προστίθεται ως νέα κατηγορία ωφελούμενων, η περίπτωση οικογενειών και ατόμων που διαβιούν σε δωρεάν παραχωρημένη οικία από φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, ούτως ώστε να προωθηθεί η ομαλή επανένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο και την αγορά εργασίας. Περαιτέρω, δίνεται η δυνατότητα σύμπραξης φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα απεξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες, προς όφελος ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων ενώ εισάγεται ανώτατο όριο συμμετοχής πιστοποιημένων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου με την ιδιότητα του Διαχειριστή Φορέα για την ορθολογικότερη διάθεση των πόρων του προγράμματος.

- Διευρύνονται οι φορείς, οι οποίοι μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα χρηματοδότησης, για την ίδρυση έως πενήντα χιλιάδων (50.000) νέων θέσεων για βρέφη, σε υφιστάμενους ή νέους σταθμούς (προστίθενται στους υφιστάμενους φορείς και οι ΟΤΑ Α' βαθμού καθώς και τα νομικά πρόσωπα αυτών).

- Προβλέπεται η καταβολή οικονομικού βοηθήματος από τα οριζόμενα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ) και από το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Παπάφειο Θεσσαλονίκης στους ωφελούμενους ανήλικους και ενήλικους που διαβιούν εντός των δομών τους.

- Θεσπίζεται πρόγραμμα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με τίτλο «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας», το οποίο υλοποιείται σε ετήσια βάση και στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην παρότρυνση των ΟΤΑ Α' βαθμού, να προβούν στην υλοποίηση δράσεων που αφορούν στην ενεργό πολιτειότητα των νέων, ηλικίας δεκαπέντε έως είκοσι εννέα (15-29) ετών, σε τοπικό επίπεδο. Το πρόγραμμα αφορά στην βράβευση, σε ετήσια βάση, ενός δήμου, ο οποίος ξεχωρίζει στον τομέα υιοθέτησης πολιτικών που προωθούν τη συμμετοχή των νέων και την συμπερίληψή τους στην λήψη αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο. Η βράβευση του δήμου γίνεται ύστερα από πρόσκληση με την οποία καλούνται οι ΟΤΑ α' βαθμού να υποβάλουν προτεινόμενες δράσεις, τις οποίες προτίθενται να υλοποιήσουν εντός δώδεκα (12) μηνών από τη δημοσίευση της πρόσκλησης. Ύστερα από αξιολόγηση η οποία πραγματοποιείται με αντικειμενικά κριτήρια απονέμεται ο τίτλος της «Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας». Με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας προβλέπεται επιπλέον η δυνατότητα επιχορήγησης του δήμου που διακρίνεται με ποσό ύψους έως 80.000 ευρώ.

- Παρέχεται δυνατότητα διενέργειας κοινωνικής έρευνας, για την τέλεση υιοθεσίας και αναδοχής και σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες όμορης Περιφερειακής Ενότητας εντός της ίδιας Περιφέρειας, σε περίπτωση αιτιολογημένης αδυναμίας της αρμόδιας κοινωνικής υπηρεσίας.

- Υπάγονται εφεξής στη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: α) το «Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής - Υιοθεσίας (ΕΣΑνΥ)», β) το «Εθνικό Συμβούλιο Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης» και γ) ο «Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού».

- Επανακαθορίζεται η σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας [αυξάνεται κατά δύο ο αριθμός των μελών του, στα οποία δεν καταβάλλεται ουδεμία αμοιβή ή αποζημίωση].

ΑΠΕ-ΜΠΕ