Παρασκευή, 05 Μαϊος 2023 18:49

Στέψη βασιλιά Καρόλου Γ’: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τελετή (βίντεο)

Με το θάνατο της μητέρας του, της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, στο αγροτικό της σπίτι στο Μπάλμοραλ το Σεπτέμβριο, ο Κάρολος Γ’ ήταν ο διάδοχός της. Τις ημέρες που ακολούθησαν, ανακηρύχθηκε νέος μονάρχης της Βρετανίας και τώρα, μετά από μήνες επίπονης προετοιμασίας, η στέψη του είναι προ των πυλών.

Κληρονόμος του θρόνου εδώ και 70 χρόνια, ο Κάρολος θα στεφθεί επίσημα σε μια μεγαλοπρεπή και βαθιά θρησκευτική τελετή στις 6 Μαΐου. Χιλιάδες άνθρωποι θα συγκεντρωθούν στο Αββαείο του Ουέστμινστερ και στους γύρω δρόμους του κεντρικού Λονδίνου για να παρακολουθήσουν μια λαμπρή επίδειξη βρετανικής μεγαλοπρέπειας.

Ακολουθεί ο βασικός οδηγός για τους εορτασμούς, έτσι όπως τον δημιούργησε το CNN.

Τι είναι η στέψη;

Η ενθρόνιση του Καρόλου πραγματοποιήθηκε όταν πέθανε η βασίλισσα. Ήταν, όπως αναμενόταν, μια πολύ δύσκολη περίοδος, όταν το έθνος συγκεντρώθηκε για να αποχαιρετήσει τον μακροβιότερο ηγεμόνα του. Οκτώ μήνες μετά, η στέψη θα είναι πολύ διαφορετική. Πρόκειται για μια στιγμή δημόσιου εορτασμού του νέου βασιλιά. Θα είναι ένα μεγάλο θέαμα στο οποίο θα παρευρεθούν αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο και θα το παρακολουθήσουν εκατομμύρια άνθρωποι.

Η λέξη «στέψη» προέρχεται από τη λατινική λέξη “corona” που σημαίνει στέμμα. Όμως είναι κάτι πολύ περισσότερο από την κυριολεκτική τοποθέτηση του στέμματος στο κεφάλι του ηγεμόνα. Είναι μια συμβολική συνάντηση της μοναρχίας, της εκκλησίας και του κράτους για μια θρησκευτική τελετή κατά την οποία ο μονάρχης δίνει όρκους τόσο στον Θεό όσο και στην πατρίδα.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δήλωσαν ότι «θα αντικατοπτρίζει τον ρόλο του μονάρχη σήμερα και θα κοιτάζει προς το μέλλον, ενώ θα έχει τις ρίζες του στις μακρόχρονες παραδόσεις και το μεγαλοπρεπές θέαμα».

Περισσότερα στο ertnews.gr