Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2023 16:12

Παρέμβαση της Ελ. Βόζεμπεργκ στο Ευρωκοινοβούλιο για το μεταναστευτικό

Το «πάγιο αίτημα ότι μόνο με όρους υποχρεωτικής μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο πρέπει να εκφράζεται η δίκαιη αλληλεγγύη στα κράτη-μέλη πρώτης υποδοχής και ειδικά σε περιόδους κρίσης», τόνισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, κατά την παρέμβασή της στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, αναφερόμενη στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (τη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η κ. Βόζεμπεργκ εξήρε «το ρόλο της Ελλάδας στην αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων», ενώ για την Τουρκία είπε ότι «πρέπει να πιεστεί ως ασφαλής χώρα και στρατηγικός εταίρος να τηρεί τους όρους της Κοινής Δήλωσης του 2016 για τον έλεγχο των διακινητών».

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι είναι αναγκαίο πλέον να αποφασίσουμε, μεταξύ άλλων, ότι τα κράτη της πρώτης υποδοχής αξιώνουν δικαίως αλληλεγγύης στην πράξη, που σε περιόδους κρίσης να εκφράζεται με όρους υποχρεωτικής μετεγκατάστασης», υπογραμμίζοντας ότι «οι χώρες, όπως η Ελλάδα, που φυλάσσουν αποτελεσματικά τα σύνορα της Ευρώπης, πρέπει να αντιμετωπίζονται δίκαια και να συμπράττουμε όλοι με όλα τα μέσα που διαθέτουμε σε αποτελεσματικούς τρόπους φύλαξης», ενώ, ταυτοχρόνως, «η Τουρκία πρέπει να πιεστεί ως ασφαλής χώρα και στρατηγικός εταίρος να τηρεί τους όρους της Κοινής Δήλωσης του 2016 για τον έλεγχο των διακινητών».

«Η κυβέρνηση της χώρας μου, της Ελλάδος, τα τελευταία χρόνια, έχει προχωρήσει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες και πολιτικές πρακτικές που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα θέματα μετανάστευσης με τον οφειλόμενο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε η κ. Βόζεμπεργκ, τονίζοντας, όμως, ότι πρόκειται για «κοινό ευρωπαϊκό θέμα, που αξιώνει ανάληψη ευθύνης από όλα τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και ότι «οι ευρωπαϊκές μας αρχές δεν επιδέχονται εξαιρέσεις».

ΑΠΕ