Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2023 15:44

Φρενίτιδα για το Temu: Βγάζει 250.000 ευρώ την ημέρα στην Ελλάδα

Οι περισσότεροι από εκείνους που ασχολούνται με το διαδίκτυο και τις ψηφιακές αγορές κάπου θα έχουν ακούσει το Temu το οποίο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στην Ελλάδα. Πάρα πολλοί αναρωτήθηκαν αν είναι απάτη, αλλά φαίνεται πώς το marketplace λειτουργεί κανονικά.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Temu είναι ένα διαδικτυακό marketplace κινεζικών συμφερόντων το οποίο έχει γίνει πολύ γνωστό για τις εντυπωσιακές προσφορές του σε μία ευρεία γκάμα προϊόντων που φτάνουν στους καταναλωτές κατευθείαν από την Κίνα.

Το Temu ειδικά τον τελευταίο καιρό έχει δημιουργήσει μία φρενίτιδα, όπως αναφέρει το reader.

H Humble μία εταιρεία που ασχολείται με το e-commerce έκανε μία σχετική έρευνα για να δει πόσα λεφτά αποκομίζει ο κινεζικός κολοσσός μόνο από την ελληνική αγορά.

Υπολόγισαν λοιπόν ότι το Temu δέχεται στην Ελλάδα κατά μέσο όρο 10.000 παραγγελίες την ημέρα με το μέσο καλάθι των Ελλήνων χρηστών να φτάνει περίπου τα 25 ευρώ. Με πολύ απλά λόγια μιλάμε για έναν τζίρο της τάξης των 250.000 ευρώ την ημέρα.

Οι ενστάσεις και η ευρωπαϊκή αγορά

Δεν είναι βέβαια μόνο η ελληνική αγορά. Το Temu εκμεταλλευόμενο την ακρίβεια που έχει σαρώσει όλη την Ευρώπη κατάφερε να εξαπλωθεί ραγδαία στην ήπειρό μας εξασφαλίζοντας τεράστια ποσά που περνάνε καθημερινά από εδώ και οδηγούνται προς την Κίνα.

Λίγες εβδομάδες πριν πάντως, η ένωση καταναλωτών στη Γερμανία δημοσίευσε ένα αναλυτικότατο άρθρο σχετικά με το συγκεκριμένο marketplace. Στο άρθρο αυτό τονίζεται η χαμηλή ποιότητα των προϊόντων, οι πολλές καταστροφές τους κατά τη μεταφορά αλλά και το γεγονός ότι πολλά από τα ηλεκτρονικά προϊόντα που πουλά δεν έχουν την πιστοποίηση CE.

Oύτως ή άλλως πάντως υπάρχουν ζητήματα για τα προσωπικά δεδομένα που κρατάει η εφαρμογή για κάθε διάδραση που κάνει κάποιος με την εφαρμογή.

Βέβαια, ακόμα και έτσι είναι δύσκολο να ανταγωνιστεί κανείς το πολύ επιθετικό marketing σε συνδυασμό με τα δωρεάν μεταφορικά και κυρίως με τιμές που είναι αδύνατον να βρεις στην ελληνική αγορά.