Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2024 15:50

Συριανό Καρναβάλι «Γεώργιος Σουρής»: Με επιτυχία το Καρναβάλι των Παιδιών

Το Συριανό Καρναβάλι «Γεώργιος Σουρής» εμπνεύστηκε και δημιούργησε φέτος το Καρναβάλι των Παιδιών, μια υπαίθρια γιορτή στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, προσελκύοντας πάνω από 1.500 παιδιά και γονείς και γεμίζοντας τον οικισμό με παιδικά χαμόγελα.

Στόχος του Τμήματος Πολιτισμού ήταν να σχεδιάσει μια εκδοχή του Συριανού Καρναβαλιού ειδικά για τους λιλιπούτειους πολίτες του νησιού, που θα ξεκινά από την Καμάρα, με παράλληλες δράσεις κατά μήκος της Πιάτσας μέχρι την Πλατεία Μάρκου Βαμβακάρη, φιλοδοξώντας να συμπληρώσει τις εκδηλώσεις του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και να καταστεί θεσμός στην Άνω Σύρο, όπου παραδοσιακά χτυπάει ο παλμός της Αποκριάς.

Το Καρναβάλι των Παιδιών εστίασε στα παιδιά και τις οικογένειές τους, ανεξάρτητα από το αν συμμετέχουν στις Καρναβαλικές Παρελάσεις ή το Κυνήγι του Χαμένου Λουκουμιού. Κάθε παιδί ήταν προσκεκλημένο!

Δοκιμασίες, χάπενινγκ, εκθέσεις, μουσικά, εικαστικά και θεατρικά δρώμενα περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμά του, τα οποία κάθε χρόνο θα εμπλουτίζονται από την ομάδα διοργάνωσης με νέες ψυχαγωγικές δράσεις, διατηρώντας και ενισχύοντας τον γνήσιο χαρακτήρα του Συριανού Καρναβαλιού, δηλαδή την παράδοση σε συνδυασμό με τον νεωτερισμό και την πρωτοτυπία.

Οι εικαστικές εκθέσεις

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν φωτογραφίες από παλαιότερες Αποκριές στη Σύρο, στην αναδρομική φωτογραφική έκθεση «Πεθύμησα τα γέλια τα παλιά».

Μέσα από στιγμιότυπα και αφίσες, τα παιδιά γνώριζαν λίγο από τον κόσμο των παππούδων και των γιαγιάδων τους, με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων του Συριανού Καρναβαλιού. Τη συλλογή των φωτογραφιών και την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβε ο Πέτρος Πρίντεζης, την ψηφιοποίηση τους ο Φρειδερίκος Ρούσσος, ενώ οι φωτογραφίες θα παραμείνουν στο αρχείο του Τμήματος.

Επίσης, το Καρναβάλι των Παιδιών ξεκίνησε μια ιδιαίτερη συλλογή, με έργα παιδικής ζωγραφικής σε ξύλινο καμβά, με τίτλο «Της παιδικής ψυχής εικόνες». Τα έργα είναι συλλογικά και τα φιλοτέχνησαν σχολεία του νησιού υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών.