Τετάρτη, 15 Μαϊος 2024 22:45

Ευρωβαρόμετρο για τους νέους και την Ευρώπη

Του Φίλιππου Ζάχαρη (zachfil64@gmail.com)

Οι νέοι στην Ευρώπη εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται παρά το γεγονός ότι σε πολλές των περιπτώσεων λόγω της τροπής που έχει πάρει συνολικότερα η ζωή δεν τους διευκολύνει να αναλαμβάνουν δράσεις και να συμμετέχουν ενεργά σε πρωτοβουλίες για την γενικότερη αλλαγή της κοινωνίας. Οι νέοι δεν παραιτούνται από δράσεις σε όλα τα επίπεδα και αποδεικνύουν πως είναι πάντα η μεγάλη ελπίδα σε κάθε εποχή.

Στην Ευρώπη, που δοκιμάζεται σθεναρά από πολλές πλευρές και με πολλούς τρόπους, οι νέοι δεν αρνούνται να συμμετάσχουν σε σημαντικά γεγονότα που σηματοδοτούν την έναρξη μιας πραγματικά νέας εποχής που διανθίζεται από την ελπίδα της νεότητας αλλά πάνω απ΄όλα από την ειλικρινή και άδολη έκφραση των νεανικών αισθημάτων.

Οι ευρωεκλογές δίνουν την ευκαιρία στους νέους να πρωταγωνιστήσουν με την ψήφο τους και να αναδιαμορφώσουν τα μέτωπα, τα οποία εξελίσσουν τρόπον τινά θετικά ή αρνητικά την Ευρώπη.

Ενόψει λοιπόν των επικείμενων ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν από τις 6 - 9 Ιουνίου, η Κομισιόν δημοσίευσε ένα ευρωβαρόμετρο για τη νεολαία και τη δημοκρατία. Το ευρωβαρόμετρο αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, ότι το 64% των νέων δηλώνει ότι προτίθεται να ψηφίσει.

Ωστόσο, ενώ το 38% δήλωσε ότι θεωρεί την ψήφο ως την πιο αποτελεσματική ενέργεια για να ακουστεί η φωνή του, περίπου το 19% αναφέρει ότι δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική και το 13% ότι δεν θέλει καν να ψηφίσει.
Tα υψηλότερα ποσοστά για την συμμετοχή στις ευρωεκλογές, παρατηρούνται με 78% στη Ρουμανία και την Πορτογαλία (77%). Το ποσοστό των πιθανών ψηφοφόρων είναι χαμηλότερο στη Μάλτα (47%), τη Λετονία (46%) και το Λουξεμβούργο (41%).

Στη Βουλγαρία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα και τις Κάτω Χώρες, περισσότεροι από ένας στους πέντε ερωτηθέντες απαντούν ότι δεν θα ψηφίσουν παρά το γεγονός ότι έχουν δικαίωμα ψήφου (μεταξύ 21% και 31%).

Η έρευνα έδειξε πάντως ότι πολλοί νέοι είναι ενεργοί και δεσμευμένοι σε μεγάλο βαθμό. Έτσι το 64% δήλωσε ότι συμμετείχε στις δραστηριότητες μιας ή περισσότερων οργανώσεων τους τελευταίους 12 μήνες.

Επιπλέον, το 48% ανέφερε ότι είχε αναλάβει δράση για την αλλαγή της κοινωνίας, υπογράφοντας ένα αίτημα ή μια διακήρυξη, συμμετέχοντας σε μια συγκέντρωση ή στέλνοντας μια επιστολή σε έναν πολιτικό. Ειδικότερα, οι νέοι δραστηριοποιήθηκαν σε θέματα που αφορούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα (34%), την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον (33%), την υγεία και την ευημερία (29%) και τα ίσα δικαιώματα ανεξαρτήτως φύλου, φυλής ή σεξουαλικής προτίμησης (29%).

Σε εννέα κράτη μέλη, τουλάχιστον το 50% των νέων απαντούν ότι ανέλαβαν κάποια δράση τον τελευταίο χρόνο για να αλλάξουν την κοινωνία. Το συνολικά υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται στη Ρουμανία (57%), ενώ το χαμηλότερο στην Κύπρο (31%), το Λουξεμβούργο (33%) και τη Σουηδία (34%).

Οι νέοι αισθάνθηκαν ότι το εκπαιδευτικό σύστημα τους έχει προετοιμάσει καλά για ορισμένες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Για παράδειγμα, το 73% δήλωσε ότι η εκπαίδευσή τους τους έχει εφοδιάσει με τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες για τον εντοπισμό της παραπληροφόρησης. Το 72% δήλωσε ότι η εκπαίδευσή τους τους έχει διδάξει να φροντίζουν το περιβάλλον.

Τέλος, η έρευνα κατέδειξε ότι οι νέοι εξακολουθούν να έχουν ευρωπαϊκή προοπτική. Πάνω από το 43% έχουν συμμετάσχει σε κάποια δραστηριότητα σε άλλη χώρα της ΕΕ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι σπουδές ή η κατάρτιση (16%), ο εθελοντισμός (12%) ή η εργασία (12%).

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες νέους (49%) δηλώνουν ότι γνωρίζουν τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που προσφέρει το Erasmus+, το πρόγραμμα της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό.

Τέλος, το 67% των νέων πιστεύει ότι η ΕΕ έχει αντίκτυπο, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, στην καθημερινή τους ζωή, ενώ το 26% δηλώνει ότι δεν έχει και το 7% δεν γνωρίζει.

Η έρευνα Flash Ευρωβαρόμετρο 545 "Νεολαία και Δημοκρατία" διεξήχθη μεταξύ 3 και 12 Απριλίου 2024, απευθυνόμενη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 26.189 νέων ηλικίας 15 έως 30 ετών στα 27 κράτη μέλη. Η έρευνα διεξήχθη μέσω διαδικτυακής συνέντευξης με τη βοήθεια υπολογιστή (CAWI).