Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019 21:03

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για το Έτος Μελίνας Μερκούρη και Αντώνη Σαμαράκη

Έτος Μελίνας Μερκούρη κήρυξε πριν λίγες μέρες το 2020 το Υπουργείο Πολιτισμού, έτος που τιμούμε έναν άλλον μεγάλο Έλληνα, τον Αντώνη Σαμαράκη.

Με αφορμή τα παραπάνω αφιερωματικά γεγονότα (σημειώνεται ότι το 2020 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη και του Αντώνη Σαμαράκη), η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, πραγματοποίησε σήμερα συνέντευξη Τύπου.

«Να θυμηθούμε με μία σύγχρονη λογική όλα όσα σχετίζονται με τη Μελίνα Μερκούρη, η οποία υπήρξε η μακροβιότερη υπουργός Πολιτισμού», δήλωσε η κ. Μενδώνη με αφορμή το Έτος Μελίνας Μερκούρη, αναφερόμενη μεταξύ άλλων στη δημιουργία των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων (ΔΗΠΕΘΕ), που ήταν μία πρωτοβουλία της Μελίνας. «Η σύλληψη της Μελίνας για τα ΔΗΠΕΘΕ ήταν τότε πρωτοποριακή, σήμερα οφείλουμε να εκσυγχρονίσουμε το θεσμικό πλαίσιο και τη λειτουργία των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων, αν πραγματικά πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεχίσουν να επιτελούν έναν τέτοιον ρόλο», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Μενδώνη, τονίζοντας ότι το υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με τα ίδια τα ΔΗΠΕΘΕ, με τους Δήμους και τις Περιφέρειες, θα πρέπει να καταλήξει «ποιο θα είναι το θεσμικό πλαίσιο που θα συντηρήσει και θα προσδώσει δυναμική στα θέατρα για τα επόμενα χρόνια».

Αναφερόμενη στα Γλυπτά του Παρθενώνα, ένα θέμα άμεσα συνυφασμένο με τη Μελίνα, η κ. Μενδώνη σημείωσε ότι το 2020, με την αφορμή μίας έκδοσης η οποία αφορά το συνέδριο που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας τον περασμένο Απρίλιο και για την οποία τώρα δουλεύουν στελέχη της ΠτΔ με το ΥΠΠΟ, «θα υπάρξει μία κινητοποίηση και μία πρόσκληση των επιτροπών που έχουν δημιουργηθεί σε όλον τον κόσμο, να έρθουν στην Ελλάδα και να συζητήσουμε μαζί την πολιτική και τις κατευθύνσεις που θα πρέπει να ακολουθηθούν για το θέμα αυτό».

Επίσης, υλικό που αφορά τη Μελίνα, κοστούμια της, συνεντεύξεις της, αφίσες από τις κινηματογραφικές ταινίες -μερικές από αυτές είναι έργα τέχνης- οι ίδιες οι ταινίες της, θα συγκροτήσουν μία μεγάλη έκθεση την οποία θα οργανώσει το υπουργείο Πολιτισμού μέσα στο 2020, παράλληλα με ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό αφιέρωμα και μία σειρά μουσικών εκδηλώσεων. Τέλος, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, στον χώρο του στην Οδό Κανάρη, θα οργανώσει σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού μία καινούρια έκθεση για τη Μελίνα. «Είναι προφανές ότι ο όλος εορτασμός του έτους δεν γίνεται μόνο από το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά γίνεται σε απόλυτη συνεργασία και ταύτιση με το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη», συμπλήρωσε η υπ. Πολιτισμού.

Για το Έτος Αντώνη Σαμαράκη -κήρυξη που είχε αποφασιστεί από την τέως υπουργό Πολιτισμού Μ. Ζορμπά- οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ένα αφιερωματικό λεύκωμα με θέμα «Αντώνης Σαμαράκης, ο άνθρωπος και συγγραφέας. Ο 20ός αιώνας στην Ελλάδα και στον κόσμο», καθώς και μια αντίστοιχη έκθεση που θα οργανωθεί στην Αθήνα με τη συνεργασία της Βουλής των Ελλήνων, η οποία έχει το Αρχείο Σαμαράκη. Επίσης, θα υπάρξουν μία σειρά από εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο που θα αφορούν προβολές ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους εμπνευσμένες από το έργο του Σαμαράκη, θεατροποιημένες αναγνώσεις και παραστάσεις για το έργο του, καθώς και δημιουργία νέων έργων εμπνευσμένων από το έργο του μεγάλου συγγραφέα. Επιπλέον, θα υπάρξουν πρόδρομες εκδηλώσεις στο Λονδίνο και στο Παρίσι, σε συνεργασία με τις έδρες Ελληνικών Σπουδών, τις πρεσβείες και τα πολιτιστικά ιδρύματα, καθώς κι ένα μεγάλο συνέδριο με θέμα «Ο Αντώνης Σαμαράκης και η μικρή φόρμα».

Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε επίσης στο θέμα που θα απασχολήσει αύριο το ΚΑΣ σχετικά με την τροποποίηση της ΚΥΑ «Καθορισμός αντιτίμου επίσκεψης οργανωμένων αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, μνημείων και μουσείων- Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής αντιτίμου», ως προς τα άρθρα 2 και 3. «Η ΚΥΑ αυτή έθετε μία σειρά περιορισμών. Δεν θα σας πω τους περιορισμούς. Θα σας πω αυτά τα οποία εμείς προτείνουμε και τα οποία αύριο ο κ. Διδασκάλου θα θέσει υπόψη του ΚΑΣ για την κατά νόμον γνωμοδότηση», δήλωσε η κ. Μενδώνη, αναφερόμενη, μεταξύ άλλων, στους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στους πτυχιούχους σχολών, όπως των ιστορικών και αρχαιολογικών τμημάτων των φιλοσοφικών σχολών κα, για τους οποίους θα προταθεί η επαναφορά της ελεύθερης πρόσβασης στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ