Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019 11:00

Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε την αγορά μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ

Γράφτηκε από την
Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε την αγορά μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ

Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε το σχέδιο της κυβέρνησης να ξεκινήσει συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αγορά οκτώ νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 προκειμένου να αντικατασταθούν τα γηρασμένα, σοβιετικής κατασκευής MiG-29 που διαθέτει η χώρα και να προσεγγίσει περισσότερο τις προδιαγραφές που θέτει το ΝΑΤΟ.

Υπέρ της πρότασης που κατέθεσε η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ τάχθηκαν 130 βουλευτές ενώ 84 την καταψήφισαν, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζονται οι κανόνες περί δημόσιων διαγωνισμών.

Η συμφωνία για την αγορά των F-16V Block 70 της εταιρείας Lockheed Martin, ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων λέβα (1,05 δισεκ. δολάρια) συνιστά το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα για τη Βουλγαρία μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, πριν από σχεδόν 30 χρόνια.

Η Σόφια εξέταζε επίσης το ενδεχόμενο να αγοράσει τζετ Gripen από τη Σουηδία ή μεταχειρισμένα Eurofighters από την Ιταλία.

Ο υπουργός Άμυνας Κράζιμιρ Καρακατσάνοφ, ο οποίος παραδέχτηκε ότι η πρόταση των ΗΠΑ υπερέβαινε κατά 300 εκατομμύρια λέβα τον αρχικό προϋπολογισμό, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν περί τους τέσσερις μήνες και ότι αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα στις Βρυξέλλες.

"Από εδώ και μπρος θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πολλά ζητήματα... Τις ημερομηνίες παράδοσης, τα ανταλλακτικά, το σέρβις..." είπε.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σόφια με ανακοίνωσή της χαιρέτισε τη σημερινή απόφαση του κοινοβουλίου. "Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε την ενδυνάμωση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μας με τη σύμμαχό μας στο NATO, τη Βουλγαρία", τονίζεται στην ανακοίνωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER