Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017 09:29

Χασίς, ηρωίνη και κόκα στην Καλαμάτα με τζίρο πάνω από 100.000 ευρώ

Γράφτηκε από την

 

Περισσότερα από 100.000 ευρώ φέρεται να είναι ο τζίρος της 8μελούς εγκληματικής ομάδας, που διακινούσε χασίς, ηρωίνη και κοκαΐνη σε στέκια ναρκομανών στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα και η οποία εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας μετά από επτάμηνη παρακολούθηση.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Τα μέλη της ομάδας, 6 Ελληνες και 2 Αλβανοί, όπως προκύπτει από την αστυνομική έρευνα, είχαν διακινήσει τους τελευταίους 7 μήνες πάνω από 1,5 κιλό ηρωίνης και 25 κιλά χασίς. Ο φερόμενος ως αρχηγός της ομάδας, ένας 44χρονος υπόδικος Καλαματιανός και 4 ακόμη μέλη είχαν μάλιστα συλληφθεί στη διάρκεια παρακολούθησης από τους αστυνομικούς, από πέρυσι τον Οκτώβριο. Τότε, πληροφορίες που υπήρχαν για τον φερόμενο ως αρχηγό και μια ανώνυμη καταγγελία στην Εισαγγελία Καλαμάτας ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος διακινεί ναρκωτικά, οδήγησαν στην άρση απορρήτου του τηλεφώνου του. 

Να σημειωθεί ότι για την εγκληματική ομάδα έχει σχηματιστεί δικογραφία και προς το παρόν κανένας από τους κατηγορούμενους ως μέλη δεν έχει συλληφθεί για τη συμμετοχή του σε αυτήν. Ο φερόμενος ως αρχηγός πάντως είναι προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως και ο ένας από τους δύο Αλβανούς που κατηγορούνται ως προμηθευτές χασίς της ομάδας. Επιπλέον, στη διάρκεια της παρακολούθησής τους προέκυψε και η δράση μιας 3μελούς συμμορίας, που πωλούσε λαθραίο καπνό σε ένα στενό κύκλο ανθρώπων. 

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ

Η εγκληματική οργάνωση αποτελείτο από 8 μέλη και όπως προαναφέρθηκε τα 5 από αυτά είχαν συλληφθεί με ποσότητες ναρκωτικών. Οι δύο από τους 8 είναι οι Αλβανοί προμηθευτές χασίς της οργάνωσης και οι υπόλοιποι Ελληνες οι οποίοι ζουν στην Καλαμάτα. Πιο αναλυτικά πρόκειται για: 64χρονο πατέρα και 44χρονο γιο (σ.σ. ο υπόδικος έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού και φερόμενος ως αρχηγός), δύο Αλβανούς φερόμενους ως προμηθευτές της ομάδας, έναν 32χρονο που συνελήφθη τη Μεγάλη Δευτέρα στο σπίτι του στον Κάμπο και προφυλακίστηκε κι έναν 40χρονο που έμενε στο Προσήλιο της Δυτικής Μάνης. Οι υπόλοιποι είναι Ελληνες, ένας 48χρονος ο οποίος ήταν μέλος και στη συμμορία που πωλούσε το λαθραίο καπνό και είχε συλληφθεί και αφεθεί ελεύθερος, ένας 34χρονος και ένας 37χρονος, οι οποίοι φέρονται να ήταν οι αποθηκάριοι της οργάνωσης και είχαν επίσης συλληφθεί, καθώς και μια 29χρονη Καλαματιανή.  

ΑΦΘΑΡΤΟΙ ΟΙ ΑΠΟΘΗΚΑΡΙΟΙ

Ο 44χρονος φερόμενος ως αρχηγός φαίνεται ότι έλεγχε σχεδόν σε απόλυτο βαθμό τη λειτουργία της ομάδας και οι υπόλοιποι είχαν συγκεκριμένους ρόλους. Οπως προκύπτει από την αστυνομική έρευνα, ως αποθηκάριους επέλεγε ανθρώπους άφθαρτους οι οποίοι δεν είχαν ξανά ποτέ καταδικαστεί ή εμπλακεί με υποθέσεις ναρκωτικών. Αυτοί αποθήκευαν στα σπίτια τους τα ναρκωτικά, ενώ άλλοι "έσπρωχναν" συνήθως μικροποσότητες στη... λιανική αγορά πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη της ομάδας, που αγόραζε χονδρική από την Αθήνα και τους Αλβανούς στη Δυτική Μάνη. Είναι χαρακτηριστικό πως ο κατηγορούμενος ως αρχηγός πρόσεχε πολύ ώστε οι αποθηκάριοι του κυκλώματος να μην κάνουν αγοραπωλησίες με χρήστες, για να μην "καούν" και κινήσουν τις υποψίες της Δίωξης Ναρκωτικών. Μάλιστα ήταν ο μόνος ο οποίος γνώριζε σε ποιο σπίτι είναι κρυμμένα τα ναρκωτικά και απέφευγε να ενημερώνει σχετικά οποιονδήποτε άλλον από τα μέλη. 

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Οι ποσότητες που διακινούσε η ομάδα ήταν κυρίως μικροποσότητες προς χρήστες της Καλαμάτας και στα περίχωρα της πόλης. Με αυτό τον τρόπο, ο φερόμενος ως αρχηγός ο οποίος προμηθευόταν τις ποσότητες και έδινε τις εντολές για τη διακίνησή τους, κατάφερνε να πολλαπλασιάζει τα κέρδη τους. Οι τιμές που πωλούσε η ομάδα στη λιανική κυμαίνονταν από 5 - 7 ευρώ το γραμμάριο το χασίς, 15 - 30 ευρώ την ηρωίνη και 90 - 120 ευρώ την κοκαΐνη. Την ηρωίνη και την κοκαΐνη έφερναν από την Αθήνα με αυτοκίνητα ο αρχηγός και μέλη που ήταν επιφορτισμένα ειδικά με το ρόλο αυτό, της μεταφοράς.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του 7μήνου οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας ενημέρωναν τις εισαγγελικές αρχές όταν ήταν να γίνει κάποια μεταφορά ναρκωτικών ή μάθαιναν πού φυλάσσονται οι ποσότητες και έτσι διεξάγονταν οι κατ' οίκον έρευνες που κατέληγαν σε συλλήψεις. Ετσι από πέρυσι τον Δεκέμβριο μέχρι και φέτος τον Απρίλιο είχαν κατασχεθεί 6,946 κιλά χασίς, 48,3 γραμ. ηρωίνης, 191 ναρκωτικά χάπια, 5 ζυγαριές ακριβείας, χρηματικό ποσό 5.630 ευρώ και ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιείτο για να μεταφέρονται τα ναρκωτικά. 

Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΛΑΘΡΑΙΟΥ ΚΑΠΝΟΥ

Εν τω μεταξύ, στις 22 Δεκεμβρίου πέρυσι και φέτος στις 18 Ιανουαρίου, σε έρευνες στο σπίτι ενός από τα μέλη της εγκληματικής ομάδας (σ.σ. του 48χρονου Ελληνα ο οποίος είχε σπίτι στο Καλάμι, όπου η ομάδα έκρυβε ναρκωτικά και το λαθραίο καπνό), καθώς και ενός ακόμα 63χρονου Ελληνα που ζει στην Καλαμάτα, είχαν βρεθεί και κατασχεθεί 6,067 κιλά λαθραίου καπνού, 91,5 γραμ. χασίς, 2 κινητά τηλέφωνα και μια ζυγαριά. Στην εν λόγω συμμορία που δρούσε παράλληλα με την ομάδα διακίνησης των ναρκωτικών, συμμετείχε και ο 44χρονος φερόμενος ως αρχηγός. Η συμμορία αγόραζε τον καπνό, ελληνικής προέλευσης, από 10 έως 20 ευρώ το κιλό και τον πωλούσε 50 ευρώ το κιλό, σε ένα συγκεκριμένο κύκλο ανθρώπων.

ΟΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΕΝΤΑΜΗΝΟ

Η τελευταία σύλληψη μέλους της ομάδας έγινε τη Μεγάλη Δευτέρα 10 του μήνα και ήταν του 32χρονου Αλβανού. Οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας βρήκαν στο σπίτι του στον Κάμπο Αβίας και σε μια αποθήκη 3,422 κιλά χασίς και συνέλαβαν αυτόν και τον αδελφό του, οι οποίοι προφυλακίστηκαν. Επίσης στο χώρο του σπιτιού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 5.130 ευρώ και δύο κινητά τηλέφωνα, ενώ κατασχέθηκε και το αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του 32χρονου.

Ο χορός των συλλήψεων είχε ξεκινήσει ωστόσο στις 22 Δεκεμβρίου πέρυσι. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας συνέλαβαν με την κατηγορία διακίνησης χασίς τον 48χρονο Ελληνα. Οι αστυνομικοί βρήκαν συνολικά 84,5 γραμμάρια χασίς, από τα οποία τα 29 γραμμάρια τα είχε μαζί του όταν συνελήφθη στην Καλαμάτα και τα υπόλοιπα στο σπίτι του στο Καλάμι, καθώς και 377 γραμμάρια λαθραίου καπνού. 

Στις 13 Φεβρουαρίου φέτος συνελήφθη ο φερόμενος ως αρχηγός και ο 37χρονος κατηγορούμενος ως αποθηκάριος της ομάδας. Τότε, οι αστυνομικοί σε κατ' οίκον έρευνες βρήκαν σε 7 πλαστικές τσάντες και ένα πλαστικό δοχείο τροφίμων 3,407 κιλά χασίς, στο σπίτι του αποθηκάριου στην Καλαμάτα και 2 ζυγαριές ακριβείας.

Στις 24 Φεβρουαρίου ακολούθησε η σύλληψη του έτερου κατηγορούμενου ως αποθηκάριου της ομάδας, του 34χρονου Ελληνα. Στο σπίτι του οι αστυνομικοί βρήκαν ποσότητα ηρωίνης 35,3 γραμ., 109 ναρκωτικά χάπια και μια ζυγαριά ακριβείας. Ο ίδιος συνελήφθη ξανά στις 10 Μαρτίου με 6,7 γραμ. ηρωίνης, 82 ναρκωτικά χάπια, μια ζυγαριά ακριβείας και 400 ευρώ στην κατοχή του, ύστερα από έρευνα στο σπίτι του. 

ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης φέρονται ότι ζούσαν κερδίζοντας χρήματα από την πώληση των ναρκωτικών. Στη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους και θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, κατηγορούνται κατά περίπτωση για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της παράβασης της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και του τελωνειακού κώδικα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να κρύβονται και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» - ghost persons). Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις συγγενικών τους προσώπων, ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.