Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018 20:24

Έντονη ανησυχία Βρυξελλών για τις νέες συλλήψεις πανεπιστημιακών και ακτιβιστών στην Κωνσταντινούπολη

Γράφτηκε από την
Έντονη ανησυχία Βρυξελλών για τις νέες συλλήψεις πανεπιστημιακών και ακτιβιστών στην Κωνσταντινούπολη

 

Την έντονη ανησυχία της για τις συλλήψεις στην Τουρκία πανεπιστημιακών και ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών, εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), ζητώντας την άμεση απελευθέρωση τους.

«Η σύλληψη σήμερα το πρωί στην Τουρκία αρκετών διακεκριμένων πανεπιστημιακών και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών είναι ανησυχητική», υπογράμμισε η ανακοίνωση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας.

«Οι επαναλαμβανόμενες συλλήψεις επικριτικών φωνών και η συνεχιζόμενη εκτενής πίεση σε εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών έρχεται σε αντίθεση με την διακηρυγμένη δέσμευση της τουρκικής κυβέρνησης στα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε η ΕΥΕΔ, επικεφαλής της οποίας είναι η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η Τουρκία πρέπει να απελευθερώσει άμεσα όλους εκείνους που συνελήφθησαν χωρίς τη δέουσα νόμιμη διαδικασία», επισημαίνεται.

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν σήμερα το πρωί πολλούς πανεπιστημιακούς και ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης, την ώρα που η αμφιλεγόμενη εκστρατεία καταστολής που ξεκίνησαν οι τουρκικές αρχές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία δεν δείχνει να φθίνει, μολονότι έχουν περάσει περισσότερα από δύο χρόνια.

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 που είχε στόχο την ανατροπή του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι αρχές ξεκίνησαν μια αμείλικτη εκστρατεία καταστολής με περισσότερες από 50.000 συλλήψεις και περισσότερες από 100.000 απολύσεις ή αναστολές καθηκόντων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER